Подарунки ФОП-єдинника

11 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

У мене ФОП 2-ї групи, можу я необмежену кількість разів приймати «подарунки» як підприємець від інших людей? Чи потрібно це оформляти нотаріально? Маю я платити податки, якщо подарунок я подарував собі як підприємцю?

Подарунки ФОП-єдинника

Для підприємця-єдинника поняття «подарунок» у рамках податкового законодавства — це безоплатно отримані товари/роботи/послуги, вартість яких він зобов'язаний включити до підприємницького доходу (пп. 292.3 ПКУ).

На таке отримання має бути договір дарування або інший договір, у якому прописано, що повернення, грошова чи інша компенсація не передбачені.

Таких «подарунків» у вас може бути скільки завгодно, обмежень немає.

Як оформляється

Договір поставки, надання послуг, які не передбачають компенсації, або дарча. У документі вказується вартість товарів (робіт, послуг), а в умовах — що отримання безкоштовне.

Складається акт приймання-передачі. У ньому потрібно вказати вартість товару, що відповідає ринковій ціні (пп. 14.1.71 ПКУ). Якщо мова про роботи чи послуги, акт складається після їх виконання. Безкоштовне отримання можна оформити накладною чи іншим документом, але підставою для віднесення до доходу буде саме акт.

Як включити в дохід

У Податковому кодексі передбачено, що вартість подарунків треба включити в підприємницький дохід у звітному періоді, коли отримали їх (п. 292.3 ПКУ).

Ви робите запис у книзі обліку доходів, в графі 5, де вказуєте суму, зафіксовану в договорі та акті. Датою отримання доходу вважається дата підписання акта приймання-передачі (п. 292.6 ПКУ).Як підприємцю завищити свій прибуток

Вартість подарунків повинна бути вказана в договорі, якщо не вказали, то в дохід включаєте вартість з урахуванням звичайних цін.

Звичайні ціни визначаються відповідно до положень пп. 14.1.71 ПКУ.

А ще, згідно зі ст. 632 ЦКУ, якщо ціни в договорі немає і виходячи з умов визначити її неможливо, вона визначається виходячи зі звичайних цін, актуальних на аналогічні товари/роботи/послуги на момент укладення договору.

Як можуть оштрафувати: якщо немає первинних документів на безкоштовний товар чи послугу:

  • 510 грн штрафу, якщо підтвердних первинних документів немає вперше;
  • 1020 грн — якщо порушення повторилося протягом року (п. 121.1 ПКУ).

Це може виявитися під час перевірки.

Чи засвідчувати договір у нотаріуса

У запитанні ви не уточнили, про які саме подарунки йдеться, тому вибирайте доречний варіант.

Засвідчувати договір у нотаріуса чи ні, залежить від самого «подарунка» та форми (ст. 719 ЦКУ):

  1. Договір дарування предметів особистого користування та побутового призначення. Можна укласти усно. І хоча вартість безоплатно отриманих за усною домовленістю товарів не включається до доходу єдинника, податківці вимагають включити такий подарунок до загального річного оподатковуваного доходу фізособи, подати декларацію про доходи і сплатити задекларовану в ній суму податку.
  2. Договір дарування нерухомого майна. Укладають на папері та засвідчують у нотаріуса. Не забувайте, що речові права на нерухоме майно підлягають держреєстрації (ст. 182 ЦКУ, ст. 4 ЗУ № 1952). І лише після цього у обдаровуваного виникає право власності на отриману в дар нерухомість (ч. 4 ст. 334 ЦКУ).
  3. Договір дарування майнового права та договір дарування з обов'язком передати дарунок. Тільки письмова форма.
  4. Договір дарування рухомих речей, що мають особливу цінність. На папері.
  5. Договір дарування валютних цінностей (валюта, гривні, банківські метали, цінні папери) фізосіб між собою на суму більше 50-кратного розміру НМДГ — це 850 грн. Укладається на папері й засвідчується нотаріально. 

Подарунок самому собі

Що стосується дарування подарунків ФОПФізична особа — підприємець самому собі, в законодавстві цього не передбачено. Але передбачено можливість використовувати власне майно в підприємницькій діяльності.

Власник майна може використовувати його в підприємницькій діяльності (ст. 320 ЦКУ). Обмеження пов'язані з незаконною діяльністю тощо.

Товари на зберіганні

Про всяк випадок нагадаємо про товари, отримані за договором на відповідальне зберігання.

Товари, які єдинник отримав на зберігання, а потім продав чи використовує в госпдіяльності, теж вважаються безоплатно отриманими (п. «в» пп. 14.1.13 ПКУ).

Що це означає: якщо після закінчення строку зберігання за договором товар не повернули та використали, до доходу необхідно включити його вартість. Якщо продали товар до строку повернення, зафіксованого в договорі зберігання, суму виручки включаєте в дохід.

Які документи підтверджують повернення товару: видаткова накладна або акт приймання-передачі.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки