Встановлення ВЗ для ФОП 1 та 2 груп у розмірі 10% від МЗП

20 вересня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Встановлення ВЗ для ФОП 1 та 2 груп у розмірі 10% від МЗП

Уряд ухвалив проект Державного бюджету України на 2025 рік. 

13.09.24. Уряд ухвалив проект Державного бюджету України на 2025 рік, який буде передано на розгляд Верховної Ради України. Про це повідомило Міністерство фінансів України на своєму сайті.  14.09.24. на сайті ВРУ вже зареєстровано Законопроект №12000  «Проект Закону про Державний бюджет України на 2025 рік».

Міністр фінансів України С. Марченко під час засідання КМУ зазначив, що фінансування сектору безпеки і оборони є ключовим пріоритетом, що закладено у проекті Державного бюджету України на 2025 рік. Забезпечення соціального захисту також залишається важливим пріоритетом. Основні економічні показники у проекті Держбюджету України на 2025 рік:Які пільги для ФОП діють у 2024 році?

  • доходи загального фонду бюджету (без урахування офіційних трансфертів і грантів): 2007,4 млрд грн;
  • видатки загального фонду бюджету:  3643,6 млрд грн;
  • фінансування сектору безпеки та оборони: 2223 млрд грн ( 26,3% від ВВП);
  • підтримка соціально незахищених громадян: 419,2 млрд грн;
  • охорона здоров’я: 210,7 млрд грн;
  • курс гривні, який закладений в бюджеті на наступний рік: 45 грн / долар тощо.

Ми вже повідомляли, що Уряд вирішив залишити на рівні 2024 року соціальні показники. Так, розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2025 року становитиме 8000 грн. Прожитковий мінімум на весь 2025 рік також залишиться на рівні 2024 року. А саме, на одну особу в розрахунку на місяць він становитиме:

  • дітей віком до 6 років - 2563 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років - 3196 грн;
  • працездатних осіб - 3028 грн;
  • осіб, які втратили працездатність - 2361 грн.

Зверніть увагу, що це тільки ухвалення Урядом, сам же Держбюджет буде прийматися ВРУ.

Докладніше:

Законопроект №12000

ВРУ підтримала у першому читанні Законопроект №11416-д.

Ми вже повідомляли, що 03.09.24. Верховна Рада України провалила голосування за Законопроект №11416-д від 30.08.24. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Ним передбачено: підвищення ставки ВЗ з 1,5% до 5% для всіх доходів фізичних осіб; ВЗ для ФОП 1, 2 та 4 груп у 10% від МЗП, а для ФОП 3 групи на ЄП -  1% від доходу, з 2025 року - щомісячну єдину звітність. Уряд мав розробити новий доопрацьований варіант цього Законопроекту. 16.09.24. на засіданні Комітету ВРУ з податкової політики було розглянуто доопрацьований текст Законопроекту №11416-д та прийнято рішення рекомендувати депутатам прийняти у повторному першому читанні. Про це повідомив   Д. Гетманцев у Телеграм-каналі:

17.09.24. ВРУ підтримала у першому читанні Законопроект №11416-д. Про це повідомив депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі:

Законопроектом №11416-д  до повторного першого читання передбачається:

  • підвищення ставки військового збору (ВЗ) з 1,5% до 5%;
  • встановлення ВЗ для ФОП 1 та 2 груп у розмірі 10% від МЗП;
  • встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОП 3 групи ЄП;
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано військовий стан;
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ;
  • збільшення ставки податку на прибуток фінустанов підвищимо на майбутнє;
  • встановлення щомісячних авансових внесків для АЗС;
  •  щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року.

Підкреслимо, що Закон в цілому буде прийнято вже у жовтні, його норми будуть діяти з 1 жовтня «заднім числом». Нардепи провалили скорочену процедуру по правкам. Тому зараз буде подача правок і  у середині жовтня друге читання. Саме про це наголосив і депутат Я. Железняк.

Законопроект №11416-д

Державний реєстр РРО оновили станом на 10.09.24.

Державна податкова служба України Наказом Мінфіну  №641 від 10.09.24. «Про внесення змін до наказу ДПС від 21.12.2020 № 744» виклала у новій редакції наказ ДПС  №744 від 21.12.20. із змінами «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій». Оновлений Державний реєстр РРО містить:

  • ФОП надійшов виклик в податкову: як діятиРозділ 1 «Реєстратори розрахункових операцій, дозволені до первинної реєстрації»  зараз 78 моделей; 
  • Розділ 2 «Реєстратори розрахункових операцій, первинна реєстрація яких заборонена» кількість моделей не змінилася - 130 моделей. 

Тобто, станом на 10.09.24. у Держреєстрі РРО 208 моделей. Кількість моделей РРО, дозволених до первинної реєстрації, збільшилась на 3.

Наказ Мінфіну №641

Наказ ДПС №744

МВФ очікує від України підвищення податків, зокрема ПДВ на 2%. 

13.09.24. Місія Міжнародного валютного фонду в Україні завершила п'ятий перегляд програми співробітництва для підготовки рішення щодо виділення чергового траншу кредиту в рамках програми EFF. У повідомленні МВФ йдеться, що досягнуто угоди на рівні персоналу, яка підлягає затвердженню Виконавчою радою МВФ у найближчі тижні. Наступний, шостий транш кредиту МВФ може становити 1,1 млрд доларів. У роботі місії основна увага приділялася не виконанню умов програми, а формуванню подальших дій, які б дозволили Україні підтримувати фінансову та економічну стабільність. Про це розповідає інформаційне агентство «РБК-Україна» на своєму сайті.

Основне питання, яке досі не врегульоване з МВФ, - розмір ставки ПДВ. Зараз від ідеї підвищити ПДВ на 2-3 % в Україні відмовилися. Проти виступив Мінфін. «Ключовий негатив (від зростання ПДВ) - це зростання цін на всі групи товарів, особливо на товари першої необхідності. Зараз ми пропонуємо формат, за якого податки не зростуть для незахищених категорій громадян. У той час як зростання ставки ПДВ буде стосуватися всіх громадян України», - заявив міністр фінансів С. Марченко в інтерв’ю «РБК-Україна». Наразі в Україні діє загальний ПДВ на рівні 20%, ставку 7% застосовують на лікарські препарати, 14% - на деякі сільгосппродукти. «У МВФ пропонують підвищення ПДВ на 2 %. Тобто, з 20% до 22%, з 7% - до 9% та з 14% - до 16%», - сказав співрозмовник видання. Поки що питання зміни податків, у тому числі й ПДВ, остаточно не вирішено. У заяві МВФ за підсумками роботи місії йдеться, що війна спричинить нові потреби у фінансуванні, «які вимагають рішучих політичних зусиль з боку влади та масштабної підтримки з боку донорів». Щодо податкових надходжень, то у 2025 році їх має стати більше.

Докладніше:

НБУ ухвалив зміни до валютних обмежень.

Національний банк України з 10 вересня 2024 року вносить зміни до діючих валютних обмежень. Зміни внесені Постановою Правління НБУ №108 від 06.09.24. «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18». З одного боку, НБУ пом'якшує низку обмежень, а з іншого – вживає заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України. Серед напрямів, що зазнають змін:

  • купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю;
  • виплати за операціями, передбаченими договором перестрахування, укладеним з іноземними ядерними страховими пулами;
  • купівля та переказ іноземної валюти юридичними особами - резидентами, що є суб’єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС;
  • компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями.

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків у іноземній валюті, для оплати низки товарів та послуг, зокрема:

  • купівлі годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо за кордоном - НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. грн в еквіваленті;
  • операцій з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном - встановлюється  щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн в еквіваленті.   

Постанова Правління НБУ №108

Зміняться форми Декларацій для платників єдиного податку 3 групи (юридичні особи) та 4 групи.

11.09.24. Державна податкова служба України оприлюднила проект Наказу Мінфіну, яким пропонується внести зміни до форм:

  • податкової декларації платника ЄП 3 групи (юридичні особи);
  • податкової декларації платника ЄП 4 групи.

Розроблено зміни з метою спрощення податкової звітності з ЄП у зв’язку з автоматизацією процедури прийняття та обробки податкової звітності. Зокрема:

  • виключаються рядки щодо організаційно-правової форми господарювання, суми пені та позиція «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу», в якій зазначаються результати проведення  камеральної перевірки Декларацій;
  • додається рядок «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

У разі затвердження,  цей Наказ набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

З 30 серпня «Укрпошта» змінила правила оплати за посилки.

«Укрпошта» інформує, що згідно зі змінами до «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (Постанова Правління НБУ №148 від 29.12.17.), внесеними Постановою Правління НБУ №100 від 23.08.24. «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», заборонено виплату переказів післяплати готівкою фізичним особам - підприємцям (ФОП). Перекази післяплати можуть бути виплачені лише на картку або поточний рахунок ФОП. Нормативні зміни становлять, що «суб’єкти господарювання здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами через касу як коштами, отриманими як готівкова виручка, так і коштами, одержаними у надавачів платіжних послуг. Такі розрахунки проводяться також шляхом внесення готівки до надавачів платіжних послуг для подальшого переказу коштів на рахунки суб’єктів господарювання».Який вибір кращий: ФОП чи юрособа?

Тобто, з 30 серпня 2024 року згідно  із законодавством «Укрпошта» припиняє приймати посилки з переказом післяплати готівкою, якщо відправниками є фізичні особи - підприємці.

Постанова Правління НБУ №148

Постанова Правління НБУ №100

З 1 вересня зміни при продажу підакцизних товарів із застосуванням РРО/ПРРО. 

Державна податкова служба України нагадує, що з 1 вересня 2024 року здійснюється оподаткування акцизним податком операцій з товарами за кодом 2404 91 90 00  згідно з УКТ ЗЕД (інші нікотиновмісні продукти для орального застосування). Це передбачено Законом України №3553-9 від 16.01.24. «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення деяких норм у відповідність із Законом України «Про Митний тариф України» та уточнення окремих положень».  У зв'язку з цим, ДПС інформує суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі із застосуванням РРО, ПРРО під час торгівлі підакцизними товарами, про необхідність дотримання вимог п. 11 ст. 3 Закону про РРО ( №265/95 від 06.07.95. із змінами «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»). Звертаємо увагу платників на необхідності відображення в чеках РРО, ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, у тому числі коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД при продажу підакцизних товарів.

Закон України №3553-9

Закон України №265/95

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки