Як установити режим роботи магазину

14 листопада 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

За яким графіком працювати, рішення ФОП приймає самостійно.

Як установити режим роботи магазину

Закон зобов'язує СПД надати клієнтам і покупцям достовірну інформацію про режим роботи (п. 3 ст. 17 ЗУ « Про захист прав споживачів»). 

Інформацію про режим роботи можете розмістити біля входу в магазин, на дверях, біля входу в приміщення чи на фасаді. Якщо мова про онлайн-послуги, вкажіть, у які дні тижня й години ви на зв'язку і працюєте з клієнтами. У які дні працюєте, а в які відпочиваєте.

Так, якщо працюєте 7 днів на тиждень, є сенс написати на табличці, що працюєте без вихідних, і вказати години роботи: «Без вихідних 9:00–18:00», «Пн.–пт. 9:00–18:00, сб.–нд. 10:00–17:00».

Коли будете закривати точку для проведення санітарного дня, техпереобладнання або на ремонт, поруч з інформацією про режим роботи треба розмістити оголошення, у які дати не будете працювати. 

У будь-якому разі наявність інформації про графік роботи має бути в рамках правил обслуговування населення.

Що підприємець має знати про права покупців

Чи потрібно оформляти наказ про режим роботи

Можете видати наказ про встановлення режиму роботи магазину. Він стане вам у пригоді, якщо з перевіркою прийде Служба по захисту прав споживачів і зажадає підтвердження достовірності інформації про режим роботи.

Або Держпраці вирішить перевірити, чи оформлені ваші працівники, чи дотримуєтеся графіка роботи. Приміром, оформлений на півставки працівник трудиться весь день — це порушення.

Або магазин працює з 8:00 до 19:00 щодня без перерв, і у вас лише один працівник.

Можна порахувати: магазин працює 11 годин на день, 77 годин на тиждень, 330 годин за 30 днів.

А у ФОП оформлений один продавець на 40-годинний тиждень або взагалі на півставки. Це викличе підозри в перевіряючих, навіть якщо ФОП намагатиметься довести, що решту часу працює сам.

Робочий час не повинен виходити за межі норми.

Як встановити неповний робочий день

Якщо вирішите змінити графік, скасуйте старий наказ і видайте новий, інформацію про новий графік роботи розмістіть на видному місці для покупців і відвідувачів.

Із ким погоджувати графік роботи

У більшості випадків режим роботи погоджувати не треба. 

Місцевий виконком має право встановлювати зручний для населення режим роботи всіх об'єктів сфери обслуговування, але попередньо зобов'язаний погодити таке рішення з бізнесом (пп. 4 п. «б» ст. 30 ЗУ «Про місцеве самоврядування»). 

Потрібно відстежувати рішення місцевих рад у вашому місті. Місцеві депутати можуть зобов'язати бізнес погоджувати з ними режим роботи або встановити для всіх єдині години роботи, зокрема це стосується заборони на торгівлю алкоголем з 22:00 до 10:00.

Такі заборони оскаржують у суді, рішення судів різні — десь залишають чинними, десь скасовують.

Або на графік роботи вашого магазину можуть скаржитися сусіди, особливо якщо порушуєте норми, за якими з 22:00 до 8:00 не можна шуміти, голосно співати, підривати феєрверки, слухати голосно музику (ст. 24 ЗУ «Про забезпечення санепідемблагополуччя населення»).

Тоді місцева рада або адміністрація своїм рішенням може встановити режим роботи. Якщо ви законослухняний підприємець, доведеться підкоритися.

Ви можете працювати й уночі, але не шуміти.

За невиконання рішення міськради про режим роботи підприємця можуть оштрафувати як за порушення правил торгівлі — на суму від 17 до 170 грн (ч. 1 ст. 155 КпАП).

Ще вам доведеться погодити режим з адміністрацією, якщо винаймаєте приміщення на території підприємства, бізнес-центру або об'єкта, який перебуває в комунальній власності (абз. 2 п. 13 Порядку № 833). 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки