Перейменування назв міст чи вулиць: які документи подають платники податків

17 березня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Перейменування назв міст чи вулиць: які документи подають платники податків

Уряд уточнив Порядок надання допомоги по частковому безробіттю.

Уряд затвердив зміни до Постанови КМУ №702 від 21.06.22. «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю», погодивши його із Законом України №5067-6 від 05.07.12. із змінами «Про зайнятість населення».

Таке рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 03.03.23. Постановою №188 від 03.03.23. «Про внесення змін до порядку надання допомоги по частковому безробіттю».

Постанова набирає чинності з 09.03.23.

В новому Порядку розширено перелік критеріїв, за якими надається допомога по частковому безробіттю, зокрема, щодо відсутності у роботодавця або фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості перед державним (місцевим)  бюджетом понад 6 місяців.

Перерахування коштів на поточний рахунок фізичній особі- підприємцю, яка є застрахованою особою, або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, здійснюється регіональним центром зайнятості.Зміни для ФОП у 2023 році та рекомендації щодо організації ефективної діяльності

Змінами передбачено, що допомога по частковому безробіттю не надається в разі, коли стосовно роботодавця або фізичної особи- підприємця відкрито ліквідаційну процедуру, або він визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності.

Також новий Порядок визначає механізм підтвердження відсутності заборгованості у роботодавців та фізичних осіб-підприємців перед  державним (місцевим) бюджетом.

Постанова КМУ № 702

Закон України № 5067-6

Визначено порядок виконання міжбанківських платіжних операцій у новому поколінні СЕП.

НБУ врегулював питання виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті через нове покоління системи електронних платежів (далі СЕП).

Нове покоління СЕП запрацює з 01.04.23. на базі міжнародного стандарту  ISO 20022 в цілодобовому режимі (24/7):

  • стандарт ISO 20022 уніфікує платіжні документи, створює єдині принципи для їх заповнення і оброблення;
  • цілодобовий режим роботи СЕП передбачає виконання міжбанківських платіжних операцій без призупинення роботи цієї системи та миттєвий перехід від поточного до наступного календарного дня.

Всі нові норми містить постанова Правління НБУ №16 від 03.03.23. «Про затвердження інструкції про виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті».

Цей документ набирає чинності з 01.04.23., крім норми обов’язкового  зарахування коштів за платіжною операцією на рахунок отримувача протягом години, яка діятиме з 01.04.24.

Відповідно, з 01.04.23. втрачає чинність Постанова НБУ №320 від 16.08.06. із змінами. «Про затвердження інструкції про виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті». 

Нові вимоги до складання первинних документів та новий Порядок виправлення помилок – наказ Мінфіну України.

Нові чергові зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну №88 від 24.05.95. із змінами (Положення №88) – відображені у наказі  Мінфіну №467 від 28.12.22. «Про затвердження Змін до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку».ФОП для ІТ

Наказ №467 зареєстровано в Міністерстві юстиції  № 323/39379 від 22.02.23. та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Основні зміни:

  • Надалі первинними документами вважатимуть просто документи, створені у паперовій або електронній  формі, які містять відомості про господарські операції.
  • Старе визначення облікових регістрів замінить поняття регістри бухгалтерського обліку ( далі РБО). РБО можуть бути у вигляді відомостей, ордерів, книг, журналів тощо.
  • Важлива новація – первинні документи слід буде складати українською мовою. Відповідно, документи, складені іноземною мовою, повинні мати впорядкований аутентичний переклад на українську мову.   До первинних документів можуть бути включені додаткові реквізити: печатка, ідентифікаційний код, номер документа, підстава для здійснення операцій, дані про документ, що засвідчує особу- одержувача тощо.
  • Ще одна новація – виправлення помилок у первинних документах та РБО способом  «червоне сторно» або коректурним способом. Також вказали, що виправлення вносяться до первинних документів  та РБО в тому звітному періоді, у якому виявлені помилки.

Наказ № 467 поки ще не опубліковано.

Наказ №88 (Положення №88). 

Оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій.

Мінреінтеграції  регулярно оновлює Перелік територіальних  громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації. Останнє оновлення діє з 10 березня.

Нагадаємо, що Уряд у грудні 2022 року прийняв Постанову №1364 від 06.12.22. «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих  Російською Федерацією», яким визначив механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Сам Перелік був затверджений Наказом Мінреінтеграції  №309 від 22.12.22. «Про затвердження переліку територій, на яких ведуться ( велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією». 

Перелік не є фіксований, він періодично оновлюється. На його основі ВПО здійснюються виплати.

Новими Наказами Мінреінтеграції  №80 від 06.03.23. та №84 від 09.03.23. «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією». знову внесені зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Накази опубліковані  10.03.23. в «Офіційному віснику». Відповідно ці зміни до Переліку запрацювали з 10 березня.

До оновленого Переліку територій можливих та активних бойових дій  увійшли населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій і Луганській областях.

За інформацією ДПС України, цим Переліком не можна користуватися з метою застосування податкових пільг через війну.

Наказ Мінреінтеграції №80.

 Наказ Мінреінтеграції №84. 

Розширено перелік послуг критичного імпорту.

До переліку послуг критичного імпорту включили 46 міжнародних галузевих виставкових заходів, які відбуватимуться до червня 2023 року. –  Постанова КМУ №153 від 24.02.22. із змінами «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту»

Відповідні зміни затверджено Постановою КМУ №137 від 14.02.23. «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 р. №153».

Підприємства матимуть змогу імпортувати лише ті послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, що входять до Переліку. 

Перейменування назв міст чи вулиць: які документи подають платники податків.

Платники податків задаються питанням, які документи подавати у випадку перейменування назв міст чи вулиць.

Податківці запропонували кроки дій:

·      По-перше, при перейменуванні назви міста чи вулиці, що відповідає місцезнаходженню суб’єкта  господарювання, – платники податків, відомості про яких включають до ЄДР, повідомляють про зміну зазначених даних лише державного реєстратора та не подають заяву органу ДПС за ф.№1-ОПП;

·      По-друге, платники, які не включаються в ЄДР (представництва, договори управління майном, договори про спільну діяльність тощо), повинні подати заяву за ф.№1-ОПП або №1-ОПН з інформацією про такі зміни до ДПС за основним місцем обліку упродовж 10 календарних днів;

·      По-третє, відсутня потреба подавати документи та будь- яку інформацію про перереєстрацію ПДВ;

·      Та–останнє, при зміні назви вулиці чи населеного пункту, де розміщений об’єкт оподаткування, платник податків для уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської  одиниці, надає до ДПС за основним місцем  обліку Повідомлення  ф.№20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, де у розділі 3 зазначає нове місце знаходження такого об’єкта.ФОП на єдиному податку: заборони в 2023 році

Крім цього, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовують РРО та/або ПРРО, платник подає  до ДПС за місцем реєстрації заяву про реєстрацію з позначкою «Перереєстрація».

Для українців за кордоном створили корисний додаток  I’m Ukrainian.

За допомогою додатку українці можуть знаходити необхідні послуги, варіанти для освіти або працевлаштування, а також корисні курси.

Про це повідомляє Мінреінтеграції. Зазначається, що додаток доступний тільки для українців. Додаток інтегровано в додаток «Дію», саме через «Дію» відбувається підтвердження громадянства.

Для користування додатком потрібно:

  • мати встановлений на мобільному телефоні застосунок «Дія»;
  • завантажити I’m Ukrainian ;
  • під час реєстрації вказати адресу електронної  пошти;
  • вибрати:  Вхід через « Дію».

Додаток працює вже у  19 країнах світу.

Завантажити додаток: https://iamukrainian.app/

Джерело:

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки