Штрафи за працівників і відвідувачів без масок, типи ПРРО

17 січня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Податківці розповіли, які типи програмних РРО бувають: стаціонарні, пересувні, для кас самообслуговування та інтернет-торгівлі.

Штрафи за працівників і відвідувачів без масок, типи ПРРО

5100 грн — штраф за працівників і відвідувачів без масок

З 14 січня застосовуватимуть штрафи за порушення, пов'язані з носінням захисних масок працівниками та відвідувачами закладів, які обслуговують населення (ЗУ № 4004). 

Підприємства і підприємців штрафуватимуть на суму від 3400 до 5100 грн (це 200–300 НМДГ). За що можуть оштрафувати:

  • працівники підприємства (або сам ФОП) обслуговують людей без маски / маска надягнута, але не закриває ніс і рот;
  • не попередили відвідувача в будь-якій формі чи в будь-який спосіб про необхідність надягнути маску;
  • не відреагували на перебування в приміщенні людини без маски (щоб уникнути штрафу, можна зробити усне зауваження, відмовити в обслуговуванні й навіть викликати поліцію та повідомити про адмінпорушення).

Податківці розповіли, які типи ПРРО бувають

Податківці розповіли, що означає поняття «тип програмного РРО».  

З метою заповнення розділу 4 «Відомості про ПРРО» заяви про реєстрацію ПРРО (форма № 1-ПРРО) «тип ПРРО» означає:

  • «стаціонарний» — ПРРО, що встановлений на конкретну господиницю й використовується за адресою, яку платник зазначив у реєстраційній заяві за формою № 1-ПРРО;
  • «пересувний» ПРРО — зареєстрований на конкретну господарську одиницю (наприклад, автомобіль), але використовувати його можна на всій території України на такій господиниці;
  • «каса самообслуговування» ПРРО (наприклад, платіжний термінал). Установлений на конкретну господиницю й використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній заяві. Його застосування не передбачає залучення касира;
  • «інтернет-торгівля» — ПРРО встановлений на конкретну господиницю й використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній заяві. Під час його застосування можливе залучення касира (інтернет-магазин, сайт).

Через ПРРО від податкової не можна провести оплату частинами

Податківці пояснили, що покупець за домовленістю з продавцем може частково оплатити товар (із застосуванням платіжних карток Visa, MasterCard, веб-інтерфейсу LіqPay тощо), а остаточно розрахуватися при одержанні в поштовому відділенні.

Як провести такий розрахунок через РРО.

Продавець зобов'язаний провести через РРО розрахункову операцію на повну суму покупки та вказати форму оплати:

  • суму, сплачену авансом: «передоплата товарів»;
  • суму, яку необхідно доплатити при отриманні відправлення: «післяплата».

Цей чек РРО, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів, вкласти в посилку.

Залишок несплаченої суми пошта має стягнути за дорученням відправника, коли покупець отримуватиме товар і вноситиме для перерахування на банківський рахунок продавця.

Чек, що підтверджує факт сплати остаточної суми за товар, зобов'язане видати поштове відділення.

При цьому податківці зізналися, що в безплатних рішеннях від ДПС — «ПРРО Каса» і «пРРОсто» наразі не реалізована можливість проведення через ПРРО попередньої (авансової) оплати за товар (послугу), реалізації товару з відстроченням платежу (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).

РРО треба використовувати на всіх точках

Податківці нагадали: якщо ФОП-єдинник за наявності ліцензії торгує пивом, сидром, перрі (без додавання спирту), то він зобов'язаний застосовувати РРО/ПРРО, РК і КОРО не лише на такій точці, а й на інших точках, незалежно від асортименту товарів (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).

Адже обов'язок використовувати РРО поширюється на платника, а не на його структурні підрозділи.

Ця вимога стосується ФОП 1–4-ї груп ЄП, які торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, лікарськими засобами та медвиробами і/або займаються роздрібним продажем пива, сидру, перрі (без додавання спирту) і столових вин.

ДПС каже, що ФОП, які отримали 8 тис. грн, можуть одержувати дохід під час січневого локдауну

Львівські податківці на своїй сторінці у Фейсбуку відповіли на запитання, чи може ФОП здійснювати діяльність під час локдауну, якщо отримав разову допомогу 8 тис. грн.

Податківці зазначили, що в умовах для отримання допомоги відсутня вимога про повне зупинення бізнесу з 8 по 24 січня 2021 року.

ФОП має право одержувати доходи від госпдіяльності, незважаючи на отримання фінансової підтримки від держави, але тільки якщо мова про види діяльності, які не заборонені під час локдауну згідно з постановою КМУ № 1236. 

Рідини для електронних сигарет повинні маркіруватися

З 1 січня 2021 року рідини для електронних сигарет віднесені до підакцизних товарів і мають маркіруватися маркою акцизного податку.

Мінфін уже в 2021 році розробив постанову, відповідно до якої: 

  • потрібно наносити марки акцизного податку на упаковку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • можна реалізовувати залишки рідин, які не маркіровані та відповідно до чинного законодавства не були підакцизною продукцією та, відповідно, не маркірувалися марками акцизного податку. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки