Доступ до рахунків українців податківці отримують через суд, чому не можна платити податки з чужих карток

23 лютого 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Податкова на запит може отримати інформацію про наявність банківських рахунків у фізособи, а інформацію про рух грошей на них — тільки за рішенням суду.

Доступ до рахунків українців податківці отримують через суд, чому не можна платити податки з чужих карток

Податківці кажуть, що не стежать за рухом коштів на особистих рахунках українців

Податківці спростували інформацію про оподаткування грошових надходжень на карти фізосіб і уточнили, що інформацію про банківські рахунки звичайних фізичних осіб — не підприємців банк їм надає лише двох випадках:

  1. На запит ДПС — про наявність банківських рахунків у фізособи.
  2. За рішенням суду — про рух коштів або будь-яку іншу інформацію про рахунок. Тобто, щоб отримати доступ до даних про рух коштів на картці фізособи, податківцям треба звернутися до суду.

Минулого тижня на інформаційних сайтах була запущена неправдива новина про запровадження нового податку, яким оподатковуватимуть гроші, що надходять на особисті картки українців.

Не можна сплачувати податки з чужих банківських карток

Податківці нагадали, чому буде штраф, якщо використовувати чужі банківські картки для сплати податків і неправильно заповнити платіжне доручення.

Неправильне заповнення платіжного доручення призводить до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету та штрафних санкцій. Важливо правильно заповнити поле «Призначення платежу», обов'язково має бути РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків платника, адже за ним ведуть облік платежів в інтегрованій картці платника в базі податкової.

Якщо це поле заповнили неправильно, платіж буде обліковуватися як нез'ясований, а за вашою карткою виникне податковий борг.

Після встановлення приналежності цієї суми її занесуть у потрібну картку тільки за письмовою заявою платника. Дата зарахування — дата реєстрації заяви.

А за період до зарахування буде заборгованість, на яку нарахують штраф і пеню.

При сплаті податків і зборів через платіжні термінали самообслуговування платнику потрібно застосовувати лише власну банківську картку. Адже, якщо платежі перераховує до бюджету третя особа, сплачені суми обліковують як нез'ясовані, а в інтегрованій картці з'являється заборгованість.

Норма п. 87.7 ПКУ забороняє будь-яку уступку грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків третім особам. 

Закон про єдиний рахунок для податків ветовано. Група хитрих нардепів протягнула до нього поправку про торгову націнку на сигарети

Президент ветував законопроект № 1049, яким пропонувалося ввести єдиний рахунок для сплати податків і зборів.

До цього законопроекту група нардепів внесла поправку № 8 про встановлення торгової націнки на сигарети. Із цією поправкою законопроект і був проголосований. Але президент повернув його.

Суть її — встановити торгову націнку від максимальної ціни 7% при оптовій і 13% при роздрібній торгівлі сигаретами. 

Держпраці шукатиме неоформлених працівників і порушення трудових відносини до кінця 2020 року

У Кабміні повідомили, що в 2020 році інформаційні та інспекційні кампанії Держпраці проведуть у сфері сільського господарства, будівництва, транспорту і кур'єрської діяльності.

Перевірки Держпраці — 2020: що треба знати ФОП

Інспектори Держпраці перевіряють роботодавців, у яких потенційно може бути чотири і більше неоформлених працівників.

Але у самій Держпраці не вистачає співробітників, тому планується збільшити їх кількість.

ДПС шукає роботодавців, які мало платять

Місцеві податківці направляють інформацію про роботодавців, які виплачують працівникам низькі зарплати, в профкомісії при органах місцевої влади і викликають таких роботодавців на розмову.

Зарплата працівників ФОП

Підстава — виплати зарплат менше мінімальної. 

Довідник об'єктів для 20-ОПП доповнили об'єктом «дитячий садок»

Повідомлення 20-ОПП: як подають ФОП

Довідник типів об'єктів оподаткування для складання форми № 20-ОПП доповнений об'єктом оподаткування 713 «Дитячий садок».

Оновлений Довідник є на сайті ДПС.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки