ФОП хоче вирахувати ЄСВ із декретних працівниці

19 листопада 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Запитання: «Чи можу я вирахувати з лікарняних по вагітності та пологах 22% ЄСВ, які доведеться сплатити за працівницю?»

ФОП хоче вирахувати ЄСВ із декретних працівниці

За законом допомога по вагітності — база для нарахування ЄСВ, а роботодавець, як страхувальник, — платник внеску (п. 1 ст. 4, ст. 7 ЗУ «Про ЄСВ»).

Роботодавець не має ні права, ні можливості утримати суму ЄСВ, яку за рахунок своїх грошей повинен сплатити з декретних.

Декрет працівниці ФОП

Адже для отримання декретних ви відкриваєте спецрахунок — «2604», без нього декретні на співробітницю вам не переведуть. На цей рахунок Фонд соцстраху переведе допомогу, а ви зобов'язані перерахувати всю суму працівниці (Постанова Фонду соцстраху № 12). 

Строк виплати декретних: у найближчий після призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати (п. 2 ст. 32 ЗУ № 1105). А за законом зарплату виплачують не рідше двох разів на місяць, часовий проміжок між виплатами — не більше 16 календарних днів, не пізніше семи днів після закінчення місяця, за який її виплачують (ст. 115 КЗпП).

Потім ви подаєте повідомлення про виплату грошей до Фонду соцстраху протягом місяця з дня проведення виплати.

Із допомоги по вагітності та пологах не утримується ПДФО й військовий збір, а ЄСВ роботодавці платять самостійно зі своїх грошей із підприємницького рахунку, а не зі спецрахунку, відкритого для отримання декретних. 

Ви не можете використовувати гроші Соцстраху для компенсації власних витрат на сплату ЄСВ. Це незаконно.

Фонд соцстраху перевіряє, як ФОП виплачує лікарняні та допомоги, які одержав від Фонду на співробітників. І, якщо будуть порушення, під час перевірки їх виявлять.

Хто може перевірити діяльність підприємця

Якщо перевіряючі виявлять, що гроші Соцстраху роботодавець використовував не за призначенням, їх доведеться повернути в повному обсязі. Ще треба буде сплатити штраф у розмірі 50% такої суми (п. 6 ст. 15 ЗУ № 1105).

Вираховувати ЄСВ, який сплатили з декретних, з інших виплат працівниці незаконно.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки