Відновлення перевірок ДПС відкладуть до 1 грудня

10 листопада 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Відновлення перевірок ДПС відкладуть до 1 грудня

Дію воєнного стану та загальну мобілізацію знову продовжать на 90 днів 

6 листопада 2023 року Президент В. Зеленський вніс до Верховної Ради України на затвердження два законопроекти: №10211 « Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» та №10212 «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Законами передбачено продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 16 листопада строком на 90 днів, тобто до 14 лютого 2024 року. Це буде вже десяте голосування ВРУ за воєнний стан з початку війни. До цього ВРУ вже дев’ять разів схвалювала такі рішення: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 22 травня, 15 серпня, 16 листопада 2022 року, а у 2023 році - 07 лютого, 2 травня, 27 липня.Інтернет-магазин: вимоги до ФОП

Про це наголосив у Телеграм-каналі депутат Я. Железняк.

Про це повідомляє «Укрінформ» на своєму сайті.

Законопроект №10211

Законопроект №10212

Уряд схвалив проект Державного бюджету України на 2024 рік до другого читання.

2 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» до другого читання.

«Міністерство фінансів спільно з іншими міністерствами та відомствами підготувало проект державного бюджету на 2024 рік  до другого читання за результатами опрацювання висновків та пропозицій ВРУ. Принципи та пріоритети, які визначені в проекті бюджету, поданому Урядом на розгляд Парламенту в 1 читанні - збережені і до 2 читання. Показники бюджету є збалансованими, але одночасно і напруженими. Продовжуємо активно працювати для залучення необхідного зовнішнього фінансування», - повідомив Міністр фінансів С. Марченко.

Було уточнено очікувані макроекономічні показники на 2023 рік, які є базою для розрахунку прогнозу на 2024 рік. Зокрема:

  • більш швидке відновлення реального ВВП у 2023 році до +5% порівняно із +2,8% у попередньому прогнозі;
  • курс гривні у 38,6 грн за дол. США на кінець періоду до другого читання порівняно з 40,2 грн за дол. США на перше читання;
  • уточнено очікування щодо зростання споживчих цін у поточному році у бік зменшення – з 14,7%  до 7,1% (грудень до грудня).

У прогнозі на 2024 рік було скориговано у бік зменшення показник споживчої інфляції – з 10,8%  до 9,7% ( грудень до грудня минулого року). 

Дохідна частина проекту держбюджету збільшена порівняно з 1 читанням на 22,2 млрд грн і передбачена у сумі 1 768,5 млрд грн, в тому числі по загальному фонду збільшилась на 22,1 млрд грн.

Видатки та надання кредитів збільшено у законопроекті до другого читання у порівнянні з першим читанням на 95,2 млн грн та становлять 3 355 млрд грн, у тому числі видатки спеціального фонду – 234,5 млрд грн.ФОП зареєстровано на окупованій території: можливі проблеми з контрагентами та варіанти рішень

До 2 читання граничний обсяг дефіциту був зменшений на 22,1 млрд грн ( до 1 571,5 млрд грн), що узгоджено із Міжнародним валютним фондом.

Відновлення перевірок ДПС відкладуть до 1 грудня.

2 листопада Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував Верховній Раді України прийняти у  другому читанні законопроект №10016-д  від 16.10.23. « Проект Закону про внесення Змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». Про це повідомив у Телеграм-каналі депутат Я. Железняк:

Він підкреслив, що в тексті майже нічого не змінилося, окрім:

  • строк повернення документальних планових податкових перевірок перенесено з 1 листопада на 1 грудня;
  • мораторій на перевірки ФОП першої та другої груп буде збережено до грудня 2024 року;

Депутат зазначив, що мораторій знімається тільки для тих суб’єктів, які підпадають під певні категорії. Нагадаємо, що за законопроектом №10016-д  до Плану-графіка проведення документальних планових перевірок у період з 01.12.23. по 31.12. 24. можуть включатися:  

  • платники акцизного податку, гральний бізнес, фінансові послуги;
  • нерезиденти, які здійснюють/здійснювали діяльність в Україні через відокремлені підрозділи, постійні представництва та/або окремі підрозділи;
  • інші платники податків, які на основі показників за підсумками 2021 року, відповідають одному із визначених законом критеріїв.

Законопроект №10016-д

Оновлено План-графік перевірок ДПС на 2023 рік станом на 6 листопада 2023 року.

На вебсайті ДПСУ розміщено оновлений План-графік перевірок ДПС на 2023 рік, станом на  06.11.23. Він складається з чотирьох розділів:Як правильно вести товарний облік при інтернет-торгівлі?

  • Розділ 1 «Документальні планові перевірки платників податків- юридичних осіб» з урахуванням коригування (станом на 06.11.23.);
  • Розділ 2 « Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування (станом на 06.11.23.);
  • Розділ 3 « Документальні планові перевірки фізичних осіб» з урахуванням коригування (станом на 02.11.23.);
  • Розділ 4 « Документальні планові перевірки платників податків- юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з урахуванням коригування (станом на 07.08.23.).

Зміни внесено безпосередньо до розділів 1, 2 та 3. 

Мінфін вносить зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку.

Міністерство фінансів України  27 жовтня 2023 року оприлюднило на своєму сайті проект Наказу «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку», яким передбачається внести зміни до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої Наказом Мінфіну №291 від 30.11.99. із змінами. Пропонують доповнити План рахунків:

  • 308 «Готівка в національній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО»;
  • 309 «Готівка в іноземній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО».

Підприємства, які здійснюють готівкові операції із застосуванням РРО, використовують субрахунки 308 та 309.

  • 376 «Розрахунки за позиками та кредитами» (було «Розрахунки за позиками членам кредитних спілок».

На рахунку 376 ведеться облік розрахунків за позиками членам кредитних спілок у кредитних спілках та наданими кредитами користувачам платіжних послуг надавачами фінансових послуг (крім банків).

  • 686 «Розрахунки за операціями з переказу».

На субрахунку 686 ведеться облік розрахунків за операціями надання платіжних послуг надавачами фінансових платіжних послуг.

  • 706 «Дохід процентний від фінансових послуг»;
  • 707 «Дохід комісійний від фінансових платіжних послуг».

На цих субрахунках надавачі фінансових платіжних послуг, для яких надання таких послуг є основним видом діяльності, узагальнюють інформацію про процентні та комісійні доходи відповідно.

Цей Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ №291

Кабмін затвердив новий звіт для посередників у працевлаштуванні за кордоном.

На сайті Урядового порталу розмістили інформацію про затвердження Постанови Кабінету Міністрів України №1100 від 20.10.23. «Деякі питання подання звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном». Посередників, які допомагають громадянам влаштуватися на роботу за кордоном  зобов’язали подавати звітність про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном (Звіт). Постановою №1100 затверджено Порядок подання звітності та її форму - №1-ТМ. Такий звіт декларанти заповнюють один раз на рік за результатами звітного року і подають до Мінекономіки до 30 січня. Звіт можна подавати у паперовій або електронній формі. Важливо, що неподання або порушення строків подання Звіту протягом трьох звітних періодів стане підставою для виключення декларанта з переліку господарських суб’єктів, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Постанову №1100 було опубліковано в "Урядовому курʼєрі" 24 жовтня. Відповідно, Постанова вступає в дію з 24.10.23.Найпоширеніші помилки ФОП у 2023 році

Постанова №1100

З 1 листопада запрацює програма компенсацій за повністю знищене житло.

Черговий етап програми "є Відновлення" щодо компенсації за повністю знищене внаслідок російської агресії житло активно запрацює з 1 листопада.

Про це повідомила голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" О. Шуляк,  як передає «Укрінформ».

За її словами, на цей час зареєстровано 4314 заявок від громадян щодо повністю зруйнованого житла. З цієї кількості заяв половина надійшла від жителів Харківської області, значна частина - від жителів Київщини. Комісії проводили обстеження, за результатами яких сформовано майже 200 житлових сертифікатів. Обміняти їх на житло можна з 1 листопада.

Вона пояснила, що Уряд встановив середню вартість квадратного метра 36 422 грн, але вона коригується трьома коефіцієнтами: регіональним – знищене житло у різних містах має різницю у вартості; від кількості кімнат – квадратний метр в однокімнатних квартирах дорожчий, ніж у чотирикімнатних; від віку зруйнованого будинку – старий або новобудова.

«Щодо безпосередньо купівлі оселі, то людина може обрати будь-який населений пункт, незважаючи (на те), де в неї зруйноване житло, може обрати будь-який тип нерухомості - чи це буде вторинний ринок, чи первинний», - підкреслила народний депутат.

Чи є базою нарахування ЄСВ нецільова благодійна допомога?

Відповідають спеціалісти Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.7 Закону №2464-6 від 08.07.10. із змінами « Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» базою нарахування ЄСВ для платників, які згідно з п.1 ч.1 ст.4 Закону №2464-6   є роботодавцями, визначено суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці (№108/95-ВР від 24.03.95. із змінами).

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової зарплати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою Наказом Держкомстату №5 від 13.01.04. із змінами «Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати». Нецільова благодійна допомога не належить до основної, додаткової зарплати та інших

заохочувальних, компенсаційних виплат, а відповідно до п.3.31. розділу 3, Інструкції №5 є матеріальною допомогою разового характеру і, відповідно «іншою виплатою, що не належить до фонду оплати праці», то вона не є базою нарахування ЄСВ.

Закон №2464-6

Інструкція №5

Закон №108/95-ВР

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки