ФОП — наймані працівники можуть не платити ЄСВ

31 березня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

З 2021 року підприємці, які одночасно є найманими працівниками, можуть не сплачувати ЄСВ за себе як ФОП, якщо внесок за них сплачує роботодавець.

ФОП — наймані працівники можуть не платити ЄСВ

Це стосується і ФОП-єдинників, і загальносистемників, які платять ЄСВ за себе з чистого доходу, а за місяці без доходу з 2021 року можуть внесок не сплачувати.

Є дві умови (ч. 6 ст. 4 ЗУ «Про ЄСВ»).

  1. Ви повинні бути працевлаштовані як найманий співробітник за основним місцем роботи.
  2. Також важливо враховувати, що не платити ЄСВ за себе як ФОП ви можете лише за ті місяці, коли внесок за вас сплачує роботодавець, не просто нараховує, а сплачує до бюджету.

Розмір внеску не менше мінімального, у 2021 році це 1320 грн на місяць із січня до листопада включно. У грудні 2021 р. — 1430 грн (6500 грн × 22%).

За законом навіть якщо в якомусь місяці вам нарахували зарплату менше 6 тис. грн, внесок все одно зобов'язані донараховувати із 6 тис. грн і сплатити не менше 1320 грн.

Але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску — це 90 тис. грн (із січня до листопада включно).

У ті місяці, коли роботодавець ЄСВ за вас не сплатив, внесок ви маєте сплатити самостійно, не менш як мінімальний розмір — 1320 грн.

Питання, яке непокоїть ФОП, — як інформувати податківців, що ФОП не сплачує внесок, оскільки за нього ЄСВ платить роботодавець? Чи потрібно надавати в ДПС довідку про те, що підприємець офіційно працевлаштований за основним місцем роботи?

Підприємці переймаються, що податківці встигнуть нарахувати недоїмку та штрафи.

Але у своїх консультаціях податкова однозначно відповідає, що підприємцям не потрібно надавати додаткові документи, щоб проінформувати контролюючий орган про працевлаштування та сплату ЄСВ роботодавцем, такий порядок не передбачений чинним законодавством (ІПК від 19.03.2021 р. № 1083/ІПК/99-00-04-03-03-06).

Але якщо дуже хвилюєтеся, то можна, подати через кабінет платника в меню «Листування з ДПС» лист, складений у довільній формі. Але ще раз зазначимо, що законодавство таких вимог не містить.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки