Доходи ФОП в іноземній валюті на загальній системі оподаткування

14 жовтня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

У ФОП загальносистемників, які працюють з іноземними контрагентами, або одержують дохід в іноземному еквіваленті, часто виникають питання щодо застосування валютного (обмінного курсу) НБУ, який застосовуватиметься під час конвертації таких доходів.

Доходи ФОП в іноземній валюті на загальній системі оподаткування

Спочатку слід нагадати, що порядок оподаткування доходів для ФОП міститься у ст.177 ПКУ від 02.12.2010 року №2755-VI. Саме дані положення визначають порядок розрахунку доходів від чистої виручки (тобто різниця між доходами та витратами), та регулює сплату податкових платежів та зборів.

П.177.2 ст.177 ПКУ регулює питання оподаткування доходів ФОП, та конкретизує це питання. Так, для цілей оподаткування виступає чистий дохід, який є різницею між виручкою (як грошової, так і не матеріальної форми), і відповідними документами, що підтверджені, витратами, які безпосередньо пов'язані з діяльністю такого ФОП.

Закордонні рахунки ФОП. Податкове резидентство. Валютний контроль

Виходячи з того моменту, що виручка ФОПа складається з доходу, який прийшов як у грошовому, так і не грошовому вигляді, датою формування загального доходу з метою оподаткування буде день, коли кошти фактично надійшли на банківський рахунок або в касу. Це означає, що застосовуватиметься касовий метод.

П.177.4 ст.177 ПКУ визначає список витрат, які безпосередньо пов'язані з отриманими доходами ФОП від конкретної господарської діяльності на загальній системі оподаткування.Тобто, переглянувши цей перелік, можна визначити, що у вас буде служити витратами в процесі здійснення вашої діяльності.

Крім цього, величина доходів (витрат), які були отримані платником податків в інвалюті, повинна розраховуватися шляхом перерахування останньої у національній валюті за офіційним курсом НБУ, який діяв на дату фактичного оприбуткування подібних доходів або понесених витрат.

ЗЕД-договір і валютний нагляд банку

Висновок:  Якщо ви є ФОП загальносистемником і отримуєте прибуток, а також несете витрати в іноземній валюті, то при проведенні платежів у гривневому еквіваленті в процесі конвертації застосовуватиметься курс НБУ, який був актуальним на конкретну дату отримання доходів, або несення витрат. Тобто застосовуватиметься касовий метод.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки