Українцям можуть дозволити вести бізнес без реєстрації ФОП

03 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Українцям можуть дозволити вести бізнес без реєстрації ФОП

ДПСУ затвердила Реєстр великих платників податків на 2024 рік.

Державна податкова служба України Наказом №872 від 20.10.23. « Про затвердження Реєстру великих платників податків  на 2024 рік» затвердила Реєстр великих платників податків на 2024 рік із закріпленням за міжрегіональними управліннями ДПС по роботі з великими платниками податків. Наказом доручено до 05.01.24. керівникам головних управлінь ДПС в областях, м. Києві, міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків забезпечити зняття з обліку/взяття на облік платників податків у відповідних територіальних органах ДПС та інформування платників податків про зняття з обліку/взяття на облік.Підготовка ФОП до звітності: що потрібно врахувати

Довідково: Великий платник податків - юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 млн євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, крім митних платежів, за такий період перевищує еквівалент 1,5 млн євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ. (п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Внесено зміни до форми Податкової декларації з транспортного податку.

Міністерство фінансів України Наказом №527 від 06.10.23. «Про внесення змін до форми Податкової декларації з транспортного податку» внесло зміни до форми Податкової декларації з транспортного податку, затвердженої Наказом Мінфіну  №415 від 10.04.15.  З форми виключено:

  • рядки щодо визначення суми пені;
  • примітки до рядків щодо порядку обчислення суми пені;
  • позицію «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу» щодо зазначення посадовими особами ДПС результатів проведення камеральної перевірки декларації.

Наказ №527 набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ Мінфіну №415.

Мінфін вніс зміни до форми Податкової декларації про майновий стан і доходи.

Міністерство фінансів України Наказом №467 від 28.08.23. затвердило зміни до форми Податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення, затверджених Наказом Мінфіну України №859 від 02.10.15. із змінами «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи». Внесено деякі зміни:

  • до порядку розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно  п.166.3 ПКУ, крім витрат, зазначених пп.166.3.10 ПКУ;
  • до порядку декларування доходів від продажу (міни) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця;
  • виокремлено ПЗ з ПДФО у вигляді мінімального ПЗ, що підлягає сплаті фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок;
  • приведення термінології форми декларації у відповідність до Закону «Про платіжні послуги». (№1591-9 від 30.06.21. із змінами).

Також викладено у новій редакції додатки КІК, Ф3, Ф4.

Наказ №467 набирає чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування. Наказ ще  не опублікований.

Наказ Мінфіну №467

Наказ Мінфіну №859

Закон №1591-9

Податковий кодекс України

В Україні заборонять продаж програмних продуктів на базі «1С».

24 жовтня 2023 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №10186 «Проект Закону про заборону продажу на території Україні програмного забезпечення (електронних поставок), для податкового та бухгалтерського обліку, при створенні якого використано програмний код, написаний мовою країни-агресора». Законопроектом передбачено:Як створити податкову декларацію ФОП 1, 2 групи в мобільному додатку «Приват24 для бізнесу»

  • заборонити на території України продаж програмного забезпечення  (електронні поставки), при створенні якого було використано програмний код, написаний мовою країни агресора;
  • встановити відповідальність за порушення заборони, щодо продажу такого програмного продукту в розмірі від 1000 до 2000 МЗП, тобто понад 13 млн грн;
  • встановити можливість подальшого функціонального використання на законних підставах підприємствами (крім державних та комунальних) придбаних, до набрання чинності запропонованих законодавчих змін, програмних продуктів, при створенні яких було використано програмний код, написаний мовою країни агресора.    

Старі податкові накладні під час війни: строки давності.

Західне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що 01 серпня 2023 року набрав чинності Закон України №3219-9 від 30.06.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» та інформує, що відповідно до п.102.9 ст.102 ПКУ на період дії воєнного стану, зупиняється перебіг строків, визначених, ПКУ, іншим законодавством, крім випадків, передбачених ПКУ. Це положення зупиняло також  перебіг строків і для формування податкового кредиту.

Пункт 102.9 ст.102 ПКУ та підпункт 69.9 п.69 підрозділу 10 розділу 20 ПКУ, що встановлював окремі особливості зупинення перебігу строків, діяли до 01.08.23. Тому перебіг строків для формування податкового кредиту, визначених п.198.6 ст.198 ПКУ (365 календарних днів з дати складання податкової накладної) відновлюється з 01.08.23.

Таким чином, строк на включення до податкового кредиту сум ПДВ (за зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними, у тому числі складеними до введення воєнного стану на території України), встановлений п.198.6 ст.198 та п.80 підрозділу 2 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ, починаючи з 01.08.23. продовжується на ту кількість днів, протягом яких платник мав право на включення сум ПДВ до податкового кредиту, які припадають на період починаючи з дати введення воєнного стану на території України і до 01.08.23.

Приклад: сума ПДВ, зазначена у податковій накладній з датою складання 01.02.22. та зареєстрована в ЄРПН, може бути включена покупцем до складу податкового кредиту не пізніше 08.07.24., тобто, у податковій звітності за липень 2024 року.

Про порядок створення РРО щоденного Z-звіту.

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, якщо суб’єкт господарювання працює цілодобово, то фіскальний звітний чек (щоденний Z-звіт) повинен створюватись реєстратором розрахункових операцій кожного дня по закінченню робочої зміни, але не пізніше 24 години цього дня.

Нагадаємо, що відповідно до п. 9 ст. 3 Закону України №265/95-ВР від 06.07.95. із змінами «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі реєстраторами розрахункових операцій (РРО) (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) або програмними РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій. Ця норма враховує особливості роботи РРО, які повинні забезпечувати створення у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) за кожен робочий день.

Максимальна тривалість зміни РРО не має перевищувати 24 години. Усі режими роботи РРО, крім тих, що забезпечують усунення причин блокування, мусять блокуватися, зокрема у разі перевищення максимальної тривалості зміни.ФОП на єдиному податку: заборони в 2023 році

Закон №265/95-ВР

Де на вебпорталі ДПС  суб’єкт господарювання може перевірити інформацію, яка міститься в щоденних Z -звітах, створених РРО.

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що суб’єкт господарювання може перевірити інформацію, яка міститься в щоденних Z-звітах, створених РРО або ПРРО в приватній частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС - https://cabinet.tax.gov.ua, в режимі «Z-звіти/фіскальні чеки».

Інформація, що міститься в щоденних Z-звітах, створених програмним РРО, буде відображатися після доопрацювання системи обліку даних РРО. 

Українцям можуть дозволити вести бізнес без реєстрації ФОП. 

20 жовтня у ВРУ зареєстровано законопроект №10166 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності», яким передбачається запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності. Скористатися таким режимом зможуть фізичні особи, які відповідають низці критеріїв, у них відсутні наймані працівники, немає зареєстрованих видів діяльності, як у ФОП. Це самозайняті особи, які ведуть  певні види діяльності: таксисти, перукарі, кур’єри та інші. Перелік усіх видів діяльності прописаний в ст.178-1.3 цього законопроекту.Як ФОП передати свої права іншій особі: алгоритм дій та правові підстави передання повноважень

Для початку фізичній особі потрібно буде зареєструватися на спеціальній цифровій платформі, відкрити рахунок у банку. Отже, будуть створені спеціальні умови для отримання незначного або нерегулярного доходу для фізичних осіб, які надають певні послуги. На цей дохід планують встановити податок 6% ( якщо сума отриманого доходу протягом году не перевищує 153 розмірів МЗП, попередньо, станом на 01.01.24. -1 086 300 грн). Якщо доходи будуть перевищувати цей показник, тоді від суми перевищення потрібно буде заплатити податок 18% від доходу. У разі прийняття законопроекту, зміни  діятимуть з 1 січня 2024 року.

Законопроект №10166.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки