5 речей, які рекомендується перевіряти ФОП щомісяця

01 липня 2024

Ведення звітності ФОП – це обов’язкова умова здійснення успішної підприємницької діяльності.

5 речей, які рекомендується перевіряти ФОП щомісяця

Хоча підприємці регулярно й звітуються перед контролюючими органами, заповнюючи раз в місяць, квартал чи рік декларації і звіти, але все одно трапляються помилки, яких легко можна було б уникнути, взявши собі за правило періодично перевіряти вірність заповнення документації та інших моментів роботи.

Які 5 речей рекомендується перевіряти ФОПФізична особа — підприємець щомісяця, розглянемо далі.

5 речей, рекомендованих для перевірки ФОПу

Отже, щоб в ході здійснення підприємницької діяльності не «випливли» якісь недопрацювання чи помилки в заповненні документації, бажано контролювати наступні моменти.

1) Чи не був протягом місяця перевищений дохід на єдиному податку.

Суму щомісячного доходу в рамках групи оподаткування, в якій працює ФОП, рекомендується завжди контролювати, щоб не допустити її перевищення.

Навіть якщо ФОП перейшов на спрощену систему оподаткування в 2%, все одно варто не забувати про контроль дохідності підприємства в рамках групи, в якій підприємець перебував до цього. Адже перевищення ліміту може викликати складнощі з поверненням до «своєї» групи, коли буде скасована спрощена система.

2) Чи не має доходу по незареєстрованих КВЕДах.

Це також важливий момент, який потребує постійної перевірки. Як відомо, підприємець має право здійснювати тільки ті види діяльності, які зареєстровані в Реєстрі платників єдиного податку. Отримання доходу по незареєстрованих КВЕДКласифікація видів економічної діяльностіах тягне за собою «виправдовування» перед податковою та сплату штрафних санкцій.

При цьому підприємцю варто пам’ятати, що КВЕДи необхідно перевіряти навіть тоді, коли він не має злого умислу отримувати «незаконний» дохід.

Адже трапляються ситуації, коли КВЕДи можуть «піднести» неприємний сюрприз ФОПу. Наприклад, коли підприємець вносив зміни по видах своєї діяльності в «Дії» (додавав нові КВЕДи або видаляв існуючі), але інформація не обновилася в Реєстрі платників єдиного податку. Або ж часто трапляється ситуація, коли клієнт чи то покупець в рахунку, де зазначається «призначення платежу» вніс неправильну інформацію (написав «оплата за товар», а ФОП може тільки надавати послуги і т.п.).

Тому перевірка КВЕДів має стати звичкою кожного підприємця. Нагадуємо, що актуальний перелік видів діяльності можна побачити в Реєстрі платників єдиного податку.

3) Чи не надавав ФОП 2 групи послуги підприємствам  на загальній системі оподаткування.

«Єдинники» 2 групи оподаткування мають право надавати послуги виключно платникам ЄПЄдиний податок та населенню. Продаж товарів чи надання послуг підприємству-загальносистемнику буде мати неприємні для ФОПу наслідки.

Таких хід розглядається податковою службою як відмова від спрощеної системи оподаткування, що має бути підтверджена заявою від підприємця, переходом на сплату інших податків, відображенням інформації про фінансову операцію з підприємством на загальній системі оподаткування в податковій звітності тощо.

Зрозуміло, що такі наслідки малоприємні, особливо якщо вони викликані чиєюсь банальною помилкою при оформленні документів чи при аналізі юридичного статусу можливого партнера чи клієнта.

4) Чи немає «сюрпризів» в Електронному кабінеті платника податків.

Електронний кабінет – функціональний ресурс, розроблений з метою спрощення комунікації з ДПСУ, зручного доступу до інформації, в тому числі і для її редагування.

Перевіряти достовірність інформації по ФОПу в Електронному кабінеті дуже важливо, адже це допоможе уникнути багатьох проблем, перш за все через технічні помилки при внесенні реєстраційних даних (в тому числі і зі сторони спеціалістів податкової служби). Також варто слідкувати за станом розрахунку з бюджетом та за вхідною документацією, щоб вчасно відреагувати на штрафи та нарахування (сплатити їх або ж у випадку невірного нарахування мати час на оскарження).

5) Чи немає «підозрілих» транзакцій по виписці з банку.

Слідкувати за станом рахунку по проведених фінансових операціях ФОПу – теж дуже корисна звичка.

Варто слідкувати за тим, чи не здійснювалися протягом місяця виплати фізичним особам, з якими не були оформлені відносини (іншими словами, чи не був здійснений переказ коштів на чиюсь картку без зазначення призначення платежу - оплата за товар чи послуги). Також чи не сплачувався з рахунку підприємця депозит чи кредит.

Тобто, всі фінансові операції, які здійснювалися по ФОПу протягом місяця, мають бути прозорими та мати своє обґрунтування перед контролюючими органами. В іншому випадку доведеться пояснювати свої витрати перед податковою.

Як правильно вивести гроші з ФОП та що робити з готівкою

ТОП 8 онлайн сервісів для ФОПів
Перераховані вище ситуації - це найбільш поширені помилки, з якими зіштовхуються ФОПи в ході здійснення підприємницької діяльності, тому рекомендується ці моменти тримати на постійному контролі.

Для того, щоб не ускладнювати собі життя «з’ясуванням стосунків» з ДПСУ чи іншими органами контролю, ліпше самостійно перевіряти вірність внесеної інформації по підприємству та заповнення фінансової документації, щоб не допустити помилок, які можуть негативно вплинути на бізнес.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки