SMART – спрощенка для ФОП: з’явився текст законопроекту

09 грудня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

SMART – спрощенка для ФОП: з’явився текст законопроекту

Бізнес не повинен отримувати штрафи через неможливість виконувати податкові обов’язки на період відключення електрики.

 Голова податкового Комітету Верховної Ради Д. Гетманцев  запевнив, що жоден підприємець не постраждає  внаслідок неможливості виконувати свої податкові  зобов’язання у зв’язку з відключенням електроенергії.

Таку заяву він зробив після онлайн зустрічі з керівництвом  ДПС щодо роботи підприємств в умовах відключення електроенергії.

«Це стосується і підприємств, торгівлі (незастосування РРО), і (можливих) прострочень реєстрації  податкових накладних, і інших порушень, які насправді не є порушеннями. Відповідне  роз’яснення  буде отримане  якнайшвидше. В будь-якому випадку робота підприємств має не зупинятися ні на хвилину через неможливість виконання податкових норм»,- заявив Д.Гетманцев. Як платити податки ФОП, де брати реквізити, звідки платити і скільки

В Україні впроваджується план заходів для безперервності роботи банківської системи за умов тривалої відсутності електропостачання.

Останнім часом внаслідок ракетних ударів ворога значно збільшились як ризики перебоїв в обслуговуванні клієнтів у банківських відділеннях через аварійні відключення електроенергії, так і загроза повної неможливості банків працювати внаслідок тривалої відсутності електропостачання.

Для мінімізації цих ризиків НБУ разом із системно важливими банками впроваджують план заходів для забезпечення безперервності роботи банківської системи на випадок відсутності електропостачання (блекаут).

Системно важливі банки визначили перелік 760 чергових відділень, розташованих у Києві та у населених пунктах, які надаватимуть клієнтам фінансові послуги навіть в умовах тривалої відсутності енергопостачання.

Для зниження навантажень на відділення банкам рекомендовано автоматично продовжувати строк дії платіжних карток та відтермінувати повторну ідентифікацію клієнтів.

Перелік чергових відділень можна переглянути тут:ТОП 8 онлайн сервісів для ФОПів

 

Українці зможуть отримувати кваліфікований електронний підпис дистанційно.

Верховна Рада підтримала в цілому  законопроект №6173 від 12.10.21. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладання угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації  законодавства Європейського Союзу у сфері електронної  ідентифікації».

Тож для українців, які перебувають в країнах ЄС, та для України загалом відкриваються нові можливості у сфері електронної  ідентифікації і електронних довірчих послуг:

  • можливість отримати кваліфікований електронний підпис дистанційно;
  • широкий асортимент засобів  е-ідентифікації всіх рівнів довіри;
  • доступ до українських онлайн- послуг із-за кордону;
  • правові основи для визнання та використання гаманців з цифровою ідентифікацією.

Подати документи для отримання підпису можна буде у нотаріуса та в ЦНАП.

Законопроект №6173.

 

Україна та Велика Британія 30.11.22. уклали Угоду про цифрову торгівлю: що це означає.

Україна та Велика Британія уклали Угоду про цифрову торгівлю, повідомили в Міністерстві  економіки України

У Міністерстві розповіли, чому це важливе і як ця Угода змінить економіку та життя пересічних українців.

Угода про цифрову торгівлю була розроблена з метою створення правового поля для розвитку цифрової торгівлі між двома країнами.

Що буде нового:Коли не треба відкривати ФОП: основні ризики для починаючого підприємця

  • цифрові торгові системи для бізнесу та урядових структур;
  • обмін інформацією за допомогою високотехнологічного захисту даних;
  • вільний обмін даними;
  • новий рівень захисту споживачів;
  • технічне співробітництво.

Уряд очікує, що укладення Угоди буде мати позитивний ефект для національної економіки України.

 

Пільга для IT – продуктів: чи продовжать на 2023 рік.

Українська Рада Бізнесу висловила  стурбованість перспективою відмови від пролонгації звільнення від ПДВ операцій з постачання програмної продукції для українських  IT –компаній.

На розгляді в податковому Комітеті Верховної Ради перебуває Проект Закону України №7611 від 28.07.22. «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу 20 «Перехідні положення»  ПКУПодатковий кодекс України (щодо пролонгації особливостей оподаткування програмної продукції)».

Треба враховувати, що запровадження для українських компаній ПДВ з 2023 року незмінно приведе до створення нерівних конкурентних умов на користь іноземних компаній та компаній –експортерів  IT – послуг.

Тому закликають народних депутатів та представників Кабінету Міністрів врахувати позицію українського бізнесу щодо законопроекту №7611, розглянути його на найближчому засіданні Комітету та рекомендувати Парламенту прийняти його.ФОП чи ТОВ - що краще у 2022 році

 

SMART – спрощенка для ФОП: з’явився текст законопроекту.

На сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту  №8226  щодо особливого режиму оподаткування окремих платників третьої групи єдиного податку.

Народні депутати  Я.Железняк, Д.Гетманцев та інші зареєстрували у Верховій Раді законопроект № 8226 від 24.11.22. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо особливого режиму оподаткування окремих платників третьої групи єдиного податку».

Законопроектом пропонується передбачити, що банк може бути податковим агентом для фізичних осіб – підприємців  платників єдиного податку третьої групи без ПДВ, які не мають найманих працівників, та здійснюють розрахунки виключно в грошовій безготівковій формі.

Такі платники не вестимуть облік та не складатимуть податкову звітність.

Такі ФОП матимуть право обрати банк, у якому можуть відкрити спеціальний рахунок. Для обрання банку платник має подати відповідну заяву до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси.

Банк під час зарахування коштів на рахунок такого платника зобов’язаний  утримати податок з суми зарахування за ставкою податку та перерахувати податок до бюджету. Банк також оплачує єдиний податок за рахунок коштів на рахунку платника.

Встановлюється також, що контролюючий орган має право отримувати інформацію від банків щодо операцій за рахунками таких платників єдиного податку.

У разі прийняття, цей  Закон набере чинності через три місяця з дня його опублікування.

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки