ЄСВ за травень можна не платити, розстрочка з податкової заборгованості

16 травня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП може подати заяву на розстрочку та відстрочку заборгованості з податків. Зі сплати ЄСВ розстрочки немає.

ЄСВ за травень можна не платити, розстрочка з податкової заборгованості

ФОП дозволили не платити ЄСВ за себе за травень

Усіх підприємців звільнили від сплати ЄСВ за себе до 31 травня 2020 року (законопроєкт № 3329-д, закон ще не підписано).

Якщо сплачуєте ЄСВ за себе поквартально, за II квартал сплатити внесок треба буде тільки за червень.

Також продовжено:

  • строк незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства з 1 березня до останнього календарного дня місяця, в якому буде оголошено про закінчення карантину;
  • строк ненарахування пені за несвоєчасну сплату податків;
  • мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок.

ФОП-загальносистемники можуть не платити ЄСВ за місяці без доходу

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 2166, яким ФОП на загальній системі, самозайняті особи та члени фермерських господарств зможуть не платити ЄСВ за ті місяці, коли не отримували дохід. Закон наразі не підписаний, зміни до ЗУ «Про ЄСВ» поки не набули чинності.

Передбачається, що ці платники можуть добровільно сплатити внесок за місяці без доходу.

На ФОП-єдинників ця норма не поширюється.

Зміни внесені до ст. 4 і ст. 7 ЗУ «Про ЄСВ»:

  • особи, які ведуть професійну діяльність і отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, можуть бути платниками ЄСВ виключно добровільно;
  • звільнили від сплати ЄСВ за себе осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність, за умови реєстрації ФОП і якщо при цьому вони здійснюють один вид діяльності як ФОП і як незалежний професіонал;
  • скасували обов'язок платити мінімальний розмір ЄСВ за відсутності діяльності, за місяці, в яких не було доходу (прибутку), для осіб, які здійснюють незалежну профдіяльність, і членів фермерських господарств, підприємців, окрім ФОП на спрощеній системі.

Закон набуде чинності 1 січня 2021 року, крім п. 5 розд. I, який набуває чинності з наступного дня після опублікування. 

Розстрочка та відстрочка з податків

СПД, у яких є заборгованість зі сплати податків, може подати до ДПС заяву про розстрочку та відстрочку як грошових зобов'язань, так і податкового боргу (п. 100.2 ПКУ), пояснили податківці.

Податковий борг — це сума погодженого, але несплаченого вчасно грошового зобов'язання та непогашеної пені (пп. 14.1.175 ПКУ). А розстрочка (відстрочка) — перенесення строків сплати зобов'язань або податкового боргу під відсотки, розмір яких дорівнює 120% річних дисконтної ставки НБУ, що діє на день прийняття рішення про розстрочку/відстрочку.

Розстрочка вважається наданою, якщо на підставі заяви платника податкова прийняла відповідне рішення і уклала договір про розстрочку (п. 1.4 Порядку № 574).

Строк дії розстрочки (відстрочки) починається з дати прийняття податкового рішення про її надання і закінчується датою, зазначеною в договорі про розстрочку. Виняток — випадки, коли заборгованість погашена достроково (абз. 2 п. 1.9 Порядку № 574).

Нагадуємо, розстрочка та відстрочка заборгованості зі сплати ЄСВ законодавством не передбачена.

Якщо купили вживаний РРО, перевірте, чи знятий він з реєстрації

Податківці нагадали СПД: якщо збираєтеся придбати РРО, який уже був в експлуатації, треба перевірити, чи скасував попередній власник реєстрацію пристрою.

ДПС регулярно публікує на сайті інформацію про РРО та КОРО:

  • дані фіскальних номерів РРО: найменування суб'єкта господарювання, дату реєстрації; а також номер останньої КОРО, зареєстрованої на такий РРО, дату її реєстрації;
  • дані фіскальних номерів РРО, реєстрація яких скасована СПД або з ініціативи податкової.

Де завантажити свої сертифікати відкритих ключів

Податкова роз'яснила, що робити, якщо при отриманні ЕЦП користувач відмовився від публікування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів на офіційному сайті кваліфікованого постачальника електронних довірчих послуг ІДД ДПС, відповідна відмітка ставиться в заяві (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.04).

Завантажити кваліфіковані сертифікати можна за допомогою програми «ІІТ Користувач ЦСК-1». Її можна завантажити на сайті ІДД ДПС

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки