Президент підписав Закон про об’єднання Пенсійного Фонду та Фонду соціального страхування

04 листопада 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Президент підписав Закон про об’єднання Пенсійного Фонду та Фонду соціального страхування

Президент підписав Закон про об’єднання Пенсійного Фонду та Фонду соціального страхування.

 Президент  В. Зеленський  підписав  Закон №2620-9 від 21.09.22. «Про внесення змін  до Закону України «Про загальнообов’язкове  державне пенсійне  страхування». (Проект Закону №3663 від 21.09.22)

Документом  передбачається приєднання ФСС України до ПФ з 01.01.23.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Галина Третьякова впевнена, що об’єднання адміністративних структур ПФУ та ФСС України не лише скоротить видатки на їх діяльність, а й підвищить  якість та  виконання основних  завдань, пов’язаних із соціальними виплатами.

«Цей  Фонд здійснював  свою  діяльність  фактично  безконтрольно. Держава не мала  можливості  впливати  на оперативну діяльність Фонду, на стратегічне планування роботи Фонду, не могла  здійснювати  контроль за використанням коштів громадян в системі  загальнообов’язкового  державного соціального страхування. Тільки ПФ України має 100 - відсоткове  управління державою. Водночас  держава систематично надавала дотації Фонду, щоб вирівняти його фінансовий  стан і забезпечити обов’язки перед страхувальниками. Тож, завдяки сьогоднішньому  рішенню парламенту  держава встановить  контроль за використанням  та ефективним  управлінням фінансів в інтересах громади»,- резюмувала вона.

 

Нова форма довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів

Нова форма затверджена Наказом Міністерства Фінансів №248 від 19.08.22. «Про затвердження довідки-підтвердження та Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів».

Надають довідки на підтвердження статусу податкового резидента України безоплатно на підставі  заяви платника податків  за формою, наведеною у додатку до цього Порядку.

Заява подається до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання заяви на отримання довідки  платниками фізичними  особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання  або не мають постійного місця проживання, до будь-якого контролюючого  органу.

Можна подавати  заяву в електронній формі.

Цей Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Відповідно втратить чинність Наказ ДПАУ №173 від 12.04.22.із змінами «Про підтвердження статусу податкового резидента України».

 

Скільки видів діяльності можна зазначати в заяві про застосування спрощеної системи  оподаткування?

Головне управління ДПС у Запорізькій області дає відповідь: Згідно  п.п.5 п.298.3 ст.298 ПКУ Податковий кодекс Україниу заяві про застосування спрощеної системи оподаткування  зазначаються обрані суб’єктом  господарювання  види  діяльності згідно з КВЕД ДК 009-2010.

До реєстру платників Єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності (п.299.7 ст.299 ПКУ), за умови що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

При цьому ПКУ не передбачено обмежень для фізичних осіб-підприємців щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників Єдиного податку.

  

Новий порядок стимулювання працевлаштування безробітних.

26.10.22. Президент В. Зеленський підписав Закон №2622-9 від 21.09.22. «Про внесення змін до деяких законодавчих  актів України щодо реформування служби  зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці». (раніше законопроект №6067).

Більшість норм Закона набирає  чинності з 29.10.22.

Внесено зміни до КЗпП і законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», « Про зайнятість населення», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Законом № 2622-9 передбачено:

  • замінити  неефективний  механізм  квотування працевлаштування;
  • запровадити компенсації  роботодавцям частин витрат на оплату праці або ЄСВ за працевлаштування  деяких категорій зареєстрованих безробітних;
  • сприяти  працевлаштуванню довгострокових  безробітних шляхом надання компенсації роботодавцям  витрат ЄСВ;
  • ·запровадити надання фінансової допомоги для започаткування підприємницької  діяльності.

  

Електронні гроші та виконання платіжних операцій з ними: створено новий порядок. 

Порядок прийнято на виконання норм  Закону України №1591 від 30.06.21.із змінами «Про платіжні послуги».

Цей Закон надав право небанківським постачальникам платіжних послуг випускати електронні гроші. Раніше емітентами електронних грошей могли бути лише банки.

НБУ новою Постановою №210 від 29.09.22. «Про затвердження положення про випуск електронних грошей та здійснення платіжних операцій  з ними».

  • встановив вимоги до порядку випуску електронних грошей та операцій з ними;
  • зобов’язав  емітента формувати номер електронного гаманця за міжнародним стандартом  IBAN та встановив вимоги до режиму використання електронних  гаманців;
  • запровадив вимоги до договору, який укладається між емітентом та споживачем

Проте треба зважати, що з 24.02.22. НБУ тимчасово призупинив операції з випуску електронних грошей, поповнення  електронних гаманців електронними грошима.

Постанова Правління НБУ №18 від 24.02.22. «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

 

ФОП клієнти Приват Банку можуть оплачувати податки у «Приват24».

У мобільному застосунку «Приват24» з’явилась  функція оплати податків для ФОП.

«Приват24» додав новий функціонал для підприємців - оплату єдиного податку та інших бюджетних платежів.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки