Держпраці приходитиме ще й з приводу коронавірусу, шахраї розсилають листи від імені податкової

01 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Десять вихідних у березні, податківці нагадали, що розстрочки по ЄСВ немає, шахраї від імені ДПС просять здавати звітність на папері.

Держпраці приходитиме ще й з приводу коронавірусу, шахраї розсилають листи від імені податкової

У березні буде 10 вихідних

Цього року святковий неробочий день 8 березня випадає на неділю, тому вихідний переноситься на 9 березня, понеділок (ст. 73 КЗпП).

Робота у вихідний: як платити

Нагадаємо, якщо попросили співробітника попрацювати у вихідний, святковий (неробочий) день — оплатіть працю в подвійному розмірі (ст. 107 КЗпП).

Прогресивна шкала ставок ПДФО

У Верховній Раді зареєстровано черговий законопроект № 3076 із пропозицією ввести прогресивну шкалу ставок ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб залежно від місячного або сукупного річного доходу фізособи у вигляді зарплати, винагород за договорами ЦПХДоговір цивільно-правового характеру, доходів самозайнятих.

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

Зараз діє ставка ПДФО — 18%.

Місячний дохід Ставка ПДФО База для застосування
До 5 розмірів мінзарплати  15% Оподатковуваний дохід за вирахуванням суми мінімального неоподатковуваного доходу, якщо він застосовується
Від 5 до 15 розмірів мінімалки   18%
Від 15 до 50 розмірів мінзарплати 21% Сума, що перевищує 15 мінімалок. Немає права на вирахування мінімального неоподатковуваного доходу
Від 50 до 200 розмірів мінзарплати 24% Сума перевищення оподатковуваного доходу понад 50 розмірів мінзарплати; без права на вирахування суми мінімального неоподатковуваного доходу
Понад 200 розмірів мінзарплати 27% Сума перевищення 200 розмірів мінзарплати. Немає права на вирахування мінімального неоподатковуваного доходу

Пропонується встановити мінімальний неоподатковуваний дохід для фізосіб із невеликим і середнім розміром місячного доходу — одну мінімалку, що діяла станом на 1 січня року.

Якщо рівень місячного доходу людини не перевищує 15-кратний розмір мінімалки, у 2020 році це 70845 гривень, вона має право зменшити місячний оподатковуваний дохід на суму мінімального неоподатковуваного доходу фізосіб у розмірі мінімалки. Мінімальний неоподатковуваний дохід можна буде застосовувати до таких доходів, як зарплата, винагороди та інші виплати.

Що ще пропонується в законопроекті: звільнити від оподаткування ПДФО і ВЗ доходи фізосіб у вигляді відсотків за депозитами.

Нагадаємо, що раніше вже були зареєстровані два законопроекти про введення прогресивної ставки ПДФО:

№ 2758 від 16.01.2020 р. — ставка ПДФО від 18% до 54%;

№ 2758-1 від 06.02.2020 р. — ставка ПДФО від 10 до 20%.

Держпраці знайшли новий привід відвідати СПД: розповісти про коронавірус

З 27 лютого фахівці відділів з питань гігієни праці Держпраці особисто приходять до СПД, які працюють у сфері роздрібної торгівлі, харчування і транспорту, та інформують їх і їхніх працівників про заходи профілактики інфікування коронавірусом. 

Перевірки Держпраці — 2020: що треба знати ФОП

Розстрочки та відстрочки зі сплати ЄСВ немає

Податківці нагадали, що законодавством не передбачена розстрочка та відстрочка зі сплати заборгованості з ЄСВ.

Сплачувати внесок треба незалежно від фінансового стану платника, навіть якщо дохід ФОП не отримав — він зобов'язаний визначити базу нарахування і сплачувати внесок не менше мінімального платежу. Це 3117,18 грн на квартал або 1039,06 грн на місяць. 

Шахраї від імені податкової розсилають листи з проханням подавати звітність на папері

Податківці попередили, що шахраї розсилають фейкові листа від імені ДПС з електронної адреси sfs.gov.ua@i.ua. У яких інформують про розірвання в односторонньому порядку договорів про визнання електронних документів і просять подавати звітність на папері.

ДПС не має стосунку до цієї розсилки та нагадує, що електронна адреса, з якої платник може отримати листа від податкової, має формат …@tax.gov.ua. 

Новий портал від держави «Дія.Бізнес»

Українському бізнесу презентували портал для МСБ «Дія.Бізнес». Що цікавого на порталі:

  1. Каталог бізнес-ідей із шаблонами й документами, серед яких — бізнес-план, стратегія продажів, приклад заповнення управлінського звіту тощо.
  2. З квітня можна буде отримати первинну безкоштовну консультацію через відеозв'язок. А також консультації з експертами на теми: підбору та вибору бізнес-моделі, пошуку бізнес-ідеї, фінансового менеджменту для власника бізнесу тощо. Деякі консультації будуть платними, вартість поки що не відома.
  3. Довідник, тематика — маркетинг, систематизація бізнес-процесів, електронний документообіг, перевірки тощо. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки