Дільничний приходить до ФОП із перевіркою

07 травня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

На якій підставі поліція, зокрема місцевий дільничний, може прийти до підприємця в магазин із перевіркою?

Дільничний приходить до ФОП із перевіркою

Дільничний та інші поліцейські перевірок СПД не проводять, а проводять лише оперативно-розшукові заходи в рамках оперативно-розшукових справ, а ще вживають заходів для виявлення та припинення адмінправопорушень (листи Нацполіції від 03.06.2016 р. № 5211/39/03-2016 і від 22.06.2016 р. № 6601/01/26-2016).

Так, дільничний, як і інший співробітник поліції, може прийти до підприємця в магазин, кафе або житлове приміщення тільки за рішенням суду чи в невідкладних випадках (ст. 38 ЗУ «Про Національну поліцію»). Ось ці випадки:

  • надзвичайна ситуація, коли є загроза життю людей і треба врятувати їх або цінне майно. Тобто якщо у вашому магазині щось загрожуватиме життю і здоров'ю людей, може завітати дільничний;
  • переслідування осіб, підозрюваних у скоєнні злочину;
  • запобігання злочину, коли є загроза життю людей, які перебувають у житловому приміщенні або іншому володінні.

У таких випадках поліцейський обов'язково складає протокол.

Іншими словами, дільничний не може просто так прийти перевіряти, чи використовуєте ви РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). при торгівлі алкоголем, чи оформлені ваші працівники, чи маєте документи на товари тощо, — це поза його компетенцією.

За кожним дільничним закріплюється певна території, за неї він і несе відповідальність. Працювати за межами своєї дільниці він може, лише якщо є письмове доручення начальника райвідділу поліції або його заступника.

Хто може перевірити діяльність підприємця

Порушення порядку

Нацполіція розглядає справи, пов'язані з порушенням громадського порядку, і накладає за це адмінстягнення (ст. 222 КпАП).

Якщо мешканцям будинку, в якому розташований ваш магазин, кафе чи офіс, заважає шум абощо, вони можуть викликати поліцію та співробітників СЕС, ті зафіксують рівень шуму або випарів. Поліція складе протокол про адміністративне правопорушення, і вже через суд від вас вимагатимуть його усунути.

Адмінштраф за порушення вимог законодавства щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях — від 255 до 510 грн. А якщо таке повториться протягом року — від 850 до 1,7 тис. грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів тощо (ст. 182 КпАП).

Пошук неоформлених працівників

Працівники поліції не мають повноважень проводити перевірки дотримання законодавства про працю чи виявляти неоформлених працівників. Але інспектор Держпраці може залучити поліцію, якщо є ознаки кримінального злочину і/або загроза його безпеці під час перевірки (пп.4 п.11 Порядку № 295). Тоді дільничний буде супроводжувати інспектора в ході перевірки. Але самостійно перевірку поліція влаштувати не може.

Як підготуватися до перевірки Держпраці

Розслідування щодо діяльності ФОП

У працівників Нацполіції є право отримати від підприємця документи, матеріали та інформацію, якщо, наприклад, ведеться досудове розслідування кримінального злочину за вашою діяльністю (пп. 2 п. 6 Положення про Національну поліцію). Їх ви надаєте, тільки якщо є рішення слідчого судді про тимчасовий доступ до документів (ст. 165 КПК).

Без підстав поліція прийти й перевіряти документи в магазині не може.

Повноваження контролюючих органів, які можуть прийти з перевіркою до СПД, перераховані в ЗУ № 877-V та Указі Президента № 817/98. Нацполіції серед них немає.

Підприємець звернувся в поліцію

Ви можете самі викликати поліцію, якщо клієнт хуліганить, завдав шкоди майну, відмовляється платити за товар чи обслуговування. Поліцейський зафіксує факт порушення і видасть вам акт, із яким ви можете звернутися до суду для стягнення боргу або відшкодування шкоди.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки