Зарплата працівників ФОП

16 березня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Скільки й коли платити, готівкою чи на картку, податки і збори із зарплати, штрафи за затримку та невиплату, що буде, якщо платите «сіру» чи «чорну» зарплату.

Зарплата працівників ФОП

Зазвичай роботодавець установлює розмір зарплати залежно від складності, умов роботи, дивиться на професіоналізм працівника, його цінність для бізнесу. Розберемося, які є законодавчі вимоги.

Платіть не нижче мінімалки

Верхньої межі зарплати немає, а от нижній поріг встановлено — платити треба не менше від мінімалки, це 6700 грн на місяць і 40,46 грн за годину в 2023 році. Цей розмір установлений законодавчо.ФОП для ІТ

Ще є поняття мінімальний посадовий оклад або тарифна ставка, її можна встановити в розмірі не нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який діє на 1 січня року. У 2023 році це 2684 грн (ст. 6 ЗУ «Про оплату праці»).

Однак платити все одно треба не нижче мінімалки — 6700 грн, якщо працівник відпрацював повний місяць.

Базовий оклад ви затверджуєте штатним розписом на конкретну посаду.

Часто підприємці встановлюють усім працівникам однаковий мінімальний базовий оклад, це неправильно й викликає підозри у перевіряючих.

13400 грн (дві мінзарплати) — штраф за виплату зарплати менше мінімалки по кожному працівнику.

Розмір зарплат має відрізнятися

Зарплата працівників різної кваліфікації повинна різнитися. Менеджеру не можна встановити такий самий оклад, як людині, що відповідає за прибирання.

Для цього застосовують міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення (ст. 96 КЗпП). У законодавстві не встановлено, придумати — ваше завдання. Прописують у колективному договорі, це може бути і положення про оплату праці, наказ, але обов'язково погоджені з представниками трудового колективу.

Усі посади працівників розподіляєте за кваліфікацією, застосовуєте міжкваліфікаційне співвідношення, мають вийти різні оклади, мінімальний — у найменш кваліфікованого працівника.

Найменш кваліфікований працівник у вас помічник менеджера, мінімальний оклад на цій посаді — 7030 грн. Є посади начальника відділу продажів, менеджера з продажів, продавця. Якщо міжкваліфікаційне співвідношення 1,2, тоді оклад продавця — 8436 грн, менеджера — 10123,20 грн, начальника відділу продажів — 12147,84 грн.

Якщо не збираєтеся виплачувати доплати, премії, відсотки від продажів, одразу встановіть у штатному розписі оклад не менше мінімалки.Як створити податкову декларацію ФОП 1, 2 групи в мобільному додатку «Приват24 для бізнесу»

Скільки на руки

Як роботодавець ви утримуєте із зарплат працівників податки — ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й ВЗВійськовий збір, на руки співробітники отримують меншу суму.

Припустимо, нарахували мінімалку — 6700 грн, це «брудна» зарплата, її називають «грос», утримали з неї 18% ПДФО — 1206,00 грн й 1,5% ВЗ — 100,50 грн, на руки працівник отримає 5393,50 грн = 6700 грн − 1206,00грн − 100,50 грн.

Зарплата до вирахування податків — 7,5 тис. грн, «чистими» на руки працівнику — 6037,5 грн.

Крім зарплати, ви повинні за рахунок своїх грошей сплатити 22% ЄСВЄдиний соціальний внесок за працівника.

З мінімальної зарплати — 6700 грн × 22% = 1474,00 грн.

Коли працевлаштовуєте особу, попереджайте, скільки вона отримуватиме «чистими», після утримання податків.

Коли проводити доплату

Працівник виконав місячну норму праці, але нарахована зарплата все одно нижче мінімалки, отже треба провести доплату.

До мінімальної зарплати входять доплати, надбавки, компенсаційні та заохочувальні виплати. Не входять (Інструкція № 5):Як вибрати КВЕД у 2023 році

Якщо оклад продавця 4800 грн і йому нарахована премія 2000 грн, усього виходить 6800 грн — це більше від мінімалки. Доплату проводити не треба. Якби премія була 500 грн, довелося б донараховувати доплату до 1400 грн = 6700 грн – (4800 грн + 500 грн).

Доплату виплачуєте одночасно із зарплатою.

Зарплата за неповний робочий час

Працівник може працювати на пів ставки, тоді зарплату за неповний робочий час розраховуйте пропорційно відпрацьованому часу.

Якщо базовий оклад — 6,8 тис. грн, пів ставки — 3,4 тис. грн (6,8 тис. грн × 0,5).

Якщо працівник був на лікарняному чи у відпустці, зарплату теж обчислюйте пропорційно відпрацьованому часу, а відпускні та лікарняні нараховуйте додатково.

Наприклад, у лютому працівник із 19-го числа і до кінця місяця був у відпустці. Відпрацював 12 днів по 8 годин, його оклад — 5 тис. грн, зарплату розраховуємо пропорційно відпрацьованим годинам у місяці.

Робочих днів у червні 20, по 8 годин, усього — 160 год.

Відпрацьовано в червні 12 р. д. по 8 годин, усього — 96 год.

Зарплата за червень: 5 тис. грн: 160 год × 96 год = 3000 грн.

І знову ж таки, навіть якщо зарплата менша за мінімальну, треба донараховувати доплату до мінімалки, також пропорційно.

Базовий оклад — 8,4 тис. грн, працівник працює на 0,25 ставки, нараховуєте оклад 2100 грн (8,4 тыс. грн × 0,25) і доплату 425,00 грн грн (6700 грн × 0,25 − 8,4 тис. грн × 0,25 грн).

Платити два рази на місяць

Дні виплати зарплати встановлюєте в колективному договорі або видаєте наказ, в обох випадках ці терміни треба погоджувати з колективом.

За законом зарплату маєте виплачувати в робочі дні, не рідше двох разів на місяць. Проміжок між виплатами — не більш 16 к. д., не пізніше семи днів після закінчення місяця, за який її виплачують (ст. 115 КЗпП).

Наприклад, аванс — 16-го числа поточного місяця, зарплата за другу половину — 3-го числа наступного.

Аванс виплачують із 16-го по 22-е число за першу половину місяця — 15 к. д., за фактично відпрацьований час. Розмір визначається колективним договором або наказом, але не менше від оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Можна прописати розмір авансу у відсотках до посадового окладу (тарифної ставки), наприклад 60%.

Премії, доплати, надбавки, компенсаційні та заохочувальні виплати в аванс не враховують.

Наприклад, згідно з колдоговором аванс виплачують 17-го числа, розмір — оплата за фактично відпрацьовані дні з 1-го по 14-е число, оклад працівника 5 тис. грн, тоді аванс за лютий треба виплатити в сумі: 10 тис. грн : 20 р. д. × 10 р. д. = 5000 грн.

День виплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем. Тоді гроші треба виплатити заздалегідь, в робочий день перед вихідним.

Не можна платити зарплату раз на місяць, навіть якщо працівник попросив. Платити зарплату двічі на місяць — ваш обов'язок за законом. Порушите порядок виплати — буде штраф.

Штраф — 20100 грн (три мінімалки), якщо порушили строки виплати зарплати, авансу більше ніж на місяць або виплатили суму не в повному обсязі.

Куди перераховувати гроші

Зарплату можна платити готівкою на руки чи на картковий рахунок. Це прописують у колективному договорі або наказі роботодавця.

Зарплата готівкою. Гроші можна взяти з каси чи зняти з рахунку в банку. Виплатити за зарплатною відомістю.

Відомість на виплату готівки На зарплатну картку. Вибирайте банк, у якому працівникам відкривають зарплатні картки, бухгалтер двічі на місяць перераховує суму і прикладає зарплатну відомість, банк розподіляє гроші по рахунках. Це послуга в рамках зарплатного проекту банку, за неї ви заплатите гроші, вашим працівникам це нічого не коштує.

На особистий картковий рахунок працівника. Працівник може попросити платити йому зарплату на особисту картку, тоді він має подати вам заяву з реквізитами картки. Так робити можна. Десяти співробітникам будете перераховувати гроші на зарплатні картки, одному — на особисту.

Працівник просить платити зарплату на особисту картку

Маленькі ФОПФізична особа — підприємець, у яких мало працівників, часто взагалі не відкривають зарплатні картки, а перераховують гроші всім працівникам на їхні особисті карти.

Якщо перераховуєте зарплату через банк на карти, отримайте від працівника письмову згоду (ст. 24 ЗУ «Про оплату праці»).

Якщо вам незручно перераховувати гроші в інший банк, усе одно не маєте права затримувати зарплату працівнику через це. За таке штрафують як за прострочення й порушення порядку виплати зарплати.

Якщо встановлять, що більше місяця не виплачували зарплату без підстави, з вами можуть судитися ваші ж працівники, якщо доведуть вашу провину, за рішенням суду до вас можуть застосувати адмінштраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн, або виправні роботи на строк до 2 років, або навіть позбавлення волі до 2 років (ч. 1 ст. 175 КК).

Податки

Банк прийме у вас платіжне доручення на перерахування зарплат, одночасно подасте платіжне доручення про сплату ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, ВЗВійськовий збір та ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Виплачуєте зарплату готівкою — ПДФО й військовий збір треба сплатити протягом трьох днів після виплати, ЄСВ — у той самий день, що і зарплату.

Закон вимагає, щоб кожен раз під час виплати зарплати ви давали працівникові роз'яснення про (ст. 30 ЗУ «Про оплату праці»):

  • загальну суму зарплати з розшифруванням за видами виплат («неспалима» частина окладу, премії, винагороди, відпускні);
  • розмір і підстави відрахувань із зарплати;
  • суму, яку він отримає на руки.

«Чорна» і «сіра» зарплата

Сподіваємося, ви знаєте, як ризикуєте, коли платите зарплату в конверті. Але ми все ж нагадаємо.

«Чорна зарплата». Якщо з якихось причин співробітників за трудовим договором ви не оформили, платите зарплату готівкою і не платите податків — це порушення.

Роботодавці часто міркують так: без трудового договору в будь-який момент можна позбутися працівника й заощадити на податках. Але ображений працівник в будь-який момент може поскаржитися на вас у Держпраці, податкову й навіть прокуратуру, навіть якщо спочатку погодився на такі умови.

За допуск людни до роботи без оформлення трудового договору за перше порушення:

  • до ФОП-єдинників будуть застосовувати письмове попередження, за повторне протягом двох років штраф буде 201000 грн, це 30 мінімалок.
  • до ФОП на ЗС і 4-й групі ЄП — 10 мінімалок, 67000 грн у 2023 році.

«Сіра» зарплата. Роботодавці роблять так: платять мінімалку всім до єдиного співробітникам, із неї сплачують податки і звітують у ДПС. Але додатково платять гроші в конверті.Ліміти ФОП у 2023 році

Зрештою всі працівники офіційно працевлаштовані, хіба що отримують мало. Але для контролюючих органів це виглядає підозріло.

Під час перевірки вас потоплять ваші ж працівники. Ви, звичайно, можете вигадати історію про те, що доплачували співробітникам з особистих грошей, але контролери Держпраці бачили всяке, тому штрафу не уникнути.

Штрафи за виплату зарплати в конверті такі самі, як за неоформленного працівника.

Передплатіть, щоб прочитати повністю

Ви можете купити цю статтю або оформити підписку і отримати доступ до всіх статей.
Оформити підписку за 149 грн/міс

Я вже передплатив цю статтю

Покупка статті

Будь ласка, введіть ваш E-mail для покупки статті Зарплата працівників ФОП

Вартість статті складає 24грн.

Отримайте цифровий доступ до всіх статей лише за 149 грн на місяць

Отримати доступ

Будь ласка, введіть ваш E-mail, щоб отримати доступ до статті Зарплата працівників ФОП

Отримайте цифровий доступ до всіх статей лише за 149 грн на місяць

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки