Як самостійно відкрити компанію (LLC) і рахунок в банку в США

20 березня 2023

Підприємці, які мають бізнес в Україні та бажають розширити межі своєї діяльності на інші держави, зокрема США, в певний момент зіштовхуються з необхідністю реєстрації компанії за кордоном. Адже більшість іноземних замовників або не знають про таку форму підприємницької діяльності як ФОП, або ж віддають перевагу співпраці з підприємствами, зареєстрованими саме в їхній країні.

Як самостійно відкрити компанію (LLC) і рахунок в банку в США

Як, перебуваючи в Україні, в онлайн-режимі відкрити компанію в США та при цьому не сплачувати податок на прибуток, розберемось далі в статті.

Що потрібно знати, перед тим, як відкрити компанію (LLC) в США

Такої форми підприємницької діяльності, як ФОП, у США не існує.

Звична для нас форма ТОВТовариство з обмеженою відповідальністю у США має назву LLC (Limited liability company).

Перше, що потрібно знати українським підприємцям, якщо LLC заснована нерезидентом США, який є одноосібними власником компанії, це передбачає нульове оподаткування її діяльності.

  • В такому випадку в діяльність даної форми бізнесу не повинні залучатися американці.
  • Також важливим фактором є те, що ця компанія не має права здійснювати активну господарську діяльність в США.

У випадку, якщо дотримані вказані вище вимоги, то перед IRS (податковою США), дана компанія не несе жодних податкових зобов’язань.

Передбачається, що подання звітності та сплата податків здійснюється на рівні особи – засновника LLC.

Податкові резиденти України, які зареєстрували компанію в США, не повинні декларувати доходи, отримані компанією, та подавати звітність в IRS як юрособи.

Як зареєструвати компанію в США та відкрити рахунок

Найпростішим рішенням для українських підприємців, які не бажають гаяти час на вивчення всіх тонкощів і особливостей податкового законодавства США, є звернення до спеціалістів, які зареєструють LLC швидко та правильно.

Послуги таких фахівців в США будуть коштувати приблизно 150-180$.

У випадку реєстрації компанії через посередника, від підприємця потрібно лише:

  • оплатити послугу реєстрації;
  • заповнити дані про себе на сайті компанії, що надає послугу;
  • визначитися з назвою своєї компанії.

Реєстраційний номер, який засвідчує факт реєстрації компанії, підприємець отримує, як правило, протягом кількох днів після звернення до спеціалістів.

Але підприємству ще крім реєстраційного номеру, потрібно отримати і податковий, зареєструвавшись в IRS.

Саме наявність податкового номеру дає право компанії відкрити рахунок в США.

Отримати податковий номер можна самостійно, відправивши в IRS заповнену форму SS-4. Зробити це можна через сайт IRS в електронному вигляді або відправити форму факсом.

Через кілька днів податковий номер буде присвоєно.

На офіційному сайті IRS можна знайти всю необхідну інформацію стосовно алгоритму дій підприємця при реєстрації.

Але значно простіше отримати даний номер, скориставшись послугами юридичних консультантів, які спеціалізуються на реєстрації компаній в США. Вартість цієї послуги для підприємця буде становити приблизно 150$.

Наявність податкового номеру відкриває наступні можливості для підприємця:

  • відкривати рахунки;
  • отримувати платежі;
  • оплачувати інвойси.

Звертаємо увагу, що мова йде не про банківські рахунки, відкриття яких в США в більшості випадків потребує присутності заявника та здійснення ідентифікації його особи, а про рахунки в платіжних системах, таких як Wise чи Mercury.

Варто зауважити, що ця індустрія в США добре розвинена і практично повністю рахунки в таких платіжних системах покривають потреби підприємців. Більш того, багато з них орієнтуються саме на стартапи та компанії, засновані нерезидентами, і пропонують вигідні умови своїм клієнтам.

Які податки доведеться сплачувати власнику LLC в США

Хоча IRS й не сприймає компанію, засновану нерезидентом, як об’єкт оподаткування, і підприємство має виконувати свої податкові зобов’язання перш за все перед ДПСУ, проте взагалі уникнути сплати податків в США не вдасться.

Перш за все, засновник LLC має сплачувати franchise tax, що є по суті платою за право мати компанію в США та рахуватися в реєстрах як юрособа.

Даний податок сплачується раз на рік до 1 червня за минулий звітний період. Як вже говорилось вище, подавати річну звітність в IRS при цьому не потрібно.

В різних штатах розмір податку різниться. Наприклад, в штаті Делавер підприємцю доведеться заплатити 300$, а у Вайомінгу – лише 50$.

Сплатити franchise tax можна в онлайн-режимі самостійно або ж звернутися до податкового консультанта в штаті, де зареєстрована компанія, який за винагороду здійснить сплату даного платежу.

Які податки має сплачувати підприємець в Україні за діяльність компанії в США

Якщо підприємець реєструє ТОВ в США, перебуваючи в Україні, то він повинен буде сплачувати військовий збір та податок на дивіденди від доходів його компанії.

Якщо ж отриманий дохід не оформлений як дивіденди, то доведеться в Україні сплатити податок на прибуток.

Крім того, згідно Закону № 466-IX з 2022 року підприємці, які мають компанії за кордоном, так звані КІК (контрольовані іноземні компанії), повинні в обов’язковому порядку сповістити про це податкові органи.

У випадку порушення цієї норми закону, власнику компанії доведеться сплатити штраф у розмірі більше, ніж 170 000 грн.

Якщо ж оборот компанії за кордоном перевищує 2 млн євро в рік, то підприємець повинен сплачувати також податок з прибутку компанії та звітуватися перед ДПСУ.

Коли доцільно реєструвати LLC

Для підприємців, які вивели свій бізнес на міжнародний рівень, реєстрація компанії в США – це закономірний та раціональний крок.

Адже замовники із США не завжди готові офіційно співпрацювати з незрозумілим їм ФОПом чи навіть просто українською компанією (вони можуть вважати це ризикованим).

Для самих ФОПів, які проживають на даний момент в США також може бути фінансова вигода в відкритті LLC, оскільки законодавством цієї країни, як і багатьма іншими, не відділяється дохід фізичної особи від доходу ФОП від підприємницької діяльності.

І у випадку визнання фізособи податковим резидентом США, сума податку може для неї бути досить великою.

Тому в таких випадках доцільно буде відокремити бізнес від особистого доходу, відкривши компанію.

Крім того, підприємці, які здійснюють продажі на різних торгових площадках, як, наприклад, Amazon, і мають високий оборот, можуть у відкритті компанії за кордоном вбачати вирішення проблеми, коли отриманий дохід не відповідає встановленим для ФОП лімітам або передбачає сплату значного податку.

Оподаткування українців в Німеччині: податкове резидентство, податок з ФОП, неоподаткований мінімум доходу, штрафи за несплату податків


З викладеної вище інформації видно, що відкрити LLC в більшості штатів США досить просто, а її діяльність не передбачає великого податкового навантаження на власника-нерезидента.

Також з України можна зробити це ще швидше, звернувшись за допомогою до фахівців, які спеціалізуються на реєстрації компаній, та за відносно невисоку ціну позбавити себе клопоту з вивченням всіх особливостей даного процесу.

Передплатіть, щоб прочитати повністю

Ви можете купити цю статтю або оформити підписку і отримати доступ до всіх статей.
Оформити підписку за 149 грн/міс

Я вже передплатив цю статтю

Покупка статті

Будь ласка, введіть ваш E-mail для покупки статті Як самостійно відкрити компанію (LLC) і рахунок в банку в США

Вартість статті складає 24грн.

Отримайте цифровий доступ до всіх статей лише за 149 грн на місяць

Отримати доступ

Будь ласка, введіть ваш E-mail, щоб отримати доступ до статті Як самостійно відкрити компанію (LLC) і рахунок в банку в США

Отримайте цифровий доступ до всіх статей лише за 149 грн на місяць

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки