Як зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі

13 грудня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Досить актуальним на сьогодні для ФОПів, які мають закордонні бізнес-рахунки та отримують на них дохід, є питання зняття валютної виручки.

Як зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі

До початку повномасштабної війни з цим ніяких проблем не було, і підприємці могли без якихось суттєвих фінансових втрат перевести кошти з іноземного на рахунок українського банку і, конвертуючи валюту в гривні, вивести дохід на свій особистий рахунок.

Тепер же така фінансова операція обернеться досить відчутними втратами зароблених коштів на різниці курсів.

То як же зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі, розглянемо далі в статті.ФОП чи ТОВ - що краще у 2022 році

Як можна зняти валюту з рахунку ФОП


Як відомо, підприємці дохід в іноземній валюті повинні переводити на свої рахунки ФОП, відкриті в українських банках, сплачуючи при цьому податок в 5% на отриманий прибуток. Це законна вимога, і до війни такий алгоритм дій був абсолютно прийнятним, адже ФОПи могли вивести кошти практично без втрат на різниці курсів.

Крім того, ФОПи, які мали відкритий рахунок в «Монобанку» могли навіть зняти всю суму доходу в отриманій валюті (доларах чи євро).

Але НБУ заборонив валютні перекази та купівлю валюти у мобільних додатках банків, таким чином, фізичні особи втратили можливість конвертувати дохід в гривнях в потрібну валюту і знімати її в касах банків.

Купівля валюти по курсу обмінників – єдиний варіант, яким можна скористатися ФОПам. Але проблема в тому, що курс в обмінниках значно вищий за встановленим НБУ. Саме в цьому й полягає основна проблема, адже підприємці, згідно закону, мають продавати валюту саме за офіційним курсом Нацбанку, а от купити її можуть лише по курсу обмінників.

Різниця між курсом продажу і курсом купівлі валюти сягає від 20% і більше. Таким чином, по факту, здійснивши передбачені законодавством фінансові операції, підприємці втрачають мінімум 20% заробленого доходу на різниці курсів, що, звичайно, є досить значним відсотком.

Наприклад, якщо ФОП на закордонний рахунок отримав дохід в 1000 доларів, то при переведенні даної суми на рахунок в українському банку і конвертації в гривні, а потім знову купівлі доларів, отримана сума буде не більшою за 800 доларів.5 речей, які рекомендується перевіряти ФОП щомісяця

Звичайно, такий великий відсоток втрат є неприємним для і так виснажених війною підприємців, тому питання, як вивести валютну виручку, є одним із найбільш наболілих.

Який же вихід для підприємців?


Найбільш прийнятне на даний момент вирішення даної проблеми запропонував «Монобанк», який ще влітку 2022 запустив віртуальну валютну корпоративну картку, яка прив’язана до валютного рахунку ФОП. Інформацію про це можна знайти в мобільному додатку «Монобанку».

Як зняти валюту з рахунку ФОП без втрати на курсі

Використовувати цю карту можна для здійснення витрат в інтернеті та точках продажу.

Також із цієї карти можна знімати готівку у валюті з іноземного рахунку підприємця у банкоматах за кордоном.

Тобто підприємець чи довірена ним особа може абсолютно на законних підставах зняти валюту з валютного рахунку ФОП у будь-якому банкоматі, що обслуговує віртуальні картки без якихось втрат на різниці курсів.Коли не треба відкривати ФОП: основні ризики для починаючого підприємця

Як зняти валюту в банкоматі за кордоном з картки «Монобанку»


Тож підприємці, які мають відкриті бізнес-рухунки в «Монобанку», скориставшись віртуальною валютною карткою можуть зняти свою валютну виручку за кордоном.

Для цього потрібно:

  • Знайти банкомат, який має вбудований NFC-чіп. Розпізнати його можна по спеціальній позначці, схожій на значок Wi-Fi.
  • До гаманця Apple Pay чи Google Pay потрібно прив’язати віртуальну валютну картку, встановити в додатку PIN-код.
  • За допомогою телефону з банкомату зісканувати NFC-чіп, ввести PIN-код та зняти потрібну суму з рахунку.

Якщо ж ФОП бажає зняти кошти не у тій валюті, в якій вони знаходяться на його корпоративному рахунку, а, наприклад, у валюті країни, де він знаходиться, то конвертація буде здійснюватися відповідно до курсу обраних валют. Але навіть той відсоток, який може «втратити» підприємець  в такому випадку набагато разів нижчий, ніж при переведенні виручки на рахунок в українському банку та конвертації валюти в гривні.

Стандартна комісія «Монобанку» за зняття валюти за кордоном становить 2%.

При знятті коштів в банкоматах «Euronet» в країнах, що межують з Україною, українцям комісію сплачувати не потрібно (на період війни). Проте передбачений ліміт на зняття валюти на день, що в еквіваленті на гривні становить близько 100 000 грн.

Чи законне зняття валютної виручки за кордоном


Закон передбачає єдиний спосіб зняття доходу, отриманого на іноземний рахунок ФОП, - переведення коштів на рахунок українського банку та конвертація у гривні.

Витрачати отриманий дохід в іноземній валюті за кордоном підприємці можуть лише в якості витрат на відрядження.

І саме цю норму закону використовує «Монобанк», вказуючи «витрати у відрядженні» на всі витрати та розрахунки віртуальною корпоративною картою, що здійснює підприємець.

Навіть якщо по факту ФОП не перебуває у відрядженні, а його карткою користується довірена ним особа, то і в такому випадку можна не хвилюватися за наслідки. Все тому, що перед Нацбанком за користування карткою і використання коштів з неї несе відповідальність не сам підприємець, а «Монобанк», що надав цю можливість.Як змінити, додати КВЕДи для ФОП на єдиному податку онлайн. Дія та Кабінет платника

Крім того, ФОПи на спрощеній системі оподаткування податки сплачують за отриманий дохід на момент надходження коштів на рахунок. На практиці, податкова не перевіряє, яким чином ФОП в подальшому розпоряджається своїми коштами, головне, щоб він виконав свої податкові зобов’язання.

І навіть при закритті ФОП, зазвичай, податкова обмежується лише вимогою надати довідку про закриття рахунку в іноземному банку без деталізації. Якщо навіть виникне спірне питання і потрібно буде надати виписку по рахунку в валюті, то контролюючі органи цікавить виключно питання надходження коштів та сплата податків, відповідно до отриманого доходу.

До того, Нацбанк надав роз’яснення,  в якому роз’яснив, що корпоративна валютна картка підлягає під ті ж самі правила регулювання, що і платіжні системи, і жодні обмеження щодо зняття коштів з неї не передбачені.

Надана «Монобанком» можливість витрачати та знімати валюту з корпоративного рахунку за кордоном – поки що єдина можливість для підприємців законно використати чи зняти отриманий дохід без шалених втрат на різниці курсів валют.

Сподіваємося, що ситуація з величезним розривом між офіційним курсом валют НБУ та обмінників буде врегульована, і ФОПи, що не мають можливості зняти валютну виручку за кордоном, також не матимуть фінансових втрат в ході здійснення всіх передбачених законом транзакцій.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки