Як правильно звільнити працівника

09 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Правильно звільнити працівника так само важливо, як і оформити трудові відносини. Вам потрібно отримати від працівника заяву, видати наказ про звільнення і вчасно віддати належні йому гроші.

Як правильно звільнити працівника

Для роботодавця завжди краще домовитися зі співробітником про звільнення за власним бажанням або за згодою сторін. Якщо підете на конфлікт, працівник може звернутися зі скаргою до Держпраці, і до вас навідаються з перевіркою.Договори ЦПХ з фізичними особами

Звільнення за власним бажанням

Тут усе просто: працівник пише на ваше ім'я заяву про звільнення за два тижні до дати, коли має піти: ці два тижні він повинен допрацювати. Зазначає причину звільнення — ст. 38 КЗпП, простежте, щоб поставив дату складання й підпис.

Ви на підставі заяви видаєте наказ про звільнення, в якому теж вказуєте причину й дату звільнення — останній робочий день (абз. 2 п. 2.27 Інструкції № 58). Дайте співробітнику прочитати наказ, нехай підпише його й зазначить дату ознайомлення.

Наказ про звільнення за власним бажанням 2023

І ось тут починаються нюанси.

Співробітник може відкрутитися від двотижневого відпрацювання, а ви отримаєте право звільнити його за прогул без поважних причин (п. 4 ст. 40 КЗпП). Але просто так не можна звільнити працівника раніше, якщо він не просив про це. А якщо звільните, він зможе поновитися через суд.

Якщо під час 2-тижневого відпрацювання співробітник захворів і був відсутній аж до дня звільнення — воно все одно відбудеться. Хвороба в цьому випадку не є причиною, щоб не звільняти.

Працівник узагалі може роздумати звільнятися й продовжити після двох тижнів відпрацювання ходити на роботу, наче нічого й не було, і звільняти його за раніше поданою заявою не можна. А ще в нього є право відкликати свою заяву протягом 14 днів.

Якщо домовитеся, що відпускаєте співробітника без відпрацювання, в заяві він має вказати фактичну дату звільнення і причину. Ось які поважні причини є для таких випадків:

  1. Переїзд до іншого міста чи країни. Причини переїзду для вас неважливі й можуть бути різними: навчання, придбання будинку в іншому місті, переведення чоловіка/дружини на роботу до іншої області, проблеми зі здоров'ям через проживання в конкретній місцевості.
  2. Вагітність, догляд за дитиною до 14 років або дитиною-інвалідом.
  3. Співробітник доглядатиме за членом сім’ї, який хворіє або є інвалідом I групи.
  4. Працівник вийшов на пенсію й хоче завершити трудову кар'єру.
  5. Вашого співробітника прийняли на роботу за конкурсом в іншу компанію.

Звільнення за згодою сторін

Домовитися зі співробітником про звільнення — для роботодавця найбільш оптимальний варіант. У цьому випадку працівник іде від вас без відпрацьовування. За згодою можна звільнити працівника навіть під час відпустки чи хвороби.

У заяві співробітник не зобов'язаний вказувати причину, через яку йде, просто пише дату і просить звільнити його за п. 1 ст. 36 КЗпП.

Підтверджує вашу домовленість про звільнення заява працівника і його підпис в ознайомленні з наказом.

Відкликати заяву про звільнення за згодою сторін не можна, але працівник може передумати йти, а ви не зобов'язані приймати його назад, якщо не хочете.

Якщо ініціатором звільнення є ви, укладіть із працівником письмову угоду про припинення трудового договору, це допоможе уникнути спірних ситуацій.

У цьому разі також видається наказ про звільнення, в якому обов'язково має бути дата звільнення й підстава — п. 1 ст. 36 КЗпП.

Наказ про звільнення за згодою сторін 2023

Закінчився строк трудового договору

У трудовому договорі можна прописати, що він діє до певної дати, тоді звільнення відбувається за ст. 39 КЗпП, на підставі вашого наказу, а заява працівника не потрібна.

Працівник може заявити, що йти не збирається. Ваша відповідь: згоду на звільнення в конкретний термін він дав, коли підписав трудовий договір.

Якщо строк договору сплив, а співробітник продовжує працюватий ви не заперечуєте, дія договору продовжується на невизначений строк, і він стає безстроковим. Надалі звільнити працівника ви зможете за будь-якою іншою статтею КЗпП, крім 39-ї.

Співробітник може захотіти звільнитися раніше, ніж закінчився строковий трудовий договір, тоді звільнення проводять за ст. 38 КЗпП — «за власним бажанням».Надання щомісячної допомоги мобілізованому: як розрахувати відпускні та компенсацію?

Звільнення з ініціативи роботодавця

Якщо співробітник погано працює, постійно спізнюється і прогулює роботу, лає покупців і колег, сам іти не збирається, а вам несила це терпіти, можете його звільнити за ст. 40 КЗпП.

Це зробити легко, якщо письмово закріплені обов'язки працівників, розпорядок роботи, правила поведінки на робочому місці. І є документальні підтвердження, що працівник їх постійно порушує. Якщо домовлялися й робили зауваження лише на словах — так не годиться.

Працівник може подати на вас до суду, а суд — визнати звільнення незаконним і поновити співробітника. І тоді вам доведеться виплатити йому зарплату за час нібито вимушеного прогулу й продовжувати терпіти його роботу. Тому до звільнення за 40-ю статтею треба підготуватися.

От причини, з яких можна ініціювати звільнення:

  1. Співробітнику бракує кваліфікації для займаної посади. Щоб це довести, збирайте письмові підтвердження: відмова в допуску до роботи, немає права на певний вид діяльності, співробітник провалив перевірку знань, потрібних у роботі.
  2. Стан здоров'я заважає виконувати обов'язки. У вас на руках мають бути медичні документи, що підтверджують знижену працездатність співробітника, протипоказання до певних видів діяльності; факти небезпечних ситуацій через поведінку працівника; висновок атестаційної комісії про те, що працівник не відповідає займаній посаді.
  3. Не виконує обов'язки без поважних причин. Підтвердження — пояснювальні записки, які ви можете заздалегідь зажадати від працівника.
  4. Прогули без поважних причин: відсутність на роботі більше 3 годин — це вже прогул, доказ — пояснювальна записка, написана самим працівником, про те, чому він був відсутній.
  5. Хвороба понад чотири місяці поспіль. Декрет не рахується.
  6. П'яний співробітник на робочому місці. Сюди ж відносяться випадки, коли працівник з'явився в стані наркотичного або токсичного сп'яніння. Щоб підтвердити ці факти, у вас на руках мають бути результати медекспертизи або акт відмови проходити її, підписаний працівником. Акт, де зафіксовані ознаки нетверезого стану (запах алкоголю, нестійка хода, млява мова тощо); доповідні записки інших працівників. Якщо ваш співробітник заявився на роботу в наркотичному сп'янінні, ви повинні звернутися до поліції.
  7. Працівник украв майно роботодавця. Звільнення можливе, якщо ви маєте рішення суду, що підтверджує його провину. Нема доказів — нема звільнення.
  8. З декрету повернулася менеджер, на місце якої ви прийняли співробітника, і тепер його треба звільнити.
  9. Підприємець мобілізований, діяльність припинена й у працівниках немає потреби. До речі, не завжди в разі мобілізації ФОП госпдіяльність зупиняється.
  10. Працівник не відповідає вимогам посади, і з’ясувалося це під час проходження випробувального терміну. Щоб звільнення пройшло без проблем, заздалегідь проговоріть, за якими критеріями будете оцінювати роботу співробітника, ознайомте його з положенням про проходження випробувального терміну й посадовою інструкцією.

Доводити, що підстави для звільнення серйозні, — клопіт роботодавця, тому перш ніж затівати звільнення, озбройтеся доказами.Зарплатні фішки 2023

А ще не можна звільнити працівника, коли він у відпустці або на лікарняному (ч. 3 ст. 40 КЗпП).
Ви повинні виплатити вихідну допомогу в сумі не менше середнього місячного заробітку, якщо звільняєте працівника: через брак кваліфікації, за станом здоров'я, через поновлення попереднього працівника.

Роботодавець не має права звільнити з власної ініціативи:

  • вагітних і матерів з дітьми до 3 років (до 6 років, ч. 6 ст. 179 КЗпП), самотніх матерів з дитиною до 14 років або дитиною-інвалідом (ч. 3 ст. 184 КЗпП);
  • співробітника, який виховує дітей без матері, сюди ж входять випадки, коли мати перебуває на тривалому лікуванні, опікунів (піклувальників) (ст. 186-1 КЗпП);
  • працівників до 18 років (ст. 198 КЗпП).

Звільнити перераховані вище категорії працівників можна, тільки якщо вирішите закрити свою ФОП. Причому звільняти їх можна за умови обов'язкового працевлаштування.

Вирішили закрити ФОП: що робити з працівниками

На випадок закриття ФОП оптимальний варіант — домовитися зі співробітниками про звільнення за згодою сторін. У цьому випадку не потрібно оформляти додаткові документи, чекати 2-тижневого відпрацювання і переплачувати податки. Втім, треба виплатити працівникові вихідну допомогу — середній місячний заробіток.

Скорочення штату

Завжди краще домовитися, але як не вийде, доведеться скорочувати працівників. 

Скорочення слід обґрунтувати: що сталось і чому це єдиний вихід. Алгоритм дій такий:

  1. ФОП видає наказ, у якому викладає, чому скорочує співробітників.
  2. Письмово попереджає працівників, які будуть звільнені, не пізніше ніж за два місяці до скорочення (ч. 1 ст. 49-2 КЗпП). Обов'язково отримайте підпис кожного працівника, що з попередженням він ознайомлений, із проставленою датою.
  3. Видає накази про звільнення. Зробіть записи в трудових книжках і проведіть розрахунок — виплатіть зарплату, вихідну допомогу, а кому потрібно — й компенсацію за невикористану відпустку.

Невикористана відпустка при звільненні

Буває так, що працівник не встиг сходити у відпустку. Він може подати вам дві заяви: одну про звільнення, другу — про надання відпустки. Днем звільнення буде останній день відпустки.Чи можливе надання відпустки мобілізованому співробітнику під час служби?

Якщо співробітник відпустки не відгуляв, її слід компенсувати грошима. У наказі про звільнення пропишіть кількість невикористаних днів відпустки й суму компенсації.

За відпрацьований рік співробітник має право на 24 календарних дні відпустки. Відлік ведеться з дати укладення трудового договору. Місяць роботи дорівнює 2 дням відпустки, свята й неробочі дні не рахуються. Як обчислити компенсацію, розповіли в окремій статті.

Остаточний розрахунок із працівником

У день звільнення виплатіть усе, що винні працівнику: зарплату, компенсацію за невикористану відпустку, якщо потрібно — вихідну допомогу (ст.ст. 47, 116 КЗпП).

Оклад працівника становить 20 000 грн.

У місяць звільнення він відпрацював 16 з 22 робочих днів, отже йому слід виплатити зарплату 14 545,45 грн (20 000 грн / 22 × 16).

А якщо звільняєте через те, що закриваєте ФОП, додатково треба виплатити ще 20 000 грн вихідної допомоги.

Попередньо повідомте працівнику, скільки грошей він отримає в день звільнення.

У трудовій писати треба те саме, що й у наказі про звільнення. Якщо не заповните трудову чи не виплатите належних грошей у день звільнення, доведеться додатково виплатити середній заробіток за час затримки, аж до дня фактичного розрахунку включно.

Працівник може не з'явитися в день звільнення, тоді гроші, які маєте йому віддати, треба перерахувати не пізніше наступного дня після того, в який він цього вимагатиме.

Якщо ініціатором звільнення є роботодавець, треба видати працівникові копію наказу про звільнення, в інших випадках віддаєте, якщо попросить (ст.ст. 47, 116 та 117 КЗпП).

Працівник може попросити видати йому довідку про те, що працював у вас (ст. 49 КЗпП). У ній слід вказати його посаду, кваліфікацію і тривалість роботи у вас.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки