Розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі

25 листопада 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі

Воєнний стан та загальна мобілізація продовжені ще на 90 діб до 19.02.23.

17.11.22. Президент  В.Зеленський  підписав  Закони:

№2738-9 від 16.11.22. «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

№2739-9 від 16.11.22. «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

Ці  Закони опубліковані у «Голос України» 18.11.22., що означає продовження воєнного стану і загальної мобілізації.

Що буде з вихідними та святковими днями у період дії воєнного стану?

25.12.22., 01.01.23., 07.01.23. не будуть святковими днями.

У грудні 2022 року та січні 2023 ми мали б додаткові вихідні дні завдяки новорічним святам. Проте воєнний стан продовжено, тому діє  ст.6  Закону №2136-9 від 15.03.22.із змінами «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Ст.6  встановлено інші правила на період  дії воєнного стану, а саме призупинено дію  ст.73  КЗпП  щодо визначення святкових і неробочих  днів.

Тому  25.12.22, 01.01.23.,07.01.23. не будуть святковими, а 26.12.22, 02.1.23, 09.01.23. будуть  звичайними  робочими  днями, з оплатою у звичайному розмірі.

Кодекс Законів про Працю

Україна припинила дію Угоди про уникнення подвійного оподаткування з  Республікою Білорусь.

Верховна Рада України прийняла Закон, яким припиняє дію Угоди між Урядом України і  Урядом Республіки Білорусь про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від оплати податків.

Закон №0170 від 05.10.22. «Проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від оплати податків стосовно податків на доходи і майно».

З  дня  набрання чинності цим законом припиняється  застосування норм, встановлених зазначеною  Угодою, що сприятиме:

  • недопущенню  поповнення  бюджету, що сприяє агресору, шляхом надання Україною пільгових  умов  оподаткування  для  резидентів  Республіки Білорусь, що здійснюють діяльність в Україні. Після припинення дії Угоди до всіх доходів резидентів Республіки Білорусь, буде застосована  загальна ставка оподаткування - 15%, замість пільгової  ставки, встановленої Угодою - 10%;
  • недопущенню  втрат  бюджету  України через зарахування податку, оплаченого в Республіці Білорусь  резидентами України;
  • звільненню України  від  взятих на себе  зобов’язень  щодо обміну  інформацією  з Республікою Білорусь з податкових питань.

 

Єврокомісія продовжила терміни дії захисту для українців. 

Дія відповідних правил що до тих, хто рятується від війни в Європі, буде продовжена щонайменше до березня 2024 року.

Про це повідомляє – TRAVEL  РБК України з посиланням на Republic World.

Біженці війни з України отримають захист у Європі ще на рік. Відповідні правила будуть продовжені принаймні  до березня 2024 року, як заявила у Брюсселі  єврокомісар із внутрішніх справ  Ільва Йоханссон.

Єврокомісар оголосила, що Директива про тимчасовий захист продовжена до березня 2024 року.

За словами Йоханссон, наразі близько  4,2 млн. українців в ЄС зараз  знаходяться  під тимчасовим захистом.

Друге оголошення  Йоханссон  зробила для тих українців, які планують повернутись додому на тривалий час. «Коли ви вирішите поїхати в Україну, а потім ситуація несподівано зміниться, і вам знову доведеться  виїжджати з країни, ЄС завжди вас прийме  і продовжить захищати,» -додала вона щодо другого рішення. 

Імпорт генераторів та енергетичного обладнання під час війни: знято перепони для митного оформлення.

Мінекономіки  проінформувало про Урядову Постанову, яка спрощує  імпорт  генераторів та іншого енергетичного обладнання.

Постанову  затвердили 16.11.22.

Вона  доповнює  шість  постанов  Кабінету Міністрів  про затвердження  певних  технічних регламентів, дія  яких може поширюватись на відповідні  товари.

Новим положенням щодо ввозу на митну територію України тимчасово (до припинення або скасування воєнного стану  та протягом наступних 90 календарних днів) передбачається не застосовувати до таких товарів вимоги про наявність  декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Раніше Уряд Постановою КМУ №1260 від 09.11.22. звільнив від ввізного мита та ПДВ генератори, акумулятори та інше обладнання, яке допомагає покращити енергозабезпечення. 

Розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі.

16.11.22. прийнято в цілому законопроект  №8062 від 20.09.22. «Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу  України  щодо врегулювання питання  притягнення  до адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на неправомірне  звільнення від оплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від оплати митних платежів».

Згідно з законопроектом, за заявлення у митній декларації неправдивих відомостей пропонується  встановити штраф  від 50% до 100% неоплаченої суми митних платежів. Раніше було 300%.

Цей Закон набере чинності з 15.12.22.

Юридична особа – платник єдиного податку  планує перейти з пільгової ставки на іншу ставку єдиного податку: ДПС перелічила алгоритм дій.

Юридична особа –платник єдиного податку 3 групи повинен здійснити наступні дії:

  • Повернутися шляхом самостійної відмови від спрощеної системи оподаткування з оплатою єдиного податку  за ставкой 2% доходу на ставку платника єдиного податку, на якій юридична особа перебувала до обрання особливостей оподаткування, передбачених  п.9 підрозділ 8 розділ 20 «Перехідні положення ПКУ» Заява про застосування  спрощеної системи  оподаткування (далі- Заява) повинна бути подана до першого  дня  місяця, наступного за місяцем, в якому прийнято таке рішення.
  • Подати Заяву для переходу на обрану ставку, відмінну тій, яку застосовувала до обрання особливостей  оподаткування  з урахуванням підпунктів 4 та 5 п.293.8 ПКУ: не пізніше 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка, та реєстрації такого платника платником ПДВ (у разі зміни ставки з 5%  на 3%); не пізніше ніж 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання  реєстрації платником ПДВ (у разі зміни ставки з 3% на 5%).

Роз’яснення ДПС із категорії 108.01.03 розділу  Запитання –відповіді з Бази знань «ЗІР».

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки