Які пільги для ФОП діють у 2024 році?

10 вересня 2024

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну влада продемонструвала свою підтримку бізнесу, впровадивши різноманітні пільги для ФОП. Основна мета такого рішення – надати можливість підприємцям адаптуватися до нових умов діяльності та продовжувати свою роботу, підлаштувавшись під реалії воєнного стану. Які пільги для ФОП діють у 2024 році, а які вже скасовані, розглянемо далі в статті. 

Які пільги для ФОП діють у 2024 році?

Які пільги для ФОП діють у 2024 році

Більшість так званих «воєнних пільг» для підприємців, які почали діяти з впровадженням воєнного стану в Україні, вже давно скасовані.

1. Штрафи за несвоєчасне подання звітності та порушення граничних термінів сплати податків з липня 2024 року знову застосовуються до ФОП. Хоча до літа 2024 року за дані порушення штрафні санкції не нараховувалися.

2. Реєстрація та використання РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)./ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій  з жовтня 2023 року стала обов’язковою умовою підприємницької діяльності.

Нагадуємо, що працювати без касових апаратів можуть лише ФОП на 1 групі ЄПЄдиний податок та ті, які отримують платежі на IBAN-рахунки чи іншими передбаченими законом способами. Також не будуть накладатися штрафи за відсутність РРО чи не здійснення фіскалізації платежів на підприємців, які працюють на території, яка перебуває під окупацією або де ведуться/можуть розпочатися бойові дії.

Проте у випадку виявлення порушення на «єдинників» поширюється інша «пільга» – зниження розміру штрафних санкцій. За перший виявлений випадок буде накладений штраф у розмірі 25% від передбаченої законом суми, за другий – 50%. Ці «пільгові» штрафи не застосовуються на ФОП, які здійснюють продаж підакцизних товарів, лікарських засобів, ювелірних виробів та інших ризикових груп товарів.

3. Сплата ЄП для ФОП 1 та 2 груп була необов’язковою до серпня 2023 року. Відтоді цією пільгою можуть скористатися лише ті підприємці, які зареєстровані на території, де ведуться бойові дії або території, яка знаходиться під окупацією. Не сплачувати ЄП можна з місяця виникнення перелічених вище чинників і до місяця, коли бої будуть припинені чи буде завершена окупація.

Звертаємо увагу, що актуальність інформації по тому чи іншому населеному пункту, можна побачити в наказі мінреінтеграції №309 від 22.12.2022 року. Ним затверджений перелік територій під окупацією, а також тих, де ведуться бойові дії та є ризик їх виникнення. Інформація в цьому переліку постійно оновлюється, тому важливо стежити за внесеними змінами. Адже у разі виключення населеного пункту з переліку, пільгові умови діяльності на ФОП більше не поширюються.

 

Чи обов’язково сплачувати ЄСВ?

Сплата ЄСВЄдиний соціальний внесок «за себе» є необов’язковою для ФОП на ЄП на період дії воєнного стану. Ця пільга впроваджена в березні 2022 року і буде діяти ще протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану. Проте варто мати на увазі, що при несплаті ЄСВ страховий стаж не нараховується.

Підприємці, які мають найманих працівників, повинні за них сплачувати ЄСВ.

Підводячи підсумки, зауважимо, що більшість пільг, які були запроваджені після початку воєнного стану у 2022 році, на даний момент скасовані або поширюються лише на ФОП, які зареєстровані чи працюють на окупованих територіях чи там, де ведуться активні бої.

Тому важливо стежити за змінами в законодавстві, щоб неумисно не порушити вимоги до діяльності на займаній податковій групі.

Робота з готівкою ФОП: основні нюанси, про які потрібно знати підприємцям

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки