Порядок обчислення середньої зарплати – змінено

15 вересня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Порядок обчислення середньої зарплати – змінено

У Мінфіні обговорили основні показники Держбюджету -2024 року.

1 вересня відбулась онлайн-зустріч зі всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування та департаментами фінансів облдержадміністрацій і Київської міської ради щодо обговорення основних показників Держбюджету-2024 року.

Посадовці повідомили на зустрічі, що під час прогнозування бюджету планували наступні розміри показників соціальних стандартів:

Прогнозний розмір мінімальної заробітної плати:

  • з 1 січня  2024 року - 7100 гривень;
  • з 1 липня 2024 року - 8000 гривень.

Прогнозний посадовий оклад працівника 1 тарифного розряду ЄТС:

  • з 1 січня 2024 року -    3195 гривень.

Крім того, планується з 1 січня 2024 року оплата праці держслужбовців буде здійснюватися на основі класифікації посад державної служби та системи грейдів.

Прем’єр -міністр України Д. Шмигаль у Телеграм-каналі назвав основні пріоритети держбюджету на 2024 рік:Виплата лікарняних у 2023 році

« До 15 вересня Уряд ухвалить проект державного бюджету на 2024 рік.

  • Пріоритетом №1 залишиться сектор безпеки й оборони.Техніка, зброя, дрони ракети, снаряди - усе це максимально для нас важливо.
  • Другий акцент бюджету - зарплати лікарів, вчителів та соціальні виплати.
  • Третій пріоритет - відновлення. Для нас важливо продовжити та завершити проекти відбудови, які вже стартували, а також започаткувати нові.

Встановлено додаткові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу.

З 7 вересня діють додаткові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу, які сприятимуть підвищенню результативності заходів з фінансового моніторингу та створенню умов для зниження ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму, а також іншої незаконної діяльності.

Новими вимогами:

  • Встановлено обов’язок для банків щодо реагування на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, яка заявлена клієнтом. Така вимога не поширюється на клієнтів - фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суму та в обсязі, що мають раціональне обґрунтування;
  • Доповнено перелік індикаторів підозрілості, що стосуються фінансових операцій клієнта, а саме перевищення більше ніж у два рази на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом до встановлення ділових відносин/оновленої під час його обслуговування, та нетипова активність за рахунками клієнта.

Крім того, внесено уточнення до процедури здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є електронними резидентами (е-резидентами), в частині ідентифікації та верифікації. Також врегульовуються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами.

Наведені зміни затверджені постановою Правління НБУ №110 від 05.09.23. «Про затвердження Змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу».

Постанова набирає чинності з 7 вересня 2023 року.

ДПС України оновила План-графік перевірок платників податків і готується до скасування мораторію.

6 вересня 2023 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №10016

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». Законопроектом пропонується внести зміни до ПКУ та Закону України №2464-6 від 08.07.10. із змінами « Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими передбачається, що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення  або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для їх проведення. Про це повідомив  депутат Д. Гетманцев у Телеграм-каналі:

В свою чергу, податківці оновили План-графік перевірок ДПС на 2023 рік.Інтернет-магазин: вимоги до ФОП

Цього разу змін зазнали розділи 1 та 2 Плану- графіка.

  • Розділ 1 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб».
  •  Розділ 2 « Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Інші  два розділи залишилися без змін станом на 07.08.2023 року.

Законопроект №10016

Закон №2464-6

Податковий кодекс України

З  1 грудня зміняться правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги: Мінсоцполітики.

05.09.23. Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 174 від 01.03.22. « Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану».

Відповідно до Постанови, змінюються правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги, а інформація про неї буде оцифрована в автоматизованій системі.

Серед основних змін:

  • впровадження доступного електронного інструменту обліку гуманітарної допомоги. За допомогою вебплатформи «Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги», організації, які збираються ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватись, авторизуватись на сайті, сформувати та подати декларацію. Декларація шляхом інформаційного обміну буде прямувати на митницю. Система автоматично присвоюватиме декларації унікальний код. За цим кодом митники пропускатимуть вантаж;
  • організації, які ввозять гуманітарну допомогу, подаватимуть публічні звіти після її розподілу. Перед роздачею потрібно буде зробити її опис в системі. Потім внести дані: коли і де (без зазначення персональних даних осіб) роздано вантаж. Такий механізм покаже шлях гуманітарної допомоги від донора через отримувача до набувачів;
  •  Постанова скасовує гарантійні листи. Гуманітарна допомога для військових ввозитиметься без додаткового бюрократичного навантаження. Інформація про такі вантажі буде закрита для загалу з міркувань безпеки.

Термін запуску системи 1 грудня 2023 року.

Порядок обчислення середньої зарплати – змінено.

1 вересня 2023 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою КМУ №100 від 08.02.95. із змінами «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати».

Про це повідомив Представник КМУ у ВРУ  Т. Мельничук у Телеграм-каналі:

В повідомленні зазначено, що змінами передбачено:

  • обчислення середньої заробітної плати для надання матеріальної (грошової) допомоги проводиться з урахуванням виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання матеріальної (грошової) допомоги;
  • обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться з урахуванням виплат за робочий рік, у якому виникло право на таку відпустку.

Внесено також зміни до Порядку надання державним службовцям матеріальної допомоги

для вирішення соціально- побутових питань у частині можливості надання матеріальної допомоги у розмірі не більше середньомісячної заробітної плати (замість «середньомісячної заробітної плати»).

Зміни до Порядку №100 затверджено тільки 08.09.23. Постановою КМУ №957 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995р. №100 і від 8 серпня 2016 року №500».

11 вересня 2023 року КМУ оприлюднив текст Постанови №957 від 08.09.23. Змінені правила починають діяти вже з 12 вересня.

Уряд повернув довоєнні строки надання адміністративних послуг і видачі дозвільних документів.

Кабінет Міністрів України Постановою №828 від 08.08.23. «Про поновлення строків надання адміністративних послуг і видачі документів дозвільного характеру та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» поновив строки надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру, які були зупинені відповідно до п.1 Постанови №165 від 28.02.22. « Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру».

Постанова КМУ №828

Постанова КМУ №165

Хто з ВПО втратить державну допомогу з 1 вересня 2023 року?

«Факти ICTV» повідомляють, що з 11 липня 2023 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №709 від 11.07.23.« Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», яка вносить зміни до Порядку призначення та продовження виплат на проживання для ВПО.

Уряд визначив, що для всіх ВПО, які нині отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату ще на пів року, тобто до кінця січня 2024 року.

Допомога продовжується для всіх українців, які проживають в Україні і мають статус ВПО у розмірах для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн та для інших осіб - 2 тис. грн.

У пресслужбі Мінсоцполітики  «Фактам ICTV» повідомили, що з 1 вересня допомога продовжується лише для тих громадян, які справді цього потребують.

З 1 вересня 2023 року виплату буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення цієї Постанови:Найпоширеніші помилки ФОП у 2023 році

  • Придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни.
  • Придбали на суму більше ніж 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок  (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету).
  • Мають на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тис. грн.
  • Придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організації або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн.

Докладніше:

Постанова Кабінету Міністрів №709

Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись ФОП?

Спеціалісти ГУ ДПС в Житомирській області повідомляють, що відповідно до ст.319 та ст.320 ЦКУ власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п.170.1 ст.170 розділу 4 ПКУ без реєстрації орендодавця як фізичною особою –підприємцем.

Цивільний кодекс України

Податковий кодекс України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки