Внесення виручки на рахунок ФОП, витрати за корпкарткою, розрахунки картою-ключем на Amazon

05 вересня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

У податківців запитали, чи може ФОП платити за придбані товари в іноземних маркетплейсах зі свого підприємницького рахунку.

Внесення виручки на рахунок ФОП, витрати за корпкарткою, розрахунки картою-ключем на Amazon

Чи включати до доходу готівкову виручку, внесену на рахунок

У податкової запитали, чи потрібно повторно включати до доходу ФОП-єдинника готівкову суму доходу, яку він відобразив в обліку при отриманні, у разі внесення її на поточний рахунок, відкритий для ведення підприємницької діяльності.

Податківці відповіли буквально таке: до доходу ФОП — платника єдиного податку включаються всі кошти, що отримуються на поточний рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, у т. ч. кошти, отримані платником єдиного податку в готівковій формі та внесені на його поточний рахунок.

При цьому в ДПС нагадали, що дата отримання доходу ФОП-єдинника — це дата надходження коштів у грошовій готівковій чи безготівковій формі або дата підписання акта приймання-передачі, якщо йдеться про безоплатно отримані товари, роботи чи послуги (п. 292.6 ПКУ). І що ФОП 1–3-ї груп без ПДВ ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.03).

Як звітувати про витрати за корпкарткою

Податківці нагадали, що звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, треба подати до закінчення 5-го банківського дня, який настає за днем, у який:

  • завершено відрядження;
  • завершено виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням і за рахунок особи, що видала кошти під звіт (пп. 170.9.2 ПКУ).

Якщо грошей витрачено більше, ніж видано, сума зайво витрачених коштів повинна бути повернута в касу або зарахована на рахунок особи, що їх видала, до або під час подання зазначеного звіту.

Це стосується і коштів, які були сплачені з використанням корпоративних карт, дорожніх, банківських або іменних чеків та інших платіжних документів, якщо під час службового відрядження співробітник:

  • Отримав готівку за платіжною карткою — він подає звіт про використання виданих на відрядження коштів і повертає зайво витрачену суму до закінчення 3-го банківського дня після завершення відрядження.
  • Застосував платіжні картки для розрахунків у безготівковій формі, а строк подання звіту про використання виданих на відрядження коштів не перевищує 10 банківських днів — за наявності поважних причин роботодавець / самозайнята особа може продовжити строк до 20 банківських днів, до з'ясування питання, якщо виявлено розбіжність між відповідними звітними документами.

ФОП хоче купувати товари на Amazon й Aliexpress і запитує, чи можна платити картою-ключем

У податківців запитали, чи може ФОП купувати товари на сайтах Amazon.com, Aliexpress.com, Ebay.com і платити за придбані товари в іноземних маркетплейсах зі свого підприємницького рахунку, відкритого в національній валюті, шляхом використання картки «Ключ до рахунку», чи не є це порушенням валютного законодавства.

І чи будуть інвойси, надані іноземними продавцями, де зазначено ім'я й прізвище ФОП, достатніми доказами й відповідними первинними (бухгалтерськими) документами, що підтверджують отримання придбаних товарів.

Податківці прямо на запитання не відповіли та порадили ФОП поставити ці запитання Нацбанку, оскільки саме НБУ встановлює правила банківських операцій, визначає систему, порядок і форми платежів, здійснює валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті.

Стосовно питання про документи на товар ДПС зазначила, що вони повинні містити обов'язкові реквізити.

Щодо запитання,чи треба дотримуватися граничних строків розрахунків при купівлі товарів на іноземних маркетплейсах, якщо вартість менше 400 тис. грн?

У ДПС вважають, що на такі операції граничні строки розрахунків за ЗЕД-операціями не поширюються.

ІПК ДПС від 02.07.2021 р. № 2611/ІПК/99-00-04-03-03-06

Як заповнити графу 11 Типової форми, якщо період збитковий

ФОП на загальній системі запитав податківців, як заповнити графу 11 Типової форми, якщо результат діяльності за місяць, квартал або рік збитковий.

ДПС відповіла, що в графі 11 вказується сума чистого оподатковуваного доходу, що розраховується як різниця між загальною сумою отриманого доходу, який підлягає декларуванню (це сума з графи 4), і сумою документально підтверджених витрат, пов'язаних з госпдіяльністю або провадженням незалежної професійної діяльності (графи 6, 7, 8, 9, 10).

Але якщо в результаті розрахунку вийшло від'ємнезначення, то в графі 11 ставиться прочерк (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.08).

Чи можна зареєструвати ФОП в Україні, а вести діяльність і платити податки в Польщі

Українець більше чотирьох років живе в Польщі, хоче зареєструватися ФОП відповідно до українського законодавства, але госпдіяльність вести на території Польщі, де і платити відповідні податки. Запитав у податківців, чи можливо це.

У ДПС відповіли, що особа, зареєстрована підприємцем, має платити податки згідно з нормами чинного законодавства України на території України. Норми ПКУ не передбачають можливості сплати податків від підприємницької діяльності на території іншої країни.

ІПК ДПС від 19.08.2021 р. № 3086/ІПК/99-00-04-03-03-09

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки