ЄДР не працюватиме кілька днів, змінювати систему оподаткування можна раз на рік

26 липня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Через введення в експлуатацію нового програмного забезпечення ЄДР не працюватиме з 5 по 16 серпня.

ЄДР не працюватиме кілька днів, змінювати систему оподаткування можна раз на рік

Єдиний держреєстр не працюватиме 8 робочих днів

З 5 по 16 серпня не буде працювати Єдиний держреєстр юросіб і ФОП. Причина — введення в експлуатацію нового програмного забезпечення, і дані зі старого реєстру будуть переноситися в новий. 

Не прийматимуть на реєстрацію документи з 00:00 5 серпня, а документи, подані до, обіцяють обробити до 18:00 7 серпня.

Мін’юст просить ФОП і юросіб провести реєстраційні дії до 1 серпня або вже після 16-го.

У зв'язку з цим з 7 по 16 серпня АЦСК ІДД податкової видаватиме ЕЦП фізособам і юрособам, тільки якщо ті нададуть паперові оригінали або нотаріально засвідчені копії установчих документів (статут юрособи, установчий договір, рішення про створення юрособи, що діє на підставі модельного статуту, наказ про призначення керівника тощо).

ДПС обіцяє: під час карантину адмінвідповідальності за порушення з ЄСВ не буде

Податківці нагадали роботодавцям, що вони звільняються від адмінвідповідальності за порушення законодавства з ЄСВ, якщо такі мали місце в період з 1 березня до останнього календарного дня місяця дії карантину. Про це сказано в консультації в ЗІР, підкатегорія 201.09.

Йдеться про відповідальність за ст. 1651 КпАП: застосовується за порушення порядку нарахування, обчислення та строків сплати ЄСВ, неподання / подання із запізненням звітності з ЄСВ.

При цьому згідно із ЗУ № 2464 до СПД штрафні санкції тимчасово не застосовують за порушення, вчинені в період з 1 березня до останнього календарного дня місяця (включно) за (п. 911.1 розд. VIII ЗУ № 2464):

  • несвоєчасну сплату ЄСВ;
  • неповну або несвоєчасну сплату ЄСВ одночасно з видачею сум, на які ЄСВ нараховується;
  • несвоєчасне подання звітності.

Також не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 911.2 розд. VIII ЗУ № 2464).

Депутати хочуть скасувати РРО для всіх і кешбек

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3853-1, яким пропонується дозволити ФОП-єдинникам не застосовувати РРО із встановленням ліміту доходу в 820 розмірів мінзарплат, що відповідає збільшенню розміру мінімалки в 2015–2020 роках.

Також пропонується скасувати обов'язок використовувати РРО при продажі технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медпризначення.

А ще пропонується виключити норму про введення кешбеку, яка має набути чинності 1 січня 2021 року.

У чому суть кешбеку покупцю за рахунок продавція: якщо покупцю чек видали з порушенням, наприклад на неповну суму покупки або чек нефіскальний, він може поскаржитися на продавця й отримати винагороду, якщо скарга підтвердиться. Подати скаргу можна буде на чек, у якому вартість товарів більше 850 грн.

Змінити систему оподаткування можна раз на рік

Податківці нагадали: якщо ФОП змінив протягом року систему оподаткування — був на спрощеній системі й перейшов на загальну, він не може цього ж року повернутися на єдиний податок.

Повернутися на спрощену систему такий платник може тільки з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам роботи на обраній групі (ст. 291 ПКУ).

Тобто, якщо в 2020 році змінювали систему оподаткування, перейти назад можете лише в 2021 році.

Програма лояльності для клієнтів єдинника

Податкова роз'яснила: якщо єдинник хоче запустити програму лояльності, наприклад укласти з банком договір про нарахування покупцеві бонусу за розрахунок карткою, у чеку РРО мають бути обов'язкові реквізити, зокрема зазначена форма оплати і загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) (ІПК ДПС від 10.07.2020 р. № 2774/6/99-00-07-05-01-06/ІПК). 

Чек має містити додаткову інформацію (у т. ч. про знижки й бонуси), а технічну реалізацію програм лояльності треба погоджувати з банком.

Яку суму включати в дохід: загальну суму, яка надійшла на розрахунковий рахунок за відповідний звітний період, крім «транзитних» коштів.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки