Що робити з працівником, який довго хворіє

11 січня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

У підприємця анулювали ліцензію, працювати не можна, що з працівником, який хворів і продовжує хворіти?

Що робити з працівником, який довго хворіє

Якщо залишаєтесь підприємцем і не збираєтеся закриватися, ви не можете звільнити працівників без вагомої причини, навіть якщо у вас змінилися обставини й ви не можете більше вести діяльність, як раніше. Ви роботодавець і маєте дотримуватися норм КЗпП.

Законодавством не допускається можливість припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця в період хвороби працівника (ч. 3 ст. 40 КЗпП). Тому поки працівник хворіє, ви не можете його звільнити, якщо він сам цього не забажає.

Як правильно звільнити працівника

У вашому випадку домовитися про звільнення буде оптимальним варіантом.

За згодою сторін це можливо і під час хвороби (п. 1 ст. 36 КЗпП). Або у крайньому разі домовляйтеся про звільнення за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), але з дати надання заяви про звільнення до дати звільнення працівник має відпрацювати 2 тижні.

В інших випадках процес звільнення триватиме довше.

Можливо звільнити працівника, який хворіє більш ніж чотири місяці підряд, на підставі п. 5 ст. 40 КЗпП. Але треба чекати чотири місяці.

Якщо працівників у вас декілька, можете провести скорочення штату й чисельності працівників і звільнити їх за п. 1 ст. 40 КЗпП. Але тільки якщо маєте змогу довести зміни в організації праці, які не дозволяють зберегти робочі місця.

Приміром, ви використовуєте нову технологію і проводите раціоналізацію робочих місць, чи взагалі у вас перепрофілювання, яке може бути у вашому випадку у зв`язку із втратою ліцензії. У такому разі ви зобов`язані дотримуватися процедури скорочення: попередити працівників не пізніше ніж за 2 місяці до звільнення й виплатити вихідну допомогу не менше середньомісячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Поки ви діючий ФОПФізична особа — підприємець, ви не можете звільнити деяких працівників:

  • вагітних і жінок із дітьми до 3 років (до 6 років — у порядку й випадках, передбачених ч. 6 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів, які виховують дітей до 14 років або дитину-інваліда (ч. 3 ст. 184 КЗпП);
  • батьків, які виховують дітей без матері (у т. ч. якщо мати тривалий час перебуває на лікуванні), а також опікунів (піклувальників) (ст. 1861 КЗпП);
  • працівників до 18 років (ст. 198 КЗпП).

Звільнити таких працівників можна тільки за умови їх обов’язкового працевлаштування на іншій роботі.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки