Як підтвердити, що ФОП подавав звітність і платив податки

18 вересня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Податкова надіслала лист, що я маю сплатити штраф, але я завжди вчасно здаю декларацію і плачу податки. Живу я не за місцем реєстрації ФОП, як дізнатися, чи є борги з податків? 

Як підтвердити, що ФОП подавав звітність і платив податки

Як довести, що податкова прийняла звіт

Електронні й паперові звіти й квитанції зберігаються 1095 днів від дати подання.

Електронний звіт. Підтвердженням відправлення електронної звітності буде квитанція.

Коли подаєте звіт через кабінет платника чи інший сервіс подання звітності, податкова у відповідь надсилає дві квитанції: «квитанція № 1» підтверджує, що звіт доставлений на сервер ДФСДержавна фіскальна служба, «квитанція № 2» — що податкова прийняла звіт. У ній є дата подання й номер, який присвоюють звіту. Позитивна друга квитанція підтверджує, що звіт поданий.

Паперовий звіт. У ДФС ви зазвичай подаєте два екземпляри декларації на папері, інспектор проставляє на вашому екземплярі штамп «Отримано», дату й реєстраційний номер. При поданні звіту перевіряють лише наявність і достовірність обов'язкових даних і зобов'язані прийняти його з будь-якими показниками (п.п. 49.8–49.9 ПКУ).

Якщо втратили свій екземпляр звіту, можна попросити податкову видати копію або принести свій екземпляр, його засвідчать, це і буде підтвердженням подання (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 135.02).

Паперовий звіт поштою. Коли надсилають паперову декларацію рекомендованим листом із повідомленням про вручення, у верхній частині конверта ставлять відмітку «Звіт», складають опис вкладення, заповнюють бланк рекомендованого повідомлення про вручення на своє ім'я.

Підтверджує подання звіту рекомендованим листом рахунковий чек або квитанція. Коли податківці одержать листа, вам поштою надішлють повідомлення про вручення з підписом інспектора — це підтвердження отримання звіту.

Як провести звірку з податків

Підприємець може вчасно платити податки, а потім виявиться, що має заборгованість. А все тому, що неправильно вказав свої дані чи реквізити платежу.

Щоб усе з'ясувати, треба провести звірку. Квитанції про сплату податків і зборів треба зберігати три роки, а з ЄСВЄдиний соціальний внесок ще довше. Сплата внеску дає вам право в майбутньому претендувати на отримання декретних, лікарняних виплат, пенсії. Дані зі сплати внеску ДФС передає до Пенсійного фонду, якщо якихось даних із платежів не виявиться, треба буде надавати квитанцію про сплату або виписку з банку.

Без письмових та електронних запитів можете прийти до інспектора й провести звірку особисто. Це займе від сили 20 хвилин. Але з собою треба взяти квитанції й звіти. Якщо хочете отримати письмову відповідь, ось варіанти.

Електронний кабінет платника. Швидко дізнатися, чи є борги, можна онлайн. Так, у кабінеті в розділі «Стан розрахунків з бюджетом» є дані про платежі. Відразу можна провести звірку й отримати документ про стан розрахунків з електронним підписом посадової особи й печаткою податкової.

Звірка онлайн. Перейдіть у розділ «Листування з ДФС», із розкривного списку «Тематика» виберіть податок або збір, з якого хочете провести звірку.

У рядку «короткий зміст листа» напишіть коментар, за який період бажаєте провести звірку. Якщо потрібно, можете прикріпити відсканований документ. Натисніть «Зберегти», а потім підпишіть лист ключем ЕЦПЕлектронний цифровий підпис. Відповідь від податкової отримаєте не пізніше ніж через місяць.

Витяг про наявність або відсутність заборгованості. Щоб його отримати, слід надіслати електронний запит. Перейдіть у розділ «Заяви, запити для отримання інформації» і створіть запит «F1300203 Запит про отримання витягу щодо стану розрахункiв з бюджетами та цiльовими фондами за даними органiв ДФС».

Подати письмову заяву до податкової, у якій перебуваєте на обліку. У ній ви вказуєте: період, за який проводите звірку податків і зборів, суми, які були нараховані й сплачені за період, що вас цікавить. Для звірки підготуйте квитанцію про сплату або виписку з банку, їх можуть попросити надати. У податкової місяць на відповідь.

Opendatabot — ви можете перевірити, чи маєте борги: введіть свої ПІБ чи податковий номер у чат із ботом, у відповідь отримаєте коротку інформацію про свого ФОП, у тому числі про заборгованість.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки