РРО для всіх пропонують скасувати, отримання КЕП за паспортом у «Дії», документи на товари для ФОП

29 серпня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Пропонується дозволити не застосовувати РРО при продажі товарів й наданні послуг, якщо їхня вартість не перевищує розміру однієї мінімалки.

РРО для всіх пропонують скасувати, отримання КЕП за паспортом у «Дії», документи на товари для ФОП

Для отримання КЕП від податкової можна пред'являти е-паспорт у «Дії»

Про це сказано в повідомленні АЦСК ІДД ДПС. 

23 серпня набули чинності норми, що передбачають для українців можливість використовувати відображення в електронній формі інформації, що міститься в паспорті громадянина України у формі картки, у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, а також в інших документах, у яких відображається інформація про РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків або про зареєстроване місце проживання.

З 23 серпня 2021 р. власникам е-паспорта й е-паспорта для виїзду за кордон не потрібно надавати копії документів, що посвідчують особу або її спеціальний статус, при отриманні послуг у постачальників.

У 2022 році буде тільки два перенесення робочих днів

У Розпорядженні Кабміну про перенесення робочих днів у 2022 році керівники підприємств, установ і організацій, у яких установлено п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу й неділю, можуть перенести робочі дні: 

  • з понеділка 7 березня на суботу 12 березня;
  • з понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

Президент вніс до парламенту законопроєкт № 5864 про визнання вихідним днем Дня Української Державності — 28 липня. 

ФОП зобов'язані вести облік, інакше буде штраф

Податківці нагадали ФОП, що для цілей оподаткування вони зобов'язані вести облік показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування і/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів.

Підприємці-єдинники без ПДВ ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення тільки отриманих доходів.

ФОП на ЗС і самозайняті особи зобов'язані вести облік доходів і витрат за типовою формою в паперовому або електронному вигляді (п. 177.10 ПКУ).

А за неведення обліку доходів і витрат ФОП на загальній системі притягається до адмінвідповідальності — це може бути попередження або накладення штрафу від 3 до 8 НМДГ.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 104.13.

Єдинникам потрібні документи на товари

ФОП-єдинники зобов'язані мати підтвердні документи про походження товару. Про це сказано в роз’ясненні ДПС.  

А для ФОП на загальній системі об'єкт оподаткування — чистий дохід, тобто  загальний оподатковуваний дохід мінус документально підтверджені витрати, пов'язані з госпдіяльністю.

Податківці доходять висновку, що ФОП має отримувати у постачальників товарів документи, що підтверджують походження товарів і витрат, пов'язаних з веденням господарської діяльності, навіть якщо ведення обліку таких товарів і витрат не передбачене ПКУ.

РРО для всіх хочуть скасувати, але з умовами

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 5866, яким пропонується виключити всі положення, пов'язані з тотальною фіскалізацією, і скасувати РРО при продажі окремих товарів. 

Що ще:

  1. Дозволити ФОП-єдинникам незалежно від виду діяльності не застосовувати РРО при продажі товарів / наданні послуг, якщо їхня вартість не перевищує розміру однієї мінімалки, в 2021 році це 6 тис. грн. А якщо вартість вище мінімалки — використовувати термінал при розрахунках за товар/послуги або надавати клієнтові розрахунковий документ із відображенням операції в типовій формі ведення обліку й здавати протягом 3 банківських днів готівкову виручку до банку.
  2. Не застосовувати РРО при продажі товарів / наданні послуг, якщо розрахунки в безготівковій формі за допомогою терміналів із застосуванням платіжних карт.
  3. Також пропонується дозволити ФОП на ЄП без ПДВ при розрахунках у безготівковій формі вести облік доходів у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.
  4. А при розрахунках готівкою — облік доходів вести щомісячно за типовою формою. При продажі товарів / наданні послуг, вартість одиниці яких дорівнює або перевищує розмір мінімалки, облік доходів ведеться за типовою формою за підсумками робочого дня з відображенням кожної операції з продажу товарів / надання послуг.
  5. А ще пропонується надати податківцям право на підставі письмового запиту при документальних перевірках отримувати від банків інформацію про оборот коштів на поточних банківських рахунках СПД за конкретний проміжок часу. А на підставі рішення адмінсуду отримувати інформацію про фінансові операції за рахунками СПД за конкретний проміжок часу із зазначенням контрагентів і призначення платежів.

Для ФОП з працівниками хочуть збільшити ліміти доходу

У законопроєкті № 5866 пропонується збільшити граничний обсяг доходу для застосування спрощеної системи для 2–3-ї груп залежно від кількості найманих працівників. 

На скільки збільшити — на 300 розмірів мінімальної заробітної плати за одного найманого працівника.

При цьому пропонується встановити обмеження щодо наймання співробітників для 3-ї групи до 10 осіб, при тому що нині кількість необмежена.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки