Бізнес: рослинне м'ясо

31 жовтня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Андрій Черуха (30) — вигадав і виготовляє рослинне м'ясо. У інтерв'ю на каналі DANTES у проекті «Я роблю бізнес!» він розповів, як створював свій стартап. Ostapp Journal публікує найцікавіше з розмови.

Бізнес: рослинне м'ясо

Андрій, незважаючи на свій молодий вік, давним-давно успішний бізнесмен, який багато років розвиває бренд вишиванок. Але, як і належить справжньому підприємцю, йому не сидиться на місці і хочеться робити щось ще, ось він і вигадав собі нову проблему — рослинне м'ясо, що б це не означало.

АЧ: Робиться воно з соєвого текстурату — це основа. Є такі соєві плюшки, які замочують в бульйоні з спецій, зі смаком і ароматом. За колір відповідає буряковий сік.

Це все потім перемелюється і склеюється метилцелюлозою. Це щось схоже на желатин, але повністю веганське.

Після цього, продукт формується і заморожується в брикетах, які як раз вакуумують наші хлопці. Це фарш, з якого потім можна сформувати котлети, пельмені та інше, все те ж саме, що й зі звичайного фаршу.

Виглядає як м'ясо, але хотілося б детальніше дізнатися склад й зрозуміти, чи шкідливо це. Скільки воно зберігається?

АЧ: Один рік в замороженому стані при мінус 18 градусів, сім днів в холодильнику в закритій упаковці або 2 дні в холодильнику, у відкритому стані.

Відразу побачив словосполучення «ізолят соєвого білка», це якийсь екстракт?

АЧ: Так, екстракт сої. Дістається тільки білок, яким і є цей екстракт.

Соняшникова олія, кокосове масло, білок картопляний, екстракти дріжджові та метилцелюлоза?

АЧ: Це клітковина, яка ніяк не засвоюється в організмі, тобто її невелика кількість, вона склеює все як желатин. Всі бояться цього слова, але нічого поганого тут немає.

Натуральні ароматизатори, сік буряковий, барвник цукровий?

АЧ: Так, це теж барвник, який має коричневий колір. Буряковий барвник дає нам рожевий колір, а при поєднанні з цукровим, коричневим ми отримуємо необхідний — бордовий.

І ось це все дає нам смак м'яса?

АЧ: Не зовсім, смак м'яса дає дріжджовий екстракт.

В який момент ти вирішив цим займатися?

АЧ: Спочатку прийшла ідея, після почав читати про це в інтернеті. Дізнався, що таке вже виготовляють, списався з технологами, намагався зрозуміти, як це робити. Закуповував їх продукти, експериментували протягом двох років, спробував близько 500 різних рецептур змішувань.

Коли смак став дійсно класним, зрозумів, що він конкурує з американськими виробниками, ми запустили продажі.

Коли Андрій дізнався, що в США вже існує рослинне м'ясо, він зі своєю дівчиною рвонув туди і цілий тиждень їв ці веганські котлетки заради того, щоб запам'ятати цей смак і коли прийде час, зробити ще крутіший.

Не пам'ятаєш, скільки ти витратив на це грошей?

АЧ: Пам'ятаю. Для того, щоб запустити такий MVP (Minimum Viable Product — перша робоча модель бізнесу), витратив 30 тис. доларів США, а пізніше, коли закуповували обладнання на перший цех, ще 80 тис. доларів.

Це твої гроші? Чи були якісь інвестори, гранти?

АЧ: Свої. У мене є ще один бізнес, з якого я витягав гроші.

На одязі можна стільки заробляти?

АЧ: Так, але я займаюся цим вже 10 років.

Ви патентували свій рецепт?

АЧ: Ні, рецепт не патентували, але зараз ми працюємо над новими розробками та піднімаємо це питання.

Цікаво, що Андрію не довелося витрачатися на промо. Ідея була настільки нова для України, що промо зробили самі медіа.

АЧ: У момент запуску, нам пощастило і про нас вистрілили всі топові видання. Написали, що в Україні з'явилося таке виробництво і так розкрутили, ніби ми тут чотириповерхову фабрику відбудували. Завдяки цьому в перший день запуску в нас був розрив. Ми ледве встигали, у нас закінчувався фарш. З першого ж дня у нас зробили замовлення на тисяч п'ятдесят.

Скільки коштує сам фарш?

АЧ: 160 гривень за один брикет, який важить 350 грам.

Хоча стартапу Андрія всього-нічого, їх виробництво видає вже 6 тон фаршу щомісяця. Для порівняння, М'ясна Лавка продає кожного місяця близько 3 тон.

Спочатку у хлопців було зовсім маленьке виробництво, потім вони переїхали в більше приміщення, а зараз планують знову розширятися, так як виявилося, що рослинний фарш користується великим попитом.

А ось офіс у хлопців не великий, але дуже стильний.

Скільки готується фарш за часом?  

АЧ: Якщо ми говоримо про котлети, то це 2-3 хвилини з кожного боку.

На яловичу котлету це не схоже. Не схоже і на свинячу, і на курячу.  У цього є смак м'яса, але якийсь не такий, до якого ми всі звикли, і він смачний.  Не можу описати, на що це схоже, він і солодкуватий, і солоний. Найближче схоже до чогось сирокопченого.

Загалом, повноцінний смачний бургер виходить з таким фаршем, ніяких питань.

А взагалі, навіть м'ясоїдам радять знижувати вживання червоного м'яса з віком, і це, я вам скажу, цілком достойна заміна.

АЧ: Компанія, яка займається аналітикою в США, провела дослідження, що до 2030 року тваринництво в Америці знизиться на 30% і багато компаній збанкрутують при такому розкладі.  

Це ж зараз відбувається і з молоком, люди відмовляються, компанії закриваються.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки