Які є адреси ФОП

15 листопада 2023

У підприємців-початківців інколи виникають складнощі з визначенням адрес свого ФОП при заповнені податкової документації.

Які є адреси ФОП

Які існують адреси ФОП та в яких випадках кожну з них вказувати, розберемось далі в матеріалі.

Адреси ФОП: види

Загалом, підприємці при реєстрації ФОП та при заповненні звітної документації мають контролювати правильність заповнення наступних адрес:

  • адреси реєстрації;
  • адреси здійснення підприємницької діяльності;
  • адрес об’єктів оподаткування.

Важливо не переплутати ці адреси та виправити їх у випадку виявлення помилки, що часто трапляється при автозаповненні документів.

Адреса реєстрації ФОП

Адреса реєстрації ФОП – це та адреса, яку вказує підприємець при реєстрації в ЄДРЄдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Вона відповідає адресі реєстрації фізособи або фактичній адресі проживання особи, вказаній в довідці ВПО.

В Електронному кабінеті побачити адресу реєстрації можна в облікових даних платника.

Рекомендується перевірити правильність відображення адреси, зареєстрованої в ЄДР, в послузі «ЕК для громадян», де розміщується адреса реєстрації фізособи.

Трапляються випадки, що система підтягує іншу адресу, за якою підприємець був зареєстрований раніше або навіть яка до нього не має ніякого відношення. Це погано тим, що саме дана адреса буде автоматично заповнюватися в декларації при подачі звітності, і підприємцю доведеться кожного разу її виправляти.

Крім того, невідповідність адрес може викликати плутанину при заповненні інших документів. А ще вся податкова документація буде приходити саме на вказану адресу, що теж викличе багато незручностей для ФОП.

Тому, якщо адреса відрізняється від дійсної, рекомендується подати повідомлення в 5ДР щодо зміни адреси. Зробити це можна в Електронному кабінеті, обравши в меню «ЕК для громадян» та подавши заяву про внесення даних в ДРФО (5ДР). Для цього потрібно обрати дану заяву та натиснути опцію «створити».

У форму заяви необхідно внести відповідні зміни та відправити її на опрацювання в ДПСДержавна податкова служба.

Адреса здійснення підприємницької діяльності

Адреса здійснення підприємницької діяльності може різнитися від адреси реєстрації ФОП.

Ця адреса фіксується в Реєстрі платників ЄПЄдиний податок, і перевірити її можна, замовивши витяг з реєстру.

Витяг можна побачити в Електронному кабінеті у вхідній документації.

В полі «місце провадження господарської діяльності» може бути зазначено:

  • територія України (наприклад, коли послуги надаються дистанційно, чи товари продаються через інтернет-магазин по всій території України);
  • конкретна адреса, за якою розміщений офіс підприємства, магазин тощо;
  • надання послуг за межами України, якщо послуги надаються/продаються товари за кордон.

Конкретна адреса провадження господарської діяльності важлива у випадках, коли ФОП претендує на понижену ставку оподаткування в рамках певної територіальної громади. Понижені ставки встановлюються місцевими органами влади для деяких видів підприємництва і сприяють зниженню податкового навантаження на ФОП.

Адреса об’єктів оподаткування (адреса по 20-ОПП)

В повідомленні 20-ОПП ФОП має вказувати адресу об’єктів оподаткування, які приносять йому дохід.

При цьому, ці об’єкти можуть перебувати як у власності підприємця, так і бути ним орендовані.

Якщо ФОП збирається ставити ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій чи використовувати касові апарати, то заповнення звіту 20-ОПП є обов’язковим. В цьому звіті відображуються об’єкти оподаткування, які задіяні в провадженні господарської діяльності.

Якщо ж ФОП здійснює роботу дистанційно або не має визначеного місця провадження господарської діяльності, то в повідомленні зазначається адреса реєстрації.

Повідомлення 20-ОПП має бути подане протягом 10 днів з моменту реєстрації ФОП.

Підводячи підсумки, зазначимо, що контроль за правильністю внесення інформації по ФОП в ЄДР та в бази ДПС лежить повністю на підприємці.

Тому у випадку невідповідності інформації на нього можуть бути накладені штрафні санкції (наприклад, якщо була здійснена перевірка працівниками податкової за адресою, вказаною в 20-ОПП, яка є недійсною, то на ФОП може бути накладений штраф за недопуск до перевірки).

Тому цю інформацію рекомендується перевіряти і при необхідності вчасно змінювати. Тим паче, всі адреси, які можуть зазначатися в документації по ФОП, легко змінити в онлайн-режимі, подавши відповідну заяву через Електронний кабінет.

Перереєстрація ФОП підприємцями, які виїхали з тимчасово окупованої території: зміна адреси

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки