Україна планує приєднатися до програми ЄС «Єдиний ринок»

10 лютого 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Україна планує приєднатися до програми ЄС «Єдиний ринок»

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено ще на три місяця: прийнято Закони.

За Законом №2738-9 від16.11.22. «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного
стану в Україні» воєнний стан було продовжено до 19.02.23.
Та, на жаль, війна ще триває.
06.02.23. у ВРУ  Президентом України В. Зеленським зареєстровано два законопроекти:

  • №8419 від 06.02.23. «Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про продовження  строку дії воєнного стану в Україні».
    Законом  передбачено продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб;
  • №8420 від 06.02.23. «Проект Закону про затвердження  Указу Президента України « Про продовження
    строку проведення  загальної мобілізації».
    Згідно з ним строк проведення загальної мобілізації  також продовжується з 19.02.23. строком на 90 діб.

07.02.23. на черговому засіданні ВРУ народні депутати підтримали ці законопроекти за основу і в цілому.Звільнення через невідповідність
Воєнний стан – це особливий правовий режим, що запроваджується в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності.

Єдиний податок та заниження податкового зобов’язання у період війни: чи буде штраф.

У  Головному управлінні ДПС у Тернопільській області звернули увагу платників єдиного податку, що Законом №2836-9 від 13.12.22. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України», який набрав чинності 03.01.23.,внесено зміни до пп.69.1 підрозділ.10 розділ 20 «Перехідні положення» ПКУ  та встановлено, що вони застосовуються з 27.05.22.
Тож, при самостійному виправленні платником податків, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст.50 ПКУ, помилок, що привели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та оплати штрафів, передбачених  п.50.1.ПКУ та пені (абзац 14 пп.69.1. підрозділ 10 розділ 20 «Перехідні положення» ПКУ).

Податковий кодекс України

З  27.01.23. діє оновлений порядок компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Уточнено правила виплати компенсації витрат роботодавця на зарплату або на перепідготовку і підвищення кваліфікації ВПО та повернення цих коштів у разі звільнення працівника.

Оновлений порядок, затверджений, Постановою КМУ №67 від 24.01.23., почав діяти з 27.01.23. «Про внесення змін до Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб».

Про це повідомив представник КМУ в ВР  Т. Мельничук в Телеграм:

Подробиці від Мінекономіки: 

В 2023 році українці продовжать отримувати послуги міжнародного роумінгу.

01.02.23. у рамках Саміту Україна- ЄС оголошено про підписання нової Спільної Заяви  України та Європейських операторів мобільного та фіксованого зв’язку про координацію зусиль для забезпечення доступного роумінгу для українців, які вимушено перебувають  на території ЄС.

До заяви доєдналися сім українських ( Kyivstar,Vodafone ,Lifecell, Data Group, Vega Telecom, 3Mob та Укртелеком) та двадцять європейських  операторів мобільного та фіксованого  зв’язку. Про це повідомили в НКЕК.

Нова спільна заява українських та європейських операторів  зв’язку діятиме наступні 6 місяців, і є продовженням тих домовленостей, які були досягненні у рамках попередньої Спільної заяви, укладеної  08.04.22., яка діяла протягом 9 місяців.Як бути, якщо 2022 став збитковим

Це дозволить і надалі продовжувати добровільні заходи щодо надання доступних або безкоштовних послуг міжнародного роумінгу та міжнародних дзвінків, щоб допомогти українцям залишатися на зв’язку з родиною та друзями.

Україна планує приєднатися до програми ЄС «Єдиний ринок». 

17.01.23.Уряд затвердив Проект розпорядження Президента України, яким передбачається створення делегації для переговорів  по узгодженню тексту Угоди щодо участі України  в програмі ЄС «Єдиний ринок» та подальшого її підписання.

Про це повідомляє пресслужба  Мінекономіки: «Програма ЄС «Єдиний ринок» - це програма фінансової підтримки ЄС з бюджетом 4,2 млрд. євро, яка розрахована на 7 років ( з 2021-2027). Приєднання України до вказаної Програми дозволить посилити співпрацю з ЄС, що є особливо актуальним з огляду на євроінтеграційні процеси та набуття Україною статусу кандидата в ЄС»,- зазначила Перший  віцепрем’єр – міністр - Міністр економіки  Ю.Свириденко.

Програма покликана сприяти спрощенню доступу до ринків, створенню сприятливого бізнес-середовища, забезпеченню конкурентоспроможності і стійкості компаній та цілих секторів економіки (поєднання екосистем, кластери). 

Витрати бізнесу на генератори і пальне до них можуть зменшити: проект.

Депутати пропонують тимчасово встановити особливості врахування витрат на придбання та ремонт інверторів, акумуляторів, електрогенераторних   установок та пального до них, понесених у 2022 та 2023 роках.

Відповідний законопроект №8391 від 27.01.23. зареєстровано у ВРУ. «Про внесення змін до розділу 20 «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей врахування витрат на придбання інверторів, акумуляторів, електрогенераторних  установок  платниками податків».

Запропоновано:

  • для юридичних  осіб платників податку на прибуток, - витрати на їх придбання та ремонт не підлягають амортизації та відносяться до витрат звітного періоду (зменшення податку на прибуток на 18% від їх вартості);
  • для фізичних осіб-підприємців, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування,- витрати на їх придбання не підлягають амортизації та відносяться до витрат звітного періоду (зменшення ПДФО на 18% від їх вартості);
  • для юридичних та фізичних осіб –платників єдиного податку,- витрати на їх придбання та ремонт, а також витрати на придбання 1000 літрів пального до них, зменшують оподаткований дохід (зменшення єдиного податку на 5% від розміру витрат);
  • для громадян, –витрати на їх придбання та ремонт, а також витрати на придбання 1000 літрів пального до них, включаються до податкової знижки (повернення з бюджету ПДФО – 18% від розміру витрат).

Нюанси заповнення заяв-розрахунків через сайт послуг Пенсійного фонду України.

Для отримання фінансування по лікарняним, роботодавцю  необхідно подати заяву- розрахунок, що містить інформацію про нараховані кошти застрахованим особам. Форма заяви - розрахунку залишилась незмінною.

Важлива зміна для роботодавців: подавати заяви-розрахунки  необхідно до ПФУ через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі  електронних послуг.Декларація про майновий стан за 2022 рік при відсутньому доході: подання через Електронний кабінет

Щоб сформувати  заяву-розрахунок  в електронному вигляді, користувачу - страхувальнику потрібно мати доступ до інтернету та кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Роботодавці, які з певних причин не можуть скористатись електронним кабінетом на вебпорталі  електронних послуг ПФУ, мають можливість скласти заяву - розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру ГУ ПФУ в областях та  м. Києві.

Далі алгоритм заповнення заяв-розрахунків на підставі нового роз’яснення  ПФУ.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки