Сплата податків за інших осіб, подання звіту з хибним ідентифікатором форми

12 вересня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Юрособа, ФОП і звичайна фізособа не може сплатити ЄСВ за інших осіб, але є вийнятки.

Сплата податків за інших осіб, подання звіту з хибним ідентифікатором форми

Чи можна сплачувати податки і збори за інших осіб

ДПС роз'яснила, що юрособа, ФОП і звичайна фізособа не може сплатити ЄСВ за інших осіб. Виняток — сплата внеску головою сімейного фермерського господарства за себе та членів господарства. 

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про ЄСВ» платник єдиного внеску зобов'язаний вчасно й у повному обсязі нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок.

Щоправда, у законодавстві передбачено, що в разі ліквідації юрособи — платника ЄСВ або втрати з інших причин статусу платника внеску сума недоїмки сплачується за рахунок коштів та іншого майна платника. А відповідальними за погашення недоїмки є (п. 1 ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про ЄСВ»):

  • ліквідаційна комісія;
  • юрособа — за утворений нею філіал, представництво або інший відокремлений підрозділ — платника ЄСВ, який ліквідується.

Якщо у платника недостатньо коштів та іншого майна для сплати недоїмки, відповідальними за сплату є:

  • засновники або учасники такої юрособи, якщо за законом вони несуть повну або додаткову відповідальність за її зобов'язаннями;
  • юрособа — за утворений нею філіал, представництво та інший відокремлений підрозділ;
  • правонаступники юрособи — платника ЄСВ.

Отримання оплат на картку-ключ і РРО

Юрособа займається спеціалізованою медпрактикою і застосовує РРО, а для зручності оплати медпослуг планує отримувати платежі за допомогою банківських дистанційних систем на картку-ключ до рахунку. Як у такому разі використовувати РРО?

Податківці нагадали, що у випадках отримання оплати за медпослуги в неробочий час, вихідні або святкові дні РРО/ПРРО слід застосовувати не пізніше наступного робочого дня підприємства, при обробці ним виписки про рух коштів на рахунку, як інформації про розрахункові операції, здійснені дистанційно, і дотримуватися хронології операцій.

При цьому РРО та розрахункові книжки не застосовують при розрахунках за послуги, якщо вони здійснюються виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування або сервісів переказу коштів (п.14. ст. 9 ЗУ «Про РРО»).

Тобто ця пільга передбачена для отримання оплат виключно за допомогою платіжних сервісів і не може бути використана у випадку юрособи.

Адже при прийманні оплат за послуги в готівковій формі, за допомогою POS-терміналів банківських установ і платіжних сервісів одночасно РРО і/або ПРРО повинен застосовуватися до всіх зазначених розрахункових операцій, з видачею чека РРО/ПРРО, у якому вказана відповідна форма оплати.

ІПК ГУ ДПС в Одеській області від 31.08.2021 р. № 3163/ІПК/15-32-07-06-06

Що робити, якщо ФОП подав декларацію з хибним ідентифікатором форми

ФОП-єдинник подав електронну декларацію з неправильним ідентифікатором форми, виправити цю ​​помилку можна таким чином:

1-й крок. Подати декларацію з неправильним ідентифікатором форми з позначкою:

  • «Звітна нова» з нульовими показниками — якщо подаєте до закінчення граничного строку подання;
  • «Уточнююча» (зменшуючи податкове зобов'язання в «0») — якщо подаєте після закінчення граничного строку подання.

2-й крок. Подати декларацію з правильним ідентифікатором форми з відміткою «Звітна» за такий самий звітний період.

Відповідальність за помилку — як за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності за п. 120.1 ПКУ. Але з 1 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця карантину (включно) штрафи не застосовуються. Консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04.

Страхова відшкодувала втрату товару замість перевізника, що з доходом перевізника

У податківців запитали, чи слід вважати доходом у певній ситуації кошти, які фактично не отримані, але які потрібно було виплатити.

Юрособа-єдинник надає транспортно-експедиторські послуги, втратила товар, хоча фактичної вини доведено не було. Але товар був застрахований, і замовник отримав страхове відшкодування за вирахуванням франшизи. На суму отриманого відшкодування замовник зняв претензію з перевізника. Виникло запитання, чи слід вважати цю суму доходом.

Податківці відповіли, що оскільки юрособа не отримала суму страхового відшкодування за втрачений товар на свій рахунок, то така сума не включається до доходу платника єдиного податку.

ІПК ДПС від 20.08.2021 р. № 3110/ІПК/06-30-18-04-20

Що буде, якщо вчасно не повідомити податкову про зміну адреси

Податківці нагадали, що будь-які документи від ДПС — податкові повідомлення-рішення, податкові вимоги тощо направляються платникам податків за місцезнаходженням або податковою адресою, яка міститься в базі ДПС.

Якщо реальна адреса не збігається, платники вчасно не отримують листи від ДПС, вчасно не сплачують грошові зобов'язання та не оскаржують рішення податківців тощо.

У разі несплати грошових зобов'язань у строки, визначені чинним законодавством, у платника виникає податковий борг. Як наслідок податківці примусово стягують борги — здійснюють опис майна в податкову заставу, стягують кошти з банківських рахунків, направляють звернення про заборону виїзду за кордон тощо.

Тому повідомляти ДПС про зміну місцезнаходження юрособи та зміну місця проживання ФОП потрібно вчасно.

Зокрема, ФОП зобов'язаний подати в ДПС заяву за формою № 5ДР про зміну даних, які вносяться до облікової картки, протягом місяця з дня виникнення таких змін. Або заяву за формою № 5ДРП (додаток 13).

Але спочатку треба внести відповідні зміни до Єдиного держреєстру юросіб, ФОП і громадських формувань. 

Місце здійснення діяльності, якщо ФОП займається орендою

Податківці пояснили, что в заяві про перехід на єдиний податок ФОП, який здає в оренду власне нерухоме майно, у графі «Місце провадження господарської діяльності» вказують усі адреси розташування нерухомого майна, яке здаватимуть в оренду.  

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки