НБУ рекомендує перейти на безготівкові зарплати, без сплати ЄСВ зарплату не перерахують

29 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Роботодавці, як і раніше, зобов'язані перераховувати ЄСВ, ПДФО і військовий збір при виплаті зарплати. Не платити внесок можуть тільки ФОП за себе за березень і квітень.

НБУ рекомендує перейти на безготівкові зарплати, без сплати ЄСВ зарплату не перерахують

Дозволені на карантині види діяльності

Розширено перелік дозволених у період карантину видів діяльності (Постанова КМУ від 25.03.2020 р. № 239). Що дозволено: 

  1. Торгівля харчовими продуктами, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медпризначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв'язку.
  2. Банківська і страхова діяльність; медична та ветеринарна практика, діяльність автозаправок, техобслуговування і ремонт транспорту, техобслуговування РРО, ремонт комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку; робота об'єктів поштового зв'язку.
  3. Торгівля та послуги громадського харчування з адресною доставкою замовлень. 

Умова: якщо персонал забезпечений засобами індивідуального захисту і дотримуються санітарні та протиепідемічні заходи.

Послуги краси в період карантину

Підприємець довів у суді, що робив дезінфекцію, а не працював у карантин

ФОП звинуватили в тому, що він не припинив роботу своєї точки «Господарчі товари» і приймав відвідувачів. Це порушення карантину, санкції 17 тис. – 34 тис. грн за ст. 44-3 КпАП

Але в суді підприємець відкидав звинувачення і зазначив, що товари не продавав, проводив генеральне прибирання та дезінфекцію приміщення і відвідувачів у приміщенні не було.

Суд відмовився притягти ФОП до відповідальності, оскільки в його діях немає складу адміністративного правопорушення. Доказів провини підприємця немає: до адмінпротоколу не прикладені пояснення відвідувачів, які доводили б, що він працював і обслуговував їх.

Без підтвердження сплати ЄСВ зарплату через банк виплатити не можна

СПД-роботодавці, як і раніше, зобов'язані перераховувати ЄСВ, ПДФО і ВЗ при виплаті зарплати.

Нацбанк нагадав: банки приймають платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу зарплати, на які нараховується ЄСВ. Перераховуються гроші тільки після одночасного подання розрахункових документів про перерахування ЄСВ або документів, що підтверджують фактичну сплату внеску (лист НБУ від 23.03.2020 р. № 57-0009/14994).

Нагадаємо, що звільнення від сплати ЄСВ за березень і квітень отримали тільки підприємці, ЄСВ за працівників платити треба.

НБУ рекомендує перейти на безготівкові зарплати та пенсії

Нацбанк просить Кабмін і місцеві органи самоврядування про переведення всіх організацій, підприємств, фізосіб виключно на безготівкову форму розрахунків.

Аргументує це тим, що готівкові купюри потенційно можуть бути носіями вірусу, а подорожі для отримання заробітних плат, пенсій, соціальних виплат, субсидій та інших грошових виплат зараз є небезпечними. h

Закрилися на карантин — дані з РРО до податкової не подаєте

Податківці роз'яснили: якщо в конкретні дні точка, де встановлений РРО, не працює і є наказ (вихідні, святкові дні, ремонт на підрозділі), який підтверджує це, інформація щодо проведених через РРО операцій до ДПС не подається.  

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки