Працівник роздумав звільнятися за власним бажанням

28 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Запитання: Домовилися з працівником, що звільниться за власним бажанням, а він передумав, мабуть, із кимось порадився.

Працівник роздумав звільнятися за власним бажанням

Порядок звільнення працівника за власним бажанням допускає, що людина може роздумати і відкликати свою заяву протягом 14 днів. Тому важливо дотриматися процедури.

Співробітник подає заяву

Працівник за два тижні має попередити вас про звільнення за власним бажанням.

Він пише на ваше ім'я заяву з проханням звільнити його за ст. 38 КЗпП, вказує бажану дату звільнення, проставляє дату й підпис. Усні попередження, дзвінки та повідомлення в месенджер не замінюють письмову заяву з підписом.

Подати заяву працівник може як у період роботи, так і перебуваючи у відпустці або на лікарняному.

З дати фактичного попередження про звільнення починається двотижневий строк відпрацювання, можна звільнити й раніше, тільки якщо людина сама попросила про це — вказала у заяві фактичну дату звільнення і причину. Поважні причини для таких випадків:

Якщо про звільнення ви домовилися і вас обох влаштовує цей варіант, вам вигідно відпустити працівника без відробітку. Але схоже, це не ваш випадок.

Працівник може відправити вам заяву і рекомендованим листом поштою. Тоді 14 днів після попередження ви будете відраховувати вже з дати вручення листа, вона зазначена в повідомленні про вручення.

Протягом цих двох тижнів відпрацювання можна звільнити за прогул без поважних причин (п. 4 ст. 40 КЗпП).

А ще людина може захворіти і не виходити на роботу аж до дня звільнення — у цьому випадку воно не скасовується.

Якщо двотижневий строк пройшов, претензій до працівника у вас немає, на підставі заяви видаєте наказ про звільнення, у якому теж указуєте причину й дату звільнення — останній робочий день (абз. 2 п. 2.27 Інструкції № 58). Співробітник має поставити свій підпис і дату для підтвердження того, що з усім викладеним у наказі згоден.

Як законно звільнити співробітників у період карантину і після

Коли звільнити не можна, незважаючи на подану заяву

Якщо два тижні на відпрацювання минули, а співробітник продовжує працювати і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець уже не може звільнити його на підставі заяви, поданої раніше.

Але може так статися, що дата звільнення ще не настала, а людина роздумала звільнятись і подала заяву, якою відкликає раніше подану заяву про звільнення, як у вашому випадку. Якщо в такому співробітнику ви не маєте потреби, доведеться звільняти за іншою статтею.

Як правильно звільнити працівника

Держпраці пропонує лише один варіант, коли роботодавець має право розірвати трудовий договір зі співробітником, який відкликав заяву: якщо на його місце вже знайшли заміну — запросили іншого працівника, з іншої організації (ч. 5 ст. 24 КЗпП, абз. 2 п. 12 постанови № 9 Пленуму Верховного Суду) і такому працівнику не можна відмовити в укладенні трудового договору (ч. 2 ст. 38 КЗпП).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки