Посилки до 150 євро без податків хочуть повернути, РРО у ФОП-посередників

15 листопада 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Обкладати ПДВ пропонують частину вартості відправлень, яка перевищує 150 євро, як і було раніше.

Посилки до 150 євро без податків хочуть повернути, РРО у ФОП-посередників

Як заповнювати звіт Д5 за березень, квітень і травень, коли ЄСВ можна було не платити

Податківці розповіли, як підприємцям заповнювати звіт за формою Д5 за карантинні місяці, коли діяло звільнення від сплати ЄСВ.

Усіх ФОП звільнили від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за себе на три місяці — за березень, квітень і травень.

Якщо ФОП на ЗС скористався цією можливістю, у графі 3 таблиці № 1 звіту з ЄСВ він вказує середньомісячний оподатковуваний дохід (визначається так: річний чистий дохід (прибуток), задекларований у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, ділиться на кількість місяців, протягом яких ФОП перебував на обліку як платник ЄСВ).

У графах 4 і 6 за березень, квітень, травень проставляються прочерки, а показники решти календарних місяців заповнюються на загальних підставах (ІПК від 09.11.2020 р. № 4612/ІПК/99-00-04-05-03-06). 

У консультації нічого не сказано про ФОП на ЄП, але платники ЄП у графі 3 вказують базу нарахування ЄСВ, з якої платять внесок, зазвичай це мінімальна зарплата, яка діяла на період нарахування внеску.

Дублікат фіскального чека створити не можна

У ДПС розповіли, що функції РРО та ПРРО і норми законодавства не передбачають створення дубліката паперового або електронного чека в разі його втрати. Оскільки при створенні Z-звіту обнуляються регістри денних підсумків оперативної пам'яті (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.10).

Z-звіт містить результати операцій за кожним вказаним кодом окремо з моменту програмування товару (послуги), із зазначенням його найменування, реалізованої кількості, літерного позначення ставки ПДВ, і загальний підсумок розрахункових операцій.

Коли ФОП-посередники повинні використовувати РРО

ДПС нагадала, що ФОП-єдинники, які надають послуги за агентськими договорами, договорами доручення, комісії, транспортного експедирування, зобов'язані використовувати РРО, якщо ліміт доходу перевищив 1 млн грн протягом календарного року. 

Тобто повинні в обов'язковому порядку видавати розрахунковий документ на повну суму проведеної операції або перейти виключно на безготівкові розрахунки.

За словами податківців, через РРО/ПРРО треба проводити всю суму виручки за такими договорами: як вартість товарів (робіт, послуг), так і суму отриманої винагороди повіреного (агента).

З домашніми працівниками пропонують укладати трудові договори

Підготовлено законопроєкт, яким пропонується внесення змін до законодавства для регулювання праці домашніх працівників.

Передбачається, що домашніми працівниками можуть бути особи не молодше 16 років, з ними будуть укладати трудовий контракт. У ньому вказується: ПІБ та адреси роботодавця і працівника; місце роботи домашнього працівника; дата початку дії договору та його закінчення, якщо договір строковий; вид і обсяг роботи домашнього працівника; розмір винагороди й тривалість робочого часу та відпочинку.

Чи вести первинну облікову документацію і трудову книжку, вирішуватимуть сторони.

Посилки до 150 євро без податків хочуть повернути

У Верховній Раді зареєстровані законопроєкти № 4278 і № 4279, якими пропонується збільшити базу оподаткування ПДВ операцій із ввезення в Україну товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях фізособам з 100 до 150 євро (ліміт 100 євро діє з 01.07.2020 р., до цього — 150 євро).

Тобто оподатковувати ПДВ пропонують частину вартості відправлень (для юросіб або підприємців) або частину їхньої сумарної фактурної вартості (для фізосіб), яка перевищує 150 євро.

Також пропонується запровадити електронне декларування міжнародних поштових і експрес-відправлень: оператори поштового зв'язку та експрес-перевізники подаватимуть відповідні реєстри (тимчасові та додаткові), будуть визначені відомості, що вносяться до таких реєстрів, і встановлена процедура та строки їх подання митному органу.

Якщо законопроєкт № 4278 приймуть, зміни до ПКУ набудуть чинності з 01.01.2021 р. А законопроєкт № 4279 — з дня, що настає за днем його опублікування.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки