ЗЕД-договір і валютний нагляд банку

09 вересня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Операції ФОП з валютою перевіряє валютний нагляд: банк вимагає документи, які підтверджують, що гроші отримані легально в строки для ЗЕД-контрактів.

ЗЕД-договір і валютний нагляд банку

Принагідно нагадаємо, що проводити розрахунки готівкою у валюті заборонено, можна тільки на рахунок.

Як працювати з рахунком ФОП

Що треба знати, якщо працюєте з іноземними контрагентами

Банки орієнтуються на встановлені міжнародним і українським законодавством вимоги до оформлення документів за ЗЕД-операціями та їх наповнення. Багато чого залежить від суті угоди, виду діяльності, але можна виділити загальні вимоги:

Назва, номер, дата, місце укладення

Предмет угоди має бути чітко прописаний, без розпливчастих формулювань, відповідати вашій діяльності та діяльності вашого контрагента. Повинно бути зрозуміло: хто продавець і відправник вантажу, а хто покупець — вантажоодержувач, хто замовник, а хто виконавець.

Зазначена кількість і якість товару, упаковка й маркування, умови поставки та приймання-передачі товару. Оплачений товар має бути поставлений, а відвантажений — покритий валютною виручкою. Якщо йдеться про послуги — прописані їхні обсяги, умови приймання-передачі.

Договір поставки: що врахувати

Обов'язково повинна бути зазначена ціна й загальна вартість контракту, строки й умови оплати. Сума контракту — це всі гроші, які проходять у вас за договором з іноземним контрагентом. У які строки й на яких умовах Інкотермс буде поставлений предоплачений товар. Правила Інкотермс визначають переважно обов'язки сторін при доставці товару від продавця до покупця.

Якщо в контракті не вказана конкретна сума, тоді його загальна сума складається з усіх платежів, які проходять за контрактом. Так, можна написати, що вона складається із сум усіх специфікацій/інвойсів. Яка сторона оплачує комісії банків по трасі проходження платежів, у тому числі банків-кореспондентів: це допоможе уникнути неприємних сюрпризів.  

Прописані форс-мажорні обставини, санкції й рекламації, пункт про врегулювання спорів у судовому порядку. Зобов'язання й дії на випадок, якщо одна зі сторін угоди не виконає зобов'язань. Наприклад, повернення передоплати на випадок непостачання товару, можливі штрафні санкції.

Що стосується інформації про сторони договору — вони повинні мати повне найменування, юридичну адресу, коректні банківські реквізити. З документів за угодою поставки товару повинно бути зрозуміло: хто продавець і відправник вантажу, а хто покупець — вантажоодержувач.

Документи в банк

Для розрахунків з іноземними контрагентами потрібно відкрити валютний бізнес-рахунок. Попереджати банк про початок роботи з іноземним контрагентом можна, але це не обов'язок ФОП. Покажіть чернетки документів, вам допоможуть усунути неточності в документах, розкажуть про тонкощі валютної операцій і дадуть відповіді на запитання.

У деяких банках є сервіси на кшталт «Валютного радника», коли за оплату консультації можуть перевірити документ і надати рекомендації.

А от безпосередньо перед проведенням валютної операції вже погоджені документи треба надати в банк або у вигляді засвідчених копій з оригіналів, або в електронному вигляді з накладенням КЕП.

У кожному банку свій регламент подання документів, тож обов'язково дізнайтеся його заздалегідь.

Адже якщо при перевірці документів з'ясується, що відсутні важливі параметри угоди, банк має право відкласти її виконання до внесення змін і потрібних доповнень у документи.

Рамковий довгограючий контракт на кілька надходжень краще заздалегідь погодити з банком. Навіть якщо платежі в рамках цього договору будуть вписуватися в граничну суму — 400 тис. грн, але при цьому матимуть регулярний характер, наприклад надходитимуть раз-два на місяць, банк у якийсь момент усе одно попросить надати документи.

Мова контракту: ЗЕД-договори укладаються мовою контрагента й українською мовою, але в банк ви надаєте перекладений на українську мову контракт.

Валютні операції у ФОП

Що таке граничні суми за ЗЕД

Операції від 400 тис. грн в еквіваленті потрапляють під фінмоніторинг і валютний нагляд.

Фінмоніторинг: які операції СПД банки вважають підозрілими

Якщо угода разова і сума вписується в цей поріг, запитувати документи чи ні — залишається на розсуд валютного контролю банку. Але з платіжного документа має бути зрозуміло, за що і на підставі яких документів ініціюється платіж.

Строки розрахунків

За законом розрахунки й відвантаження за ЗЕД-угодою повинні бути закриті протягом 365 днів (п. 21 розд. II Постанови НБУ № 5). Ці строки не застосовуються до незначних за розмірами валютних операцій до 400 тис. грн в еквіваленті. І операцій, які перераховані в Постанові НБУ № 67.

Які операції не підлягають фінмоніторингу. Банк не зобов'язаний контролювати строки розрахунків за операціями експорту послуг. Розрахунки й відвантаження за експортно-імпортними контрактами повинні бути закриті протягом 365 днів (п. 21 розд. II Постанови НБУ № 5).

Йдеться про експортовані послуги, роботи, право інтелектуальної власності.

При обчисленні граничних строків розрахунків щодо валютного контролю орієнтуйтеся на розділ II Інструкції НБУ № 7.

Якщо ваш контрагент із Російської Федерації

Згідно з вимогами щодо фінмоніторингу, угоди з контрагентами з Росії проходять додатковий контроль з боку фінмоніторингу.

А саме: встановлення бенефіціарного власника такого контрагента (ПІБ, країна громадянства, адреса проживання, дата народження), перевірка на наявність у санкційних списках самого контрагента і його бенефіціарів.

А також перевірка товарів, які є предметом імпортного контракту, на наявність у списку заборонених на ввезення в Україну (Постанова КМУ від 30.12.2015 р. № 1147).

З яких причин валютний контроль може відхилити платіж

Банк може відхилити платіж, основні причини: відсутність підтвердних документів, некоректне заповнення платіжного документа, відсутність на рахунку клієнта достатньої кількості коштів, необхідних для виконання платежу та сплати комісії, контрагент перебуває під санкціями. Причину, з якої відхилено платіж, зазвичай вказують у клієнт-банку.

Якщо платіж передбачає наявність додаткових підтвердних документів, а ви їх не надали, банк не стягує ніяких штрафів — платіж просто не буде виконаний аж до їх надання.

Якщо банк має питання або зауваження щодо платежу, з вами повинен зв'язатися менеджер банку, він підкаже, як бути, щоб прискорити процес.

Банк не штрафує, але якщо порушення за ЗЕД-угодами виявить податкова, може бути штраф.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки