Податківці відновлять пошук неоформлених працівників з 1 вересня

15 серпня 2020

Насамперед обіцяють перевіряти сільгоспників, будівельників, заклади громадського харчування, торговців і готельно-ресторанний бізнес. 

Податківці відновлять пошук неоформлених працівників з 1 вересня

Які продукти ФОП на ЄП можуть продавати без РРО

Податківці нагадали, що єдинники мають право проводити розрахунки без РРО, але з використанням розрахункової книжки та КОРО при роздрібній торгівлі продтоварами, крім підакцизних (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.03).

Що відноситься до продовольчих товарів: харчові продукти в натуральному або переробленому вигляді, призначені для використання як їжі, бутильована питна вода, безалкогольні напої, жувальна гумка, БАДБіологічно активні добавки.

До продтоварів відносять і алкоголь, у тому числі пиво, але торгувати в роздріб підакцизними товарами, у тому числі пивом у пляшках і банках, єдинники мають з використанням РРО.

Заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів подавати не потрібно

Тепер, щоб приєднатися до договору з ДПС про визнання електронних документів, не треба подавати окрему заяву (наказ Мінфіну № 261).

Приєднання до договору відбуватиметься автоматично після надсилання будь-якого першого електронного документа, підписаного ЕЦП. А підтвердження про приєднання до договору — це квитанція про прийняття документа ДПС.

Фізособи, які не є самозайнятими, автоматично вважаються суб'єктами електронного документообігу і мають право подавати електронні документи в податкову виключно з використанням КЕПКваліфікований електронний підпис.

Сам договір викладений у новій редакції. І платникам податків будуть направляти повідомлення про припинення дії договору.

Відмовити в приєднанні до договору можуть у таких випадках:

  • платник не перебуває на обліку в контролюючому органі, куди надіслав електронний документ;
  • дані підписанта першого електронного документа не відповідають даним у ЄДР про керівника;
  • у Єдиному держреєстрі є запис про припинення діяльності ФОП або юрособи;
  • у Держреєстрі фізосіб — платників податків є інформація про закриття ІПН у зв'язку зі смертю.

ФОП у декреті хочуть звільнити від сплати ЄСВ за себе

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 3978, яким пропонується звільнити від сплати ЄСВ за себе ФОП і членів фермерського господарства, які: 

  • перебувають у відпустці по вагітності та пологах, по догляду за дитиною до 3 років або у зв'язку з усиновленням дитини;
  • виховують дитину з інвалідністю будь-якої групи, отримують державну соцдопомогу до досягнення дитиною 18 років.

Податківці почнуть шукати неоформлених працівників і зарплати в конвертах з 1 вересня

З 1 вересня податківці збираються відновити трудові перевірки з метою виявлення неоформлених працівників, виплати сірих зарплат.

Насамперед обіцяють перевіряти сільгоспників, будівельників, заклади громадського харчування, торговців і готельно-ресторанний бізнес. 

Податківці нагадують, що роботодавці зобов'язані направляти в ДПС повідомлення про прийняття співробітника до початку його роботи за укладеним трудовим договором.

ФОП подав декларацію за період, коли вже не був єдинником

Якщо ДПС анулювала реєстрацію єдинника через порушення, а він подав декларацію за період, у якому вже не перебував у реєстрі платників ЄП, не треба подавати уточнюючу декларацію (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.07).

Щоправда, колишній єдинник може звернутися із заявою в свою податкову, щоб не визнавали цю декларацію.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки