Повідомлення 20-ОПП: як подають ФОП

26 червня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Штраф за неподання несуттєвий, і часто підприємці не бачать сенсу подавати це повідомлення або й узагалі не знають про нього. ДПС наполягає: звітувати треба.

Повідомлення 20-ОПП: як подають ФОП

А ще податківці справно публікують консультації з рекомендаціями про заповнення форми № 20-ОПП. Тому ми про всяк випадок розповімо, як її заповнити.

Про яке майно звітувати

Згідно з Порядком № 1588 ФОПФізична особа — підприємець зобов'язані інформувати податкову про свої об'єкти оподаткування (пов'язані з оподаткуванням), які використовують у госпдіяльності.

Так, у 20-ОПП вказуєте інформацію про всі об'єкти оподаткування, які знаходяться у вас у власності, ті, що здали в оренду або, навпаки, орендуєте.

Мова про майно, за яким виникає обов'язок зі сплати податків: придбання офісу, складу, магазину, обладнання, транспорту, переобладнання приміщення тощо. Коли приміщення орендуєте ви або, навпаки, здаєте в оренду свої об'єкти.

У яких випадках

Повідомлення 20-ОПП подавати треба, коли об'єкт оподаткування:

  1. З'являється. Наприклад, ФОП орендував нове приміщення і обладнав точку продажу.
  2. Змінюється. Тип об'єкта — був склад, став склад-магазин, або була перукарня, стала хімчистка. Найменування — було «Пельменна», стало «Пельменна в тітки Ніни»; місцезнаходження, стан або вид права на об’єкт.
  3. Скасовується (приміщення чи обладнання непридатне до використання, повертається власнику, якщо об'єкт ви орендували, продали тощо).

До якої податкової подавати

Форму 20-ОПП слід подавати за основним місцем обліку, у ФОП це податкова, в якій він перебуває на обліку. Навіть якщо ваш магазин, офіс, обладнання розташовані в іншому місті.

Повідомлення № 20-ОПП

ФОП зареєстрований у Запоріжжі й має кілька магазинів: у Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі. 20-ОПП він подає лише за основним місцем обліку — до запорізької податкової.

Якщо у вас є об'єкти — торгова точка, офіс, обладнання, виробництво — в іншому місті, треба ставати на облік за їхнім місцем розташування. Це ваше неосновне місце обліку (п. 63.3 ПКУ).

Подаєте 20-ОПП уперше

Уперше ФОП подає 20-ОПП після реєстрації. Показуєте всі об'єкти оподаткування, які маєте.

Надалі форму треба буде подавати, тільки-но з'являтимуться нові об'єкти чи будуть зміни зі старими.

Як заповнити

Форма 20-ОПП — це дві сторінки: на одній таблиця, на другій — пам'ятка щодо заповнення, її ви не подаєте.

У полях 1 і 2 форми треба вказати податкову, куди подаєте повідомлення, і ваш податковий номер і ПІБ.

Таблична частина

«№ з/п» — за порядком нумеруєте об'єкти, за якими подаєте форму.

«Код ознаки надання інформації». Вибираєте код, що відповідає вашому об'єкту:

  • «1» — уперше подаєте інформацію за об'єктом;
  • «3» — змінилися відомості про об'єкт, за яким уже подавали повідомлення: тип, найменування, адреса, вид права власності або стан. Треба поінформувати податківців про оновлені дані;
  • «6» — об'єкт закрився.

«Тип об'єкта оподаткування». На сайті ДПС є довідник типів об'єктів. У ньому знайдете цифрове значення вашого об'єкта. Наприклад, код магазину — 321, офісу — 378, кафе — 247.

Не знайшли підходящого — податківці дозволяють присвоїти ім'я самостійно (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 119.11). Узагалі не заповнювати цю інформацію не можна.

«Найменування об'єкта оподаткування» — магазин, кафе, офіс, млин тощо. Якщо у вас кілька об'єктів одного типу за однією адресою, відображайте їх в одному полі, але окремо, з інвентарним номером або унікальним назвою.

«Ідентифікатор об'єкта оподаткування» — це 8-значний номер. Перші три цифри — код типу об'єкта (якщо в довіднику код із однієї чи двох цифр, додайте нулі на початку), п'ять наступних цифр — номер, який ви присвоюєте об'єкту самі.

Наприклад, код офісу за довідником ДПС — 378, а за вашим внутрішнім ідентифікатором — 12123, тож у графу 5 пишіть: 37812123.

«Адмінодиниця відповідно до КОАТУУ». До графи 6 код берете з Класифікатора об'єктів адміністративно-територіального устрою. У графі 7 указуєте область, район, населений пункт, де розташований об'єкт. Якщо подаєте повторно, через зміну адреси, пишіть тільки нову.

«Місцезнаходження об'єкта оподаткування» — адреса об'єкта, якщо це обладнання — адреса, де воно встановлено і працює. Тут може бути зазначено місце реєстрації ФОП.

«Стан об'єкта оподаткування», використовуєте код залежно від статусу вашого об'єкта (пункт 4 відсутній в описанні форми):

Здаєте в оренду однотипні об'єкти за однією адресою — податківці рекомендують інформацію відображати як про один об'єкт. Якщо однотипні об'єкти здаєте в оренду за різними адресами, в 20-ОПП відображаєте кожен окремо.

«Вид права на об'єкт», обирайте код:

У графі 11 ставите знак «+», якщо об'єкт не за основним місцем обілку.

Підприємець працює з дому

Податківці вважають, що ФОП, які ведуть діяльність із дому, повинні відобразити це в повідомленні 20-ОПП. Це стосується, зокрема, фрилансерів.

Якщо працюєте в своїй квартирі, у графі «Тип об'єкта оподаткування» вказати код 682, у графі «Найменування об'єкта оподаткування» — «квартира».

Інший вид житла, наприклад переобладнана частина приватного будинку, — потрібно вибрати з довідника максимально доречний для вашого приміщення.

Об'єкт закрився, змінилося призначення

Ці об'єкти відображають так:

  • в одному рядку відображають закриття об'єкта, у якого змінилося призначення, з кодом 6 у графі 2;
  • в іншому — нові дані за зміненим об'єктом із кодом 1.

Наприклад, у вас був об'єкт із типом «магазин» і за ним ви повідомлення вже подавали, але тепер перепрофілювали його в склад.

У формі 20-ОПП потрібно:

  • в одному рядку вказати об'єкт із типом «магазин», код 321, у графі 2 — код ознаки надання інформації 6;
  • в іншому — тип об'єкта «склад», код 468. Код ознаки в графі 2 — 1.

Знайшли помилки

Тільки якщо виявите, що подали 20-ОПП із помилками, податківці дозволяють подати форму повторно з виправленими даними.

У графі 2 треба вказати код ознаки надання інформації 3. Поруч з інформацією, яку виправляєте, в дужках вказуєте попереднє значення.

Будете подавати повідомлення з виправленнями — додайте супровідний лист про те, що виправляєте помилки (консультація в ЗІР, підкатегорія 119.11).

20-ОПП не треба подавати

Не повідомляєте в формі № 20-ОПП інформацію про такі об'єкти оподаткування:

  • товари;
  • дохід (прибуток) або його частину, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг);
  • операції з постачання товарів/робіт/послуг.

Інформація про них відображається в податковій звітності (консультація в ЗІР, підкатегорія 119.11).

На папері й онлайн

Подати повідомлення за формою 20-ОПП можете через кабінет платника онлайн.

Паперове повідомлення ви можете віднести до податкової особисто.

Подати протягом 10 днів

У Податковому кодексі строки подання форми № 20-ОПП не прописані, але вони є в п. 8.4 Порядку № 1588. Це 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об'єкта оподаткування.

Як рахувати, якщо подаєте 20-ОПП:

  1. Уперше за об'єктом. 10 днів відраховуєте від дати оформлення договору оренди, купівлі-продажу чи іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об'єктом (консультація в ЗІР, підкатегорія 119.11).
  2. Повторно. 10 днів обчислюєте від дати реєстрації змін. Приміром назву вулиці/міста, де знаходиться об'єкт, перейменували. Діяти слід так: спочатку реєструєте зміни в правовстановлюючі документи (свідоцтво про право власності тощо), потім протягом 10 днів подаєте 20-ОПП.

За що штрафують

Податківці постійно нагадують, що за неподання 20-ОПП оштрафують так само, як і за несвоєчасне подання документів для взяття на облік, несвоєчасне повідомлення про зміни в реєстраційних даних, адресі, а також за подання помилкових чи неповних даних, як за ст. 117 ПКУ (консультація в ЗІР, підкатегорія 119.12):

  • на 340 грн — для ФОП і самозайнятих осіб. Це штраф за один об'єкт;
  • якщо не усунете ці порушення і повторно проігноруєте подання повідомлення, штраф подвоюється: 680 грн.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки