Кого оштрафують за неподання звітності в карантин, податкова вимога і заборгованість до 1020 грн

26 вересня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо заборгованість із податків у платника в межах 1020 грн, податкову вимогу йому не направляють.

Кого оштрафують за неподання звітності в карантин, податкова вимога і заборгованість до 1020 грн

Податківці нагадали, що не штрафують за прострочення подання звітності в карантин. Але не всіх

Податківці нагадали, що з 1 березня по останній календарний день місяця дії карантину включно не застосовуються штрафи за неподання звітності, передбачені п. 120.1 ПКУ.

Це не стосується звітності з ПДВ, акцизного податку, рентної плати: за неподання цих звітів у період карантину через COVID-19 застосовують штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ПКУ (консультація в ЗІР, підкатегорія 132.01). 

За борги до 1020 грн ДПС не направляє податкову вимогу

ДПС роз’яснила: якщо заборгованість із податків у платника в межах 1020 грн, податкову вимогу йому не направляють, але на суму заборгованості нараховують штрафні санкції. 

Податкова вимога направляється, якщо погоджена сума несплаченого зобов'язання перевищує 60 НМДГ (від 1020 грн). Направляють її не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати податку. Якщо після направлення (вручення) вимоги сума боргу змінилася, але не погашена в повному обсязі, податкову вимогу додатково не направляють.

Податкова вимога містить відомості про факт виникнення заборгованості й право податкової застави, розмір боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок сплатити борг і можливі наслідки її непогашення у встановлений строк, попередження про опис активів, які за законом можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату і час проведення публічних торгів з їх продажу.

Якщо заборгованість до 1020 грн, не виникає право податкової застави.

Торговцям ювеліркою хочуть заборонити на працювати на ЄП

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 4091, яким пропонується виключити з переліку платників податків, яким дозволено працювати на спрощеній системі, тих, хто веде діяльність з виробництва, поставки, продажу (реалізації) ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

Також пропонується скасувати сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування для фізосіб і СПД, які подають ювелірні й побутові вироби з дорогоцінних металів на таврування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю.

Відповідні зміни пропонується внести до ПКУ. Якщо закон приймуть, він набуде чинності з 1 січня 2022 р.

Через ПРРО від податкової не можна провести оплату з відстроченням платежу

Поки не реалізована можливість проводити через безкоштовний програмний РРО від ДПС попередні (авансові) оплати за товари й послуги та реалізовувати їх з відстроченням платежу. Про це сказано в консультації податківців у ЗІР, підкатегорія 109.02.

Розрахунки за передоплатою, авансовою оплатою проводяться через класичний РРО із зазначенням у чеку «передоплата товарів», при проведенні розрахунків з відстроченням платежу використовують режим попереднього програмування «погашення кредиту».

Остаточний розрахунок готівкою за відстроченими платежами проводять через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування (для підакцизних товарів — із зазначенням коду товарної підкатегорії УКТ ЗЕД), цін товарів/послуг та обліку їх кількості.

Видача коштів у разі повернення товару (відмови від послуги, прийняття цінностей під заставу, виплати виграшів у держлотереї та в інших випадках) або скасування помилково проведеної суми здійснюється через реєстрацію від'ємної суми.

Куди повідомляти, якщо на виробництві стався нещасний випадок

Держпраці розповіла, які організації роботодавець зобов'язаний повідомити в разі нещасного випадку на виробництві. 

Повідомлення про нещасний випадок надається за місцем настання нещасного випадку, гострого профзахворювання (отруєння), а якщо сталася аварія, катастрофа під час руху транспорту — за місцем реєстрації підприємства:

  • у Держпраці. Якщо випадок із категорії, за якою треба провести спецрозслідування;
  • робочому органу Фонду;
  • керівнику підприємства, на території якого стався нещасний випадок, якщо серед потерпілих працівник іншого підприємства;
  • керівнику первинної організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці, якщо профспілок декілька — повідомляєте керівника тієї, у якій перебуває потерпілий. Якщо профспілки немає — уповноваженому з питань охорони праці;
  • уповноваженому органу / наглядовій раді підприємства у разі їх створення;
  • у Держслужбу з надзвичайних ситуацій, якщо нещасний випадок стався через пожежу.

Якщо нещасний випадок / гостре профзахворювання (отруєння) підлягають спецрозслідуванню, додатково повідомляєте про нього:

  • місцевій держадміністрації / органу місцевого самоврядування (якщо немає уповноваженого органу / наглядової ради підприємства);
  • у галузеву профспілку вищого рівня, якщо такого немає — у територіальне профоб'єднання;
  • у поліцію, якщо нещасний випадок спричинив тяжкі (у т. ч. з інвалідністю потерпілого) або смертельні наслідки, смерть працівника під час виконання ним трудових обов'язків.

Якщо випадок підлягає спеціальному розслідуванню, у повідомленні про нього в територіальний орган Держпраці вказують ПІБ і посаду представників підприємства для включення їх до складу спецкомісії.

Оплата тестування працівників на COVID не оподатковується ЄСВ

Податківці роз'яснили, що кошти у вигляді матдопомоги на медобслуговування працівника для тестування на коронавірус не є базою нарахування ЄСВ (консультація в ЗІР, підкатегорія 201.04.01).

ЄСВ не нараховується на витрати на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров'я (п. 13 розд. I постанови КМУ № 1170).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки