Оновлений План-графік перевірок на 2023 рік. Втратила актуальність

07 липня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Оновлений План-графік перевірок на 2023 рік.

Як працюватимемо та відпочиватимемо у липні 2023 року відповідно до КЗпП.

Відповідно до вимог Закону №2136-9 від 15.03.22. «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у трудовому законодавстві сталися зміни щодо роботи у святкові і вихідні дні. У період дії воєнного стану не застосовуються норми ст.71,73 КЗпП щодо компенсації за роботу у святкові і вихідні дні та заборони залучення працівників у святкові і вихідні дні.

Відповідно до ст.73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові і неробочі дні:

День Української Державності – 28 липня (п’ятниця). (Нове свято з 2022 року).Зарплатні фішки 2023

Отже, 28 липня мав бути святковим днем. Але під час воєнного стану норми ст.67 також не застосовуються.

Тож, у ці дні працівники працюватимуть з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день (відсутні компенсації за залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні).

Закон №2136-9

 

Заблокували підписання законопроекту № 8401 щодо скасування податкових пільг.

30.06.23. Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект №8401, який почне діяти з 1 серпня 2023 року. Тож с 1 серпня буде скасовано воєнні податкові пільги та спецгрупу єдиного податку. Крім того, розпочнуться перевірки ДПС, штрафи, але не для всіх.

Це так, але 1 червня Голова міжфракційного об’єднання «Розумна політика»

Д. Разумков зі своєю командою зареєстрували блокуючу постанову до руйнівного законопроекту №8401. Про це політик повідомляє у  Телеграм-каналі:

«Ми з командою «Розумної політики» зареєстрували блокуючу постанову до руйнівного законопроекту №8401. Будемо використовувати всі законні механізми, щоб не допустити, аби він вступив в силу. Своєю постановою будемо добиватися скасування рішення про прийняття закону №8401, який зажене бізнес під підлогу перевірками, штрафами і високими податками»,- повідомив Д. Разумков.Як перевірити контрагента онлайн в Електронному кабінеті

Зауважимо, що правок до цього законопроекту було багато від різних фракцій, то ймовірно, блокуючих постанов буде декілька. На сайті ВРУ вже зареєстровано три проекти постанов щодо блокування підписання законопроекту №8401: №8401-П; №8401-П1; №8401-П2. Доки всі проекти постанов не розгляне ВРУ та не прийме рішень щодо законопроекту (підтримує або скасує їх), підписання законопроекту №8401 Спікером ВРУ та Президентом залишається заблокованим.

Законопроект №8401

 

Оновлений План-графік перевірок на 2023 рік.

На сайті ДПС України розміщено оновлений План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік (станом на 27.06.2023 р.)

Оновлений План-графік на 2023 рік складається з Довідника структури плану-графіка ( розділ, підрозділ, група) та додаткових матеріалів:

  • Розділ 1 плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків-юридичних осіб» та
  • Розділ 2 плану графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування (червень2023 року) 27.06.23.
  • Розділ 3 плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» з урахуванням коригування (червень 2023 року) 27.06.23.
  • Розділ 4 плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків –юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (червень 2023 року) 27.06.23.

Нагадаємо, що сьогодні ще діє мораторій на планові перевірки. Однак законопроектом №8401 передбачено скасування дії мораторію на деякі перевірки з 01.08.23.

 

ВРУ прийняла законопроект №8287, яким передбачається запровадження е-акцизної марки з 1 січня 2026 року.

29.06.23. Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №8287 від 15.12.22. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах».

Про це повідомив депутат Железняк у Телеграм -каналі:

Головне про законопроект:

1/  Е-марка надасть можливість:

  • відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача;
  • контролювати повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за такі товари;
  • кожен громадянин зможе ідентифікувати продукцію та перевірити легальність походження товару.

2/ створення Електронної системи обігу підакцизних товарів забезпечить електронну взаємодію між державними органами та суб’єктами господарювання:

  • обтяжливий процес замовлення паперових марок акцизного податку піде в минуле;
  • система ще на стані замовлення розрахує та виставить рахунок до сплати в частині сум акцизного податку та замовлені марки.

Законопроект переведе облік алкоголю, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет в електронний формат.Відкрили ФОП на спрощеній системі: які наступні дії

 

ДПС України затвердила Методику проведення перевірки загальних положень податкового та іншого законодавства України.

Північне міжрегіональне управління ДПС інформує, що з метою закріплення єдиної методології до організації та здійснення перевірок, які планують проводити податківці, ДПС України Наказом №444 від 09.06.23. «Про затвердження методики проведення перевірки загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотримання якого покладено на податкові органи». затвердила Методику проведення перевірки податкового та іншого законодавства України.

Методикою будуть користуватися податківці при організації та проведенні документальних і фактичних перевірок платників податків.

У Методиці наведено:

  • перелік нормативно-правових та розпорядних актів ДПС, які рекомендовано використовувати інспектором під час дослідження загальної інформації про господарську діяльність платників податків та здійснення автоматизованого аналізу у ході перевірки;
  • порядок підготовки і здійснення контрольно-перевірочних заходів та методику дослідження загальної інформації про платника податків.

Ця Методика  носить виключно роз’яснювальний, інформаційний та рекомендований характер. Зміни та доповнення до неї затверджуються Наказами ДПС.

Наказ №444

 

Міністерство фінансів України затвердило нову форму авансового звіту та Порядок його заповнення.

Хоча змінені правила щодо підтвердження перебування у відрядженні почали діяти ще з 1 квітня, форму авансового звіту Мінфін оновив тільки тепер. А саме Наказом №239 від 09.05.23. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 №841».

https://document.vobu.ua/doc/20083

Наказом №239 затверджені:

  • Форма Звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт – замість форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт;
  • Порядок складання Звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт – замість Порядку складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

Тобто чинна форма Звіту удосконалюється у частині розширення можливостей використання різних видів підпису (підписання власноруч або з використанням електронного цифрового підпису відповідно до вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги»).

Цей Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Після офіційного опублікування Наказу №239, потрібно буде вже діяти за новими правилами та використовувати тільки нову форму авансового звіту.

Наказ № 841.

Закон №851-4 від 22.05.03. із змінами «Про електронні документи та електронний документообіг».

Закон №2155-8 від 05.10.17. із змінами «Про електронні довірчі послуги»

 

ВРУ прийняла Закон №9342 щодо виплат і відпусток військовим.

28 червня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон №9342 від 29.05.23.

«Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходження військової служби під час дії воєнного стану».

Отже, питання доплат військовим та подовження відпусток під час воєнного стану закріплено на законодавчому рівні.

Це означає, що військовослужбовцям щомісячно виплачуватимуть від 30 до 100 тисяч гривень, пропорційно часу виконання бойових завдань у порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Законопроект передбачає також зміни у відпустках військовослужбовців. Під час дії воєнного стану військовослужбовцям може надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів.

Докладніше про зміни:

Прийнятий законопроект №9342 направлений на підпис Президенту 29.06.23.

 

Хто та коли має проходити навчання з питань охорони праці.

Роз’яснення Держслужби з питань праці:

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, правил поведінки у разі виникнення аварії.

Відповідальність за організацію і здійснення інструктажу, навчання та перевірку знань працівників з питань охорони праці покладається на роботодавця.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки