Штрафи за несплату податків хочуть збільшити

14 лютого 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

У першому читанні прийнято законопроєкт, яким пропонується посилити кримінальну відповідальність за несплату податків: неплатників хочуть саджати до в'язниці.

Штрафи за несплату податків хочуть збільшити

Штрафи за несплату податків хочуть збільшити й порушників саджати до в'язниці

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт № 3959-1, яким пропонується посилити відповідальність за несплату податків та ЄСВ.

Що пропонується:

Кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків і зборів із тюремним ув'язненням (ст. 212 ККУ).

Пропонується штрафувати — від 85 тис. до 119 тис. грн (це 5 тис. до 7 тис. НМДГ (17 грн) або арештом до 6 місяців із позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю до 2 років. Як карають зараз: штраф від 51 тис. до 85 тис. грн (3 тис. до 5 тис. НМДГ) і позбавлення права займати певні посади / займатися певною діяльністю до 3 років.

Якщо таке саме порушення вчинила група осіб, штраф буде від 119 тис. до 170 тис. грн (це від 7 тис. до 10 тис. НМДГ), можуть обмежити волю на строк до 5 років.

Якщо це порушення вчинив раніше засуджений, йому загрожує в'язниця до 7 років або штраф від 255 тис. до 425 тис. грн (від 15 тис. до 25 тис. НМДГ).

Нині назва ст. 212 Кримінального кодексу звучить так: «Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)», у новій версії — «Ухилення від сплати податків, зборів, платежів». Йдеться не лише про обов'язкові платежі, а про будь-які платежі з податків і зборів.

Нагадаємо, що ухилення від сплати стосується, в тому числі, осіб, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юрособи, якщо така особа не платила податків, а несплата призвела до фактичного ненадходження до бюджетів і державних цільових фондів коштів у значних розмірах.

Також пропонується ввести кримінальну відповідальність за незаконне відшкодування ПДВ, подання заяви про таке відшкодування, яке прирівняне до шахрайства, — тюремне ув'язнення до 12 років (нова ст. 2222 ККУ). Нова стаття звучатиме так:

«Розкрадання або незаконне заволодіння бюджетними коштами шляхом отримання бюджетного відшкодування, а так само подання заяви про повернення суми бюджетного відшкодування, вчинені шляхом подання завідомо неправдивих відомостей, у тому числі в результаті використання завідомо підробленого документа (шахрайство з ПДВ)»…

РРО не потрібен, якщо оплату за послуги приймаєте через банківські системи дистанційного обслуговування та сервіси переказу

ФОП 3-ї групи ЄП з основним видом діяльності «Обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність» (надання послуг в інтернеті) перевищив обсяг доходу 1 млн грн у 2020 р. і запитав податківців, чи треба йому використовувати РРО.

Розрахунки за послуги проводить через LiqPay, системи дистанційного обслуговування Приват24, Ощад24, Монобанк.

Податківці відповіли, що 10.12.2020 р. набула чинності норма (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»), за якою РРО не застосовують при розрахунках за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів.

ІПК від 05.02.2021 р. № 407/ІПК/99-00-07-05-01-06

РРО взято в оренду: треба реєструвати чи ні

Податківці нагадали, що використовувати потрібно лише моделі РРО/ПРРО, включені до Держреєстру РРО

У Реєстрі міститься перелік моделей РРО та їхніх модифікацій, які відповідають вимогам нормативки, пройшли держсертифікацію та дозволені для проведення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування, послуг.

Реєстр складається з двох частин.

  1. Перша — перелік моделей, дозволених до первинної реєстрації. Первинна реєстрація означає, що РРО реєструватиметься вперше, це нові РРО, які раніше не реєструвалися. А граничний строк реєстрації таких моделей визначається строком дії сертифіката відповідності моделі з конкретною версією внутрішнього ПО.
  2. Друга — моделі, строк первинної реєстрації (дії сертифікатів відповідності) яких минув. Первинна реєстрація цих моделей заборонена. Але пристрій може використовувати його власник чи орендар до закінчення 7 років з моменту введення в експлуатацію, але не більше 9 років з дати випуску, строку служби такого РРО.

Який висновок: якщо на момент придбання / взяття в оренду РРО міститься в другій частині Реєстру РРО, то його не треба реєструвати в ДПС.

Новий законопроєкт: у КЗпП з'являться 7 ознак трудових відносин

Уряд схвалив законопроєкт про внесення змін до КЗпП щодо визначення поняття трудових відносин.

Законопроєктом визначається сім ознак наявності трудових відносин:

  1. Особа виконує роботу з конкретної кваліфікації/професії/посади за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої ці роботи виконуються.
  2. Процес праці регулюється, має постійний характер, а конкретний результат роботи за період для виконавця не передбачений.
  3. Робота виконується на робочому місці, яке визначила і погодила особа, в інтересах якої робота виконується, з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, встановлених такою особою, а по суті роботодавцем.
  4. Особа, в інтересах якої виконується робота, надала обладнання, інструменти, матеріали, робоче місце.
  5. Винагорода за виконану роботу виплачується систематично.
  6. Установлена тривалість робочого часу та відпочинку.
  7. Відшкодування витрат на поїздки та ін. заходи, пов'язані з виконанням роботи.

Робота в рамках трудових відносин буде визнана за наявності навіть трьох із перерахованих ознак. А це означає, що треба буде укласти трудовий договір із працівником і забезпечити його необхідним соцпакетом (відпустка, лікарняний, гарантії та компенсації щодо збереження місця роботи).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки