ТОП 8 онлайн сервісів для ФОПів

31 жовтня 2022

Пропонуємо переглянути нашу підбірку найпопулярніших сервісів для ФОПів, які допоможуть максимально ефективно організувати роботу.

ТОП 8 онлайн сервісів для ФОПів

Підприємницька діяльність сповнена постійних хвилювань та турбот, пов’язаних з нестабільною економікою, регулярним зміненням законодавства щодо підприємництва, необхідністю пристосовуватися до нових ринкових умов у зв’язку війною, а до цього – через карантинні обмеження, прагненням розширити свій бізнес та вийти на новий рівень тощо. До цього ще варто додати типову для більшості ФОПФізична особа — підприємець тривогу, пов’язану з заповненням і поданням звітності та страх позапланових перевірок контролюючими органами.

Проте державні та приватні організації активно працюють над тим, щоб полегшити ведення бізнесу та допомогти підприємцям в їхній діяльності.

1) Електронний кабінет

Електронний кабінет платника податку є сервісом, створеним для легкої та зручної комунікації представників малого та середнього бізнесу з ДСТУДержавні стандарти України.

Це досить популярний серед користувачів веб-портал з широким  інформаційним наповненням та багатим функціоналом. 

Кожний відвідувач офіційного сайту ДПСУ може отримати інформацію, що стосується змін в нормативній базі, яка регулює підприємницьку діяльність, заповнення та термінів подання звітності, податкових ставок та зборів, прав та обов’язків платників податків, контактних даних територіальних центрів обслуговування.

Щоб користуватися закритим функціоналом ресурсу, потрібно зареєструватися. Зробити це можна лише з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕПКваліфікований електронний підпис).

Через особистий кабінет можна:

  • переглядати облікову інформацію ФОП;
  • подавати звітність в податкову службу, пенсійний фонд;
  • контролювати сплату податків;
  • подавати запити до ДПСУ в електронному вигляді та отримувати відповіді на них.

Крім особистої інформації в даному сервісі можна перевірити і відомості по контрагенту, зокрема, наявність за ним податкового боргу, статусу платника ПДВПодаток на додану вартість чи єдиного податку тощо.

2) Дія

Сервіс «Дія» створений в рамках реалізації державної політики «держава в смартфоні».  Інноваційність та зручність «Дії» вже оцінили мільйони українців, адже з її допомогою можна, не виходячи з дому, вирішити безліч бюрократичних питань. 

Численні черги в державних установах, «збирання» підписів по кабінетах та споконвічні нарікання населення на бездіяльність чиновників відтепер у минулому, адже для того, щоб подати заяву в державний орган чи отримати, наприклад, потрібну виписку, варто лише зареєструватися в «Дії» та використовувати можливості функціоналу особистого кабінету.

Для ФОПів реєстрація на даному веб-ресурсі теж може бути дуже корисною. Адже з його допомогою можна:

  • зареєструвати чи припинити підприємницьку діяльність;
  • вносити зміни щодо КВЕДів;
  • внести зміни в інформацію по ФОПу;
  • подати декларацію про провадження господарської діяльності;
  • змінити групу оподаткування, зокрема перейти на спрощену систему;
  • отримати необхідні довідки та виписки
  • подати заяву на компенсацію коштів (наприклад, за влаштування на роботу ВПО).

Цей перелік не є вичерпним і з ним можна ознайомитися на порталі самого ресурсу в розділі «Підприємництво».

3) OstApp

Кожному підприємцю, незалежно від напрямку діяльності, корисним буде користуватися сервісом OstApp, який створений задля спрощення процедури кредитування ФОПів.

OstApp кредиты для бизнеса онлайн

Оскільки будь-який бізнес в той чи інший час має потребу в кредитуванні, то переважній більшості  підприємців дуже добре знайома процедура отримання кредиту від банку, яка полягає в зборі та підготовці потрібних документів, відвідуванні банку, подачі заяви на кредит та очікуванні відповіді. Цей процес досить витратний по часу.

За допомогою OstApp можна в онлайн-режимі подати заявку на кредитування, заповнивши її на сайті або через телеграм-бота. Інформація по ФОПу підтягується в автоматичному режимі. Для підписання анкети необхідно мати лише КЕП.

Функціонал особистого кабінету ресурсу дає можливість відслідковувати статус опрацювання заявки в реальному часі.

Перевагою сервісу OstАрр є безоплатність, тобто користування ресурсом для подання заявки з метою отримання кредиту є безкоштовним.

Фінансування для агробізнесу: як швидко отримати рішення банку

4) Судова влада України

Офіційний ресурс Судової влади України дає можливість підприємцю перевірити, чи відкрита щодо нього судова справа, стан розгляду судової справи тощо.

Цю ж інформацію можна перевірити і стосовно підприємця, з яким планує працювати чи вже працює ФОП. За кодом ЄДРПОУ чи найменуванням підприємства ресурс видає дані по всіх судових справах, що були чи є на розгляді на даний момент.

Також у разі необхідності можна в онлайн-режимі сплатити судовий збір та навіть прийняти участь у відеозасіданні.

Цей ресурс наповнений корисною інформацію юридичного характеру. На ньому можна знайти зразки заяв для звернення до суду з різноманітних питань, отримати безкоштовну правову допомогу, отримати доступ до реєстрів та баз даних суб’єктів владних повноважень.

Інформація надається у вільному доступі і реєстрації на ресурсі не вимагається.

5) ЗІР ДПСУ

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) податкової служби є тим сервісом, який кожному ФОПу корисно мати в своїй підбірці.

Це інформаційний ресурс, на якому можна знайти абсолютно всю інформацію, що стосується господарської діяльності.

Також ДПСУ на ньому регулярно публікує роз’яснення законодавства. Тому будь-яке незрозуміле підприємцю питання щодо особливостей нарахування та сплати податків, зборів, подання звітності, внесення відомостей про зміни видів діяльності і т.п. можна по пошуку знайти в роз’ясненнях податківців.

Веб-портал ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової можна віднести до «настільної книги» ФОПу, який завжди потрібно мати під рукою та користуватися в повсякденній діяльності.

6) Єдиний державний реєстр

Єдиний державний реєстр юридичних осіб та ФОПів Мін’юсту дає можливість перевірити інформацію по всіх зареєстрованих підприємствах, зокрема:

  • хто є засновником;
  • вид діяльності;
  • контактні дані;
  • наявність відкритих виконавчих проваджень.

Таким чином, можна перевірити контрагентів, наприклад, чи не накладений арешт на їх рахунки чи майно, що може негативно позначитися на співпраці з ними.

Також за допомогою даного ресурсу можна отримати витяг з реєстру в електронній формі.

7) Інспекційний портал

Корисним для підприємців сервісом є Інспекційний портал Державної регуляторної служби (ДРС) України, на якому контролюючі органи публікують графіки планових перевірок.

Тому кожен ФОП в онлайн-режимі може ввести дані свого ЄДРПОУ та дізнатися:

  • чи планується щодо нього перевірка в поточному році;
  • дату та тривалість перевірки;
  • буде перевірка комплексною чи вибірковою;
  • що саме буде перевірятися;
  • як підготуватися до перевірки.

Даний веб-ресурс простий у користуванні та досить інформативний. Він наповнений інформацією, яка може бути корисною для підприємця, на ньому постійно публікуються новини та зміни, що стосуються діяльності малого та середнього бізнесу.

Проте з березня 2022 року і на весь період дії воєнного стану встановлений мораторій на проведення планових перевірок контролюючими органами. У зв’язку з цим, графік на сайті ДРСДЕРЖАВНА РЕГУЛЯТОРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ відсутній, проте даний ресурс все ж рекомендується ФОПам мати на увазі.

8) AgroApp

Останнім сервісом нашої підбірки, який має дещо вужче спрямування, ніж перераховані вище, проте також може бути надзвичайно корисним підприємцям, що здійснюють свою діяльність в агросекторі, є веб-ресурс AgroApp.

AgroApp кредитування фермерів онлайн

За його допомогою фермерським господарствам можна в онлайн-режимі подати заявку на кредитування та отримати по ній рішення, в переважній більшості позитивне.

Сам сервіс є безкоштовним, заявки опрацьовуються автоматично, після їх подання ФОПом сервіс підтягує всю необхідну для оформлення кредиту в банку інформацію із відкритих реєстрів.

Перевагою є те, що AgroApp дозволяє не витрачати час на збір документів та відвідування банків, а кожен бажаючий може буквально за лічені хвилини легко подати онлайн-заяву та чекати дзвінка від спеціаліста банку. При цьому сервіс самостійно підшукає найвигідніші умови кредитування та найнижчі ставки по відсотках для кожного підприємця, відштовхуючись від його запиту та кінцевої мети взяття кредиту.

Як змінити, додати КВЕДи для ФОП на єдиному податку онлайн. Дія та Кабінет платника


Звичайно, наш перелік сервісів, корисних для ФОПів, не є вичерпним. Існує ще багато інтернет-ресурсів, які здатні суттєво спростити діяльність підприємця і допомогти йому у вирішенні поточних задач.

Ми ж зупинилися на найбільш популярних та надійних ресурсах, роботу яких вже змогли оцінити тисячі ФОПів.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки