Працівник хоче розділити відпустку й виключити вихідні

16 жовтня 2020

Менеджер хоче взяти відпустку на 8 робочих днів, при цьому виключити вихідні, каже, що це його право. Він накопичує дні відпустки, а мені потрібно, щоб людина була на роботі.

Працівник хоче розділити відпустку й виключити вихідні

Безперервна частина відпустки

Згідно із законом щорічна відпустка працівника ділиться на дві частини (ст. 75 КЗпП і ст.ст. 6, 12 ЗУ «Про відпустки»):

  • основна безперервна частина, становить не менше 14 календарних днів;
  • частина відпустки, яку можна відгуляти на свій розсуд — повністю або частинами.

Наприклад, якщо у працівника є 24 календарних дні відпустки на рік, то 14 к. д. — це безперервна частина, а 10 к. д. людина може розділити на частини, як їй зручно.

Щорічна відпустка працівника підприємця

Поділ відпустки

Послідовність використання частин основної відпустки працівник повинен погодити з роботодавцем, а не ставити вас перед фактом, що завтра не вийде на роботу, тому що їде на відпочинок.

Щоб не було втрат робочого часу, роботодавець може не погодитися поділити відпустку за схемою, яку вигадав працівник, і запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не ділити її взагалі, про це є згадка в листі Мінсоцполітики № 290/13/116-13.

Також у законодавстві не передбачено, що спочатку працівник повинен відгуляти безперервних 14 к.д. відпустки, а потім інші частини (лист Мінсоцполітики № 290/13/116-13).

Передбачається, що людина може взяти відпустку на 3 дні, потім на 7, а потім і основну частину — 14 календарних днів.

Якщо працівник не використав відпустку, йому треба надати можливість відгуляти ці дні до кінця робочого року. За законом це слід зробити не пізніше 12 місяців після закінчення року, за який надається відпустка (ч. 7 ст. 79 КЗпП і ч. 2 ст. 12 ЗУ «Про відпустки»).

Відгуляти невикористану частину відпустки людина може з будь-якого дня тижня.

Тобто якщо ваш менеджер хоче взяти відпустку на 8 днів: із середи по п'ятницю включно, а потім з понеділка по п'ятницю, й виключити вихідні між цими періодами, так зробити можна.

Він повинен написати дві заяви, а ви, в свою чергу, оформити два накази про надання відпусток (листи Мінпраці за 2006 р. № 413/13/116-06, за 2008 р. № 87/13/84-08).

При цьому важливо дотриматись вимоги щодо 14 безперервних днів відпустки.

Графік відпусток

Черговість відпусток працівників встановлюється в графіку відпусток, складають його наперед до 5 січня і знайомлять із документом працівників під підпис (ч. 4 ст. 79 КЗпП і ч. 10 ст. 10 ЗУ «Про відпустки»). Людина завчасно розбиває свою відпустку на частини, і тоді не повинно виникати запитань.

Графік відпусток треба скласти, навіть якщо у вас працює всього три людини (лист Мінсоцполітики № 191/10/136-15).

Святкові та неробочі дні

Святкові та неробочі дні не включають у відпустку (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Навпаки, відпустка збільшується на ці дні.

Якщо працівник пішов у відпустку з 1 по 14 жовтня, а 14 жовтня — вихідний, його не зараховують, а збільшують відпустку на один день.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки