Перевірки Держпраці — 2021: що треба знати ФОП

03 січня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

01.01.2021 р підвищилася мінімальна зарплата, а значить і трудові штрафи.

Перевірки Держпраці — 2021: що треба знати ФОП

Привід для перевірки

Приводом для проведення перевірки може бути рішення керівника інспекції Держпраці. Прийняти його він може на основі інформації в ЗМІ, поскаржитися на вас може ваш же працівник або фізособа, яка працює у вас без оформлення трудових відносин. Це може бути й рішення суду та інші підстави (пп.пп. 1–2, 4–7 п. 5 Порядку № 1132):

Як довго може тривати інспекційне відвідування — не довше 10 робочих днів.

Із перевіркою можуть прийти зненацька, без попередження

Взагалі-то за законом прийти із плановою перевіркою можуть, якщо письмово повідомили СПД про це не пізніше ніж за десять днів до дня перевірки (ч. 4 ст. 5 ЗУ № 877). Що має бути в повідомленні: дати початку й закінчення перевірки; найменування ФОП і органу, який її проводитиме.

Податкова перевірка у підприємця

Але з перевіркою Держпраці справи трохи інакші: з інспекційним відвідуванням інспектори Держпраці можуть прийти без повідомлення в будь-який час, якщо мають факти і докази, що у вас працюють неоформленні працівники, або ви порушуєте законодавство про працю. Вони мають право заходити в будь-які приміщення, де працюють співробітники (пп. 1 п. 10, п. 11 Порядку № 1132).

Щоправда, якщо з перевіркою до вас прийдуть у неробочий час і не застануть співробітників і вас на місці, виписати через це штраф за недопущення до перевірки інспектор не може. Але може скласти акт про неможливість проведення інспекційного відвідування і вказати причину.

Просіть пред'явити документи

Коли у вас на порозі з'являться перевіряючі Держпраці, просіть пред'явити службові посвідчення. Неодноразово навіть сама Держпраці повідомляла, що під виглядом перевіряючих приходять шахраї та вимагають хабарі.

Інформація про інспекторів є на сайті Держпраці з фото, ПІБ і посадою, вибираєте свою область і можете ознайомитися зі списком. 

Інспектор повинен внести запис про перевірку до спеціального журналу реєстрації заходів держконтролю, якщо СПД має такий журнал. Якщо інспектор відмовляється — він, швидше за все, прийшов до вас без підстав. Зафіксуйте відмову в письмовій формі.

Інспектування — вид нагляду та контролю, і воно має відбуватися за направленням, у ньому власне і вказаний предмет інспектування. Але копію направлення на проведення інспекційного відвідування інспектор може надати вам тільки перед підписанням акту інспекційного відвідування (п. 8 Порядку № 1132). А ще ФОП зобов'язаний надавати інспектору лише ті документи, які стосуються предмета інспектування.

Які документи можуть вимагати у вас

Тримайте напоготові накази про прийняття на роботу, штатний розпис і робочий графік, графіки відпусток, табелі обліку робочого часу, відомості з виплати зарплати. Якщо є виконавці, що виконують завдання за договорами ЦПХ, підготуйте і ці документи теж. Можливості й часу відновити потрібні документи у вас не буде.

Перевіряючі мають право запитати у вас будь-який трудовий документ із питань, які є предметом інспекційного відвідування, його засвідчену копію чи витяг (пп. 2 п. 10 Порядку № 1132).

Якщо чогось не виявиться, перевірку все одно проведуть, а відсутність документів будуть розглядати як порушення, за чим може бути штраф.

А от вилучати у вас оригінали фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, ноутбуки й комп'ютери та їхні частини інспектори Держпраці права не мають (пп. 7 п. 12 Порядку № 1132).

Ще нагадаємо, що ФОП не зобов'язані зберігати трудові книжки працівників, вони перебувають у самих співробітників.

Інспектори можуть знімати на відео, заходити куди хочуть

Крім того, що інспектори мають право безперешкодно заходити в будь-які приміщення, запитати трудові документи, вони можуть наодинці або при свідках спілкуватися з вами та працівниками, отримати усні або письмові пояснення (пп. 3 п. 10 Порядку № 1132).

А ще, якщо під час перевірки на об'єкті інспектори виявлять орендаря, не зареєстрованого підприємцем, вони передадуть цю інформацію податківцям для вжиття відповідних заходів. 

Якщо інспектор попросить надати робоче місце для конфіденційної бесіди з працівником — це теж його право.

Узагалі спілкування працівників із перевіряючими — ваше слабке місце за будь-якої перевірки. Судова практика з питань штрафів від Держпраці свідчить, що у випадках, коли роботодавця штрафували, позиція інспектора з праці ґрунтувалася на поясненнях співробітників (пп. 3 п. 10 Порядку № 1132).

Рекомендуємо підготувати працівників до таких бесід заздалегідь, якщо почнуть говорити все що заманеться — точно бовкнуть зайвого, і навіть із адвокатом контролювати процес буде складно.

Весь процес перевірки інспектори мають право фіксувати на відео й аудіо, робити фото.

Акт інспекційного відвідування, приписи

За результатами відвідування інспектор складає акт, а якщо виявить порушення законодавства про працю — припис із їх усунення зі строками на усунення й попередження про відповідальність за порушення законодавства (п. 16 Порядку № 1132).

Чи виконали ви припис, перевірять після закінчення зазначеного в ньому строку (п. 22 Порядку № 1132).

А от якщо ви не надали відповідь для підтвердження факту виконання припису або надали, але в недостатньому обсязі, інспектори Держпраці відвідають вас повторно, у Порядку зазначено, що на підставі пп. 8 п. 5, але в цьому пункті зазначена підстава «доручення Прем'єр-міністра України». Швидше за все, мова про підставу «невиконання вимог припису інспектора праці» — пп. 11 п. 5 Порядку № 1132.

Після закінчення перевірки інспектор складає акт, перераховує в ньому виявлені порушення та дає на підпис підприємцю.

А якщо не підписати акт, що мені за це буде?

Ваша відмова підписати акт без зазначення причин фактично прирівнюється до згоди з інформацією, відображеною в ньому.

Якщо впевнені у своїй правоті й не згодні з висновками інспекторів, припис можна оскаржити. Заздалегідь подбайте, щоб ваші твердження також не були голослівними.

Вивчіть документ уважно, у разі незгоди підписуйте, тільки попередньо виклавши до нього зауваження. Або хоча б із зауваженням до підпису, наприклад: «З інформацією, викладеною в акті, не згоден, зауваження будуть подані у встановленому законом порядку».

Ми рекомендуємо завчасно знайти адвоката, допомога якого вам може знадобитися під час перевірки.

Приміром, якщо зі змісту направлення на перевірку з’ясується, що інспектувати вас прийшли на підставі заяви однієї людини: ви маєте право знати, хто написав заяву. Також ви маєте право не надавати документи та інформацію, що стосуються інших осіб, які працюють у вас. Ось у подібних випадках вам знадобиться допомога спеціаліста. 

Оскарження припису інспекторів

Якщо в результаті перевірки інспектори виявлять порушення і ви з ними не згодні, ви маєте право оскаржити припис/вимогу (п. 26 Порядку № 1132) у 10-денний строк із дати отримання документа у керівника територіальної інспекції Держпраці та в одноденний — у його заступника. Не згодні з їхнім рішенням — ідете далі й оскаржуєте вже у голови Держпраці або його заступника.

Якщо подали скаргу в зазначений строк, виконання припису тимчасово припиняється.

Строк на розгляд вашої скарги — 30 днів із дати надходження, якщо інше не встановлено законом. У цей час за рішенням керівника або його заступника проведення інспекційного відвідування припиняється.

Вимоги інспектора можуть скасувати повністю або частково. До того ж ви завжди можете подати до суду.

Якщо немає можливості провести перевірку

Підстави для складання акту про неможливість проведення інспекційного відвідування (п. 14 Порядку № 1132):

  • відмова ФОП допускати перевіряючих на об'єкт;
  • ненадання на письмову вимогу інспектора інформації для проведення перевірки;
  • перешкоджання інспекторам робити все, що перераховано в п. 10 Порядку № 1132 (право інспекторів заходити в будь-які приміщення, спілкуватися з працівниками, запитувати трудові документи тощо);
  • відсутність ФОП за місцезнаходженням, зазначеним у Єдиному держреєстрі та інших документах, що послужили підставою для відвідування. Але вам не можуть виписати штраф за недопущення до перевірки тільки тому, що інспектор не застав вас на місці;
  • немає документів, ведення яких передбачено законодавством про працю (при цьому не вказується перелік документів); 
  • строк проведення інспекційного відвідування перевищив 10 робочих днів.

Акт про неможливість проведення перевірки із зазначенням причин підписує ФОП або інша уповноважена ним особа.

Штрафи для ФОП — 2021

З 1 січня мінімалка склала 6 тис. грн і штрафи підвищилися ст. 265 КЗпП.

За допуск до роботи людини без оформлення трудового договору й виплату зарплати «у конверті» без сплати податків — за перше порушення:

  • до ФОП-єдинників будуть застосовувати письмове попередження;
  • до ФОП на ЗС і 4-й групі ЄП — 10 мінімалок, 60 тис. грн.

За повторне порушення протягом двох років штраф буде вже 30 мінімалок, а це 180 тис. грн.

Порушення строків виплати зарплати — 18 тис. грн (три мінімалки).

Зарплата працівників ФОП

Недотримання мінімальних держгарантій з оплати праці — 12 тис. грн (дві мінзарплати).

А що як не пустити інспекторів, які прийшли перевірити, як дотримуєтеся законодавства про працю?

  1. За це буде штраф — 18 тис. грн (це три мінімалки).
  2. А от якщо інспектори прийшли шукати неоформлених працівників і перевіряти, чи не платите ви зарплату «у конвертах», і виявили ці порушення — 96 тис. грн (це 16 мінімалок).

Можливість сплатити штраф зі знижкою

Такого не було раніше, але тепер, якщо вас оштрафували і ви сплатили 50% розміру штрафу протягом 10 банківських днів із дати вручення постанови про його накладення, постанова вважатиметься виконаною. Якщо не сплатите в 10-денний строк, доведеться платити всю суму штрафу.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки