План перевірок бізнесу на 2023 рік не затверджений

30 вересня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

План перевірок бізнесу на 2023 рік не затверджений

План перевірок бізнесу на 2023 рік не буде затверджено.

До ДРСДЕРЖАВНА РЕГУЛЯТОРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ України регулярно надходять запити від органів контролю щодо планування перевірок бізнесу на 2023 рік.

Щороку інформація  про планові перевірки  вноситься до Порталу. Але ж Постановою  КМУ № 303 від 13.03.22.із змінами «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» заборонені планові перевірки в умовах воєнного стану.

Саме тому ДРС пропонує скасувати необхідність затвердження планів таких перевірок та внесення інформації до інспекційного порталу.  ДРС розробила проект постанови, який передбачає:

  • Скасування для контролюючих  органів на період  дії воєнного стану затвердження Плану перевірок на наступний рік та внесення відповідної Інформації до інспекційного порталу.
  • Запровадження  державного моніторингу позапланових заходів, які проводять органи державного нагляду (контролю); можливості реагування ДРСДЕРЖАВНА РЕГУЛЯТОРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ на порушення органами державного нагляду(контролю) умов проведення позапланових заходів.
  • Встановлення відповідальності керівників контролюючих органів за невиконанням вимог постанови.

Воєнний облік жінок добровільний. Останні зміни. 

31.09.22. Верховна рада прийняла у першому читанні законопроект № 6482  Про внесення змін до ст.1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». За цим законопроектом, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку Міністерства оборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я  та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Разом з тим Міністерство оборони України підготувало Наказ № 259 від 06.09.22. «Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України № 35 від 07.02.22.».

Наказ набрав чинності з 23.09.22.

Цим наказом перенесено дату початку обов’язкового  військового обліку жінок з 01.10.22. на  01.10.23.

Українські біженці мають платити податки з українських доходів.

Змінена точка зору Мінфіну Польщі.

Оплата податків стосується тих українців, які отримують доходи на підставі трудових відносин з роботодавцями в Україні.

Позиція по ФОП поки невідома.

Таким чином, Міністерство Фінансів Польщі заявило на запит польського ЗМІ:

Відповідно до ст.15 польсько-української угоди про уникнення подвійного оподаткування, якщо український податковий резидент виконує роботу на території Польщі і його винагорода виплачується українським роботодавцем, який не має постійного представництва або постійної посади в Польщі, він зобов’язаний оплачувати податки в Польщі, якщо його перебування  перевищує  183 дні в календарному році. У такому разі оподатковуються доходи, що були отримані до досягнення 183 днів.

Аналогічні висновки розміщені також на вебсайті podatki.gov.pl .

Електронні публічні послуги можна отримати через Портал Дія.

Постановою КМУ № 868 від 05.08.22. « Про затвердження порядку надання електронних публічних послуг в автоматичному режимі».

Документ набрав чинності з 10.08.22.

Суб’єктом  звернення може бути ФОП, юридична особа, інша особа, яка звертається за отриманням електронних публічних послуг в автоматичному режимі.

Заяви (звернення, запити) на отримання послуг в автоматичному  режимі  формуються суб’єктом  звернення на Порталі Дія після проходження електронної ідентифікації з використанням електронного підпису та печатки, а також інших засобів. Це дає можливість  встановити особу.

Результати надання публічних послуг надсилаються до Порталу Дія для забезпечення доступу до результатів розгляду заяв (звернень, запитів).

Перехід на безготівкові  платежі в торгівлі та сфері послуг.

Постановою КМУ № 894 від 29.07.22. «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)». встановлено строки, до яких торговці повинні забезпечити можливість безготівкових розрахунків.

Документ набрав чинності з 17.08.22.

Вимоги, які вказані в документі, не поширюються на території, які перебувають в районі проведення  бойових  дій/тимчасової окупації, оточенні та протягом трьох місяців після припинення бойових дій.

Етапи переходу на безготівкові платежі:

 

  • з 01.01.23. у населенних пунктах з населенням більше 25 тис. осіб
  • з 01.01.24. у населенних пунктах з населенням з 5 до 25 тис.осіб
  • з 01.01.25. у населенних пунктах до 5 тис.осіб
  • з 01.01.26. платники єдиного податку першої групи; торгівля з використанням торгових автоматів, виїздна торгівля, продаж власноручно вирощеної продукції.

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки