Адміністрування ЄСВ у 2024 році можуть передати до ПФУ

01 грудня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Адміністрування ЄСВ у 2024 році можуть передати до ПФУ

Верховна Рада України ухвалила Закон про додаткове оподаткування банків.

21.11.23. ВРУ підтримала у другому читанні та в цілому Законопроект №9656-д від 29.09.23. « Проект Закону про внесення зміни до підрозділу 4 розділу 20 «Перехідні положення » Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків» про додаткове оподаткування банків. Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев у Телеграм-каналі:

За словами Гетманцева, під час підготовки проекту до другого читання першопочаткова концепція зазнала змін:Які є адреси ФОП

  • оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%;
  • починаючи з 2024 року базова ставка податку на прибуток для банків становитиме 25%.

У разі прийняття, Законопроект дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету для фінансування воєнних витрат.

Про це повідомляє і «Укрінформ» на своєму сайті».

Законопроект №9656-д

З  24 листопада діють нові форми декларацій з податку на нерухомість та з плати за землю.

24.11.23. набрали чинності Накази Міністерства фінансів України: №519 від 26.09.23.

« Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» та №520 від 26.09.23. « Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)». Зміни косметичні, але з дати опублікування Наказів треба застосовувати вже нові форми.

Наказ Мінфіну №519

Наказ Мінфіну №520

Верховна Рада України прийняла Законопроекти щодо вдосконалення здійснення експорту аграрної продукції.

ВРУ прийняла за основу два Законопроекти: №10168-2 від 06.11.23. «Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів»; №10169-2 від 06.11.23. «Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів» які направлені на неможливість зловживань при експорті зернових та вчасне повернення валютної виручки в Україну. Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев у Телеграм-каналі:

«На сьогодні зернові та олійні культури є основними позиціями експорту. Тому для України надзвичайно важливо створити всі можливі запобіжники для унеможливлення зловживань та шахрайських схем у цій сфері, щоб за результатами вивезення зерна в Україну надходила валюта, яка необхідна для підтримання нашої економіки. Проектами пропонується запровадити механізми, які мінімізують можливості для зловживань при експорті аграрної продукції, що забезпечить більші валютні надходження до держави та позитивно впливатиме на стабільність національної валюти»,- повідомляє Д. Гетманцев.

Законопроект №10168-2

Законопроект №10169-2

Президент підписав Закон про «військовий» ПДФО та акциз.

Президент В. Зеленський 17 листопада підписав Закон №3428-9 від 08.11.23. (Законопроект №10037 від 12.09.23.) « Проект Закону про внесення змін до розділу 6 Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» щодо «військового» ПДФО та акцизу на потреби оборони.

«Ціна питання для загального бюджету становить 214,7 млрд грн на військові видатки»,- повідомив депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі:

Він зазначив, що з 1 жовтня до 31 грудня 2023 року «військовий» ПДФО спрямовують до державного бюджету в пропорції 50% на 50%:

  • Державній службі спецзв’язку та захисту інформації на дрони 13 млрд грн;
  • Міноборони на закупівлю артилерійських систем 13 млрд грн.

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, «військовий» ПДФО розподіляється в таких пропорціях:Перереєстрація ФОП підприємцями, які виїхали з тимчасово окупованої території: зміна адреси

  • 45% - ДССЗІ на дрони (прогноз 43 млрд грн);
  • ·45% - Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43 млрд грн);
  • 10% - розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд грн).

Також наступного року на потреби оборони спрямують кошти дорожнього фонду.

«З 1 січня - також акциз (окрім місцевої частини 13,44%), який йшов у Дорожній фонд», - додав Железняк.

Закон №3428-9

Верховна Рада України ухвалила Закон про надання різних видів відпусток.

22.11.23. ВРУ прийняла в цілому Законопроект №8313 від 27.12.22. «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань». Згідно зі Законопроектом, вносяться зміни до Кодексу законів про працю України, Закону України « Про відпустки» та інших Законів України. Прийнято такі зміни:

  • збільшено термін надання відпустки без збереження зарплати за сімейними обставинами, за угодою сторін з 15 до 30 календарних днів на рік;
  • надано право роботодавцю на прохання працівника надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін;
  • надано право роботодавцю у період дії воєнного стану відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури;
  • роботодавцю надано право у разі необхідності ділити щорічну відпустку на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, з обов’язковим відображенням такого поділу у графіку відпусток, який погоджується із профспілками;
  • для військовослужбовців, звільнених у зв’язку з демобілізацією, передбачено відпочинок тривалістю 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду коштом Держбюджету України.

Очікується, що цей Закон набере чинності з дня його опублікування. Детальніше розглянемо всі зміни після опублікування Закону.

Законопроект №8313

Адміністрування ЄСВ у 2024 році можуть передати до ПФУ.

Найближчим часом у ВРУ розглядатиметься в першому читанні Законопроект №9569 від 07.08.23. « Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яким пропонується з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду. Про це повідомляє депутат Н. Южаніна у Телеграм-каналі:

«У Мінфіні цей законопроект підтримують, але вважають, що він має розглядатися в комплексі з пов’язаними законопроектом №9570 від 07.08.23.  « Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (подання щомісячної звітності про нарахування ЄСВ до ПФУ) і законопроектом №9571 від 07.08.23. «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок» (про встановлення адмінвідповідальності за перешкоджання працівникам ПФУ і ФСС на випадок безробіття у проведенні перевірок)»,-пише Южаніна. Тобто, у разі прийняття законопроекту № 9569 і передачі з 2024 року адміністрування ЄСВ від ДПС до ПФУ, нас чекають наступні зміни:

  • сплачувати ЄСВ будемо на рахунки територіальних органів ПФУ;
  • подавати звітність про нарахування ЄСВ через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі, а страхувальникам, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб, за їх вибором у паперовій формі.

Конкретні строки, порядок і форму подання звітності законопроектом не визначено – їх встановлюватиме ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики.Що потрібно знати про діяльність ФОП: інформація для підприємців-початківців

Законопроект №9569

Законопроект №9570

Законопроект №9571

Облік товарних запасів у фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку.

Податківці нагадують, що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (ЄП), затверджений Наказом Міністерства фінансів України № 496 від 03.09.21. «Порядок  ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (Порядок №496) , не поширює свою дію на платників ЄП 1 групи. Із загального числа платників ЄП 2 - 4 груп Порядок № 496 поширюється виключно на платників, які здійснюють реалізацію:

  • технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів, виробів медичного призначення;
  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Порядок № 496 також  поширює свою дію на ФОП 3 групи ЄП, які зареєстровані платниками ПДВ.

Платники ЄП 2 -3 груп, які не здійснюють реалізацію зазначених вище груп товарів та/або не зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані проводити розрахунки за товари, роботи та послуги із застосуванням РРО/ПРРО, на них не поширюється  обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації.

Нагадуємо, що Наказ Мінфіну України  № 496  набрав чинності 26.11.21.

Наказ Мінфіну №496

Переваги використання єдиного рахунку для сплати податків: роз’яснення ДПСУ.

Спеціалісти Головного управління ДПС у Хмельницькій області повідомляють, що єдиний рахунок - це рахунок, відкритий у Держказначействі на ім’я ДПС, який може використовуватись платниками податків  для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску та інших платежів. Перехід на єдиний рахунок значно спрощує сплату податків, зборів, інших платежів, єдиного внеску, що контролюються ДПС. Розраховуватись з бюджетом та фондами можливо одним платіжним документом на загальну суму. Обов’язок зі сплати податкових платежів та єдиного внеску вважається виконаним з моменту внесення коштів на єдиний рахунок. 

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити наступні кроки:

  • Через Електронний кабінет https://cabinet.tax.gov.ua подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.
  • Отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.
  • Надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Дата зарахування коштів на єдиний рахунок є датою розрахунків платника з бюджетом та фондами.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки