Онлайн-продаж квитків на заходи й РРО, об'єднана звітність з ЄП та ЄСВ вже з 2021 року

08 листопада 2020

Які документи підтверджують витрати при купівлі товару у фізособи, дистанційну роботу вже скоро узаконять.

Онлайн-продаж квитків на заходи й РРО, об'єднана звітність з ЄП та ЄСВ вже з 2021 року

Продаж квитків онлайн і РРО

Податкову запитали: чи обов'язково використовувати РРО при продажі електронних квитків на заходи через сайт, якщо оплати виключно в безготівковій формі через LIQPAY, а квиток надсилається на електронну адресу покупця або передається в паперовому вигляді (ІПК ДПС від 05.10.2020 р. № 4122/ІПК/99-00-07-05-01-06). 

Податківці відповіли: якщо оплата через електронну платіжну систему LIQPAY, незалежно від форми квитка (електронного чи в паперовому вигляді) СПД зобов'язаний застосовувати РРО і надавати фіскальний касовий чек покупцю електронною поштою або передавати разом із квитком у паперовому форматі.

Податківці нагадали, як оштрафують тих, хто перевищив ліміт в 1 млн, але РРО не використовує

ДПС повідомила, що якщо за 9 місяців 2020 року ФОП-єдинник перевищить дохід в 1 млн грн, то починаючи з 1 жовтня 2020 року обов'язково повинен використовувати РРО (ІПК ДПС  № 4122/ІПК/99-00-07-05-01-06).

І нагадала, що єдинники застосовують РРО після перевищення ліміту доходу в 1 млн грн з першого числа першого місяця кварталу, що настає після перевищення. Або мають перейти виключно на безготівкові розрахунки.

РРО можна не застосовувати, якщо оплати лише в безготівковій формі, а це переведення грошей з рахунку на рахунок або через касу банку.

Якщо зобов'язані використовувати РРО, але не робите цього, вас можуть оштрафувати на:

  • 10% вартості проданих з порушенням товарів — за перше порушення (з 01.01.2021 р. — 100%);
  • 50% вартості реалізованого при повторному порушенні (з 01.01.2021 р. — 150%).

РРО «для всіх» поки не переноситься

Верховна Рада відправила на допрацювання законопроєкт № 4313, яким пропонувалося перенести обов'язкове використання РРО всіма ФОП на 2022 рік. 

Крім перенесення строків обов'язкового використання РРО, пропонувалося перенести й нові розміри штрафів, а також «кешбек» для покупців-скаржників.

Які документи підтверджують витрати при купівлі товару у фізособи

ДПС нагадала: ФОП-загальносистемник при купівлі товару у звичайної фізособи стає її податковим агентом.  

І як податковий агент при оплаті товарів, робіт, послуг (оренди тощо) у готівковій формі може підтвердити понесені витрати договорами та актами закупівлі (виконаних робіт, наданих послуг). Складені вони мають бути на його ім'я і на ім'я продавця-фізособи. А ще повинні бути платіжні документи, що підтверджують факт утримання ПДФО і військового збору, перерахування їх до бюджету; відомості з податкового розрахунку № 1ДФ.

Уже з 2021 року ФОП-єдинники подаватимуть один звіт з ЄП і ЄСВ

Декларація буде доповнена новим додатком, у якому треба буде відображати відомості про нарахований дохід застрахованої особи та суми нарахованого ЄСВ. Вперше подавати звіт треба буде за податкові звітні періоди 2021 року.

Проект наказу Мінфіну № 578

Дистанційну роботу вже скоро узаконять

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 4051  про вдосконалення правового регулювання дистанційної роботи. Пропонується внести зміни до КЗпП і ЗУ «Про охорону праці» та розмежувати поняття надомної та дистанційної праці. 

  • Дистанційну роботу людина виконує поза приміщеннями роботодавця в будь-якому місці на його вибір з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.
  • Надомну роботу працівник виконує за місцем проживання або в інших заздалегідь обраних приміщеннях, вона характеризується наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих/невиробничих фондів, інструментів, приладів тощо).

При укладенні трудового договору про дистанційну роботу роботодавець ознайомлює працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку і колдоговором, вимогами щодо охорони праці при роботі з обладнанням.

Буде змога за взаємною письмовою згодою встановити працівнику режим роботи з можливістю регулювати час початку/закінчення і тривалість робочого часу.

Роботодавців зобов'яжуть ознайомлювати співробітників не менш ніж за два місяці з умовами та специфікою переведення на режим гнучкого робочого часу й забезпечувати облік відпрацьованого часу та контроль за його дотриманням.

Якщо працівник порушить гнучкий режим робочого часу, його можна буде перевести на загальновстановлений режим без попереднього, за два місяці, повідомлення.

При надомній роботі на співробітників поширюється загальний режим роботи підприємства, але в трудовому договорі можна передбачити інше.

Працівник зможе просити про тимчасовий перехід на дистанційну роботу (до 2 місяців), якщо на робочому місці вчинялися дії з ознаками дискримінації.

Крім того, працівникам з дітьми до 3 /до 6 років нададуть можливість виконувати роботу дистанційно.

Також будуть укладати договір про повну матвідповідальність.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки