Тест на COVID після відпустки, 20-ОПП при зміні адміністративно-територіальної одиниці

21 червня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Незаконно вимагати від працівника здати ПЛР-тест на COVID-19 після відпустки під загрозою недопуску на роботу й звільнення.

Тест на COVID після відпустки, 20-ОПП при зміні адміністративно-територіальної одиниці

20-ОПП і зміна адміністративно-територіальної одиниці

Податківці наполягають: якщо внаслідок зміни адміністративно-територіального устрою змінилася адміністративно-територіальна одиниця, на якій перебуває об'єкт оподаткування, слід подати повідомлення № 20-ОПП із ознакою «3 — зміна відомостей про об'єкт оподаткування».

У графах 6–7 треба вказати код і назву населеного пункту — адмінцентру новоствореної територіальної громади згідно з КОАТТУ. Такий порядок заповнення граф 6–7 діятиме до завершення перехідного періоду — до введення Кодифікатора.

Подати повідомлення № 20-ОПП слід протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення або відкриття об'єкта оподаткування за основним місцем обліку платника податків.

ІПК ДПС від 30.04.2021 р. № 1799/ІПК/99-00-12-01-02-06

За якою ставкою оподатковувати дохід, отриманий у перехідний період

ФОП на 3-й групі ЄП запитав податківців: за якою ставкою ЄП оподатковується дохід, що надійшов після переходу на ставку ЄП 5%, за товари (роботи, послуги), відвантажені в період застосування ставки 3%.

Податківці відповіли: що в цьому разі кошти, що надійшли ФОП 3-ї групи на ставці 5%, за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) у період застосування ставки 3%, оподатковуються за ставкою, що діє на дату надходження грошей, тобто 5% (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.03).

Працівникові видавати копію наказу про звільнення обов'язково

З 10 червня 2021 року запроваджено облік трудової діяльності працівників в електронній формі.

Роботодавців зобов'язали в день звільнення співробітника видати йому копію наказу (розпорядження) про звільнення на будь-якій підставі, незалежно від того, чи вимагає його працівник. 

Раніше копію наказу видавали обов'язково при звільненні з ініціативи роботодавця, а на інших підставах — на вимогу працівника.

Також обов'язково здійснити розрахунок із працівником і на його вимогу внести запис про звільнення до трудової книжки, яку зберігає працівник.

Чи можна вимагати тест на COVID від працівника після відпустки чи лікарняного

Вимагати від працівника здати ПЛР-тест на COVID-19 після відпустки під загрозою недопуску на роботу й звільнення — незаконно, якщо ця умова не була обумовлена раніше. Про це сказано в коментарі Мін'юсту.  

Якщо в трудовому або колективному договорах указані вимоги про обов'язкове ПЛР-тестування після відпустки, лікарняного чи на іншу вимогу роботодавця — невиконання цієї вимоги трактуватиметься як порушення умов трудового чи колективного договору. Якщо ж договорами це не передбачено, така вимога є незаконною.

Зобов'язані проходити тестування особи, які:

  • зверталися по медичну допомогу з ознаками коронавірусної хвороби;
  • мали встановлений контакт із хворим на COVID-19.

Мін'юст рекомендує працівникам надати довідку від сімейного лікаря про відсутність COVID-19. Якщо роботодавець усе одно наполягає на ПЛР-тесті, працівник може подати звернення з вимогою надати письмове повідомлення про обов'язок надати довідку про негативний результат ПЛР-тесту після повернення з відпустки, лікарняного тощо на робоче місце. Що може стати підставою для звернення працівників до суду.

За чий рахунок ПЛР-тест. Мінюст нагадав, що проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, відбувається за рахунок роботодавця (ст. 169 КЗпП, ст. 17 ЗУ «Про охорону праці», п. 2 Порядку № 559). Тому в Мін'юсті дійшли висновку, що проходження ПЛР-тесту має відбуватися за рахунок роботодавця.

Відмова працівника від медогляду і відсторонення від роботи

Верховний Суд вважає, що якщо працівник відмовляється або ухиляється від обов'язкового медогляду, то роботодавець має право відсторонити його від роботи в рамках ст. 46 КЗпП і притягнути до дисциплінарної відповідальності, а також відсторонити від роботи без збереження зарплати (ст. 17 ЗУ «Про охорону праці»).

Такий висновок можна зробити з постанови Верховного Суду від 27.05.2021 р. у справі № 229/5715/19.

У чому річ: після переведення на посаду слюсаря механоскладальних робіт 4 розряду працівника направили на обов'язковий попередній медогляд. Оскільки роботи на цій посаді пов'язані з локальними напруженнями переважно м'язів рук і поперекового поясу. Працівник не надав обхідний лист із висновком про проходження медогляду.

Пізніше підприємство отримало від медустанови дублікат направлення й обхідного листа з висновком про проходження медогляду, згідно з яким працівник не придатний до роботи слюсарем механоскладальних робіт 4 розряду.

Роботодавець видав наказ про відсторонення працівника від роботи без збереження зарплати до надання документів про проходження медогляду. А працівник вирішив оскаржити наказ.

Верховний Суд дійшов висновку про правомірність дій роботодавця — видання наказу про відсторонення працівника від роботи без збереження зарплати до моменту надання документів про проходження медогляду.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки