Які є умови для вилучення автомобілів для військових потреб

27 травня 2024

Які є умови для вилучення автомобілів для військових потреб

Починаючи з 24 лютого 2022 року, указом Президента № 64/2022 в Україні було введено військовий стан (ВП). Спочатку його ввели на 30 днів, а далі воно було продовжено та діє до сьогодні.

Водночас у суспільстві виникла безліч неперевірених чуток з приводу того, що нібито військові мають право відбирати майно громадян.

Українців дуже непокоїло, що вони можуть втратити особистий транспорт, оскільки існує ризик вилучення автомобілів для потреб держави.

Під час ВП ми всі розуміємо, що для перемоги над ворогом держава може йти на певні вимушені заходи. Звісно, ​​ці заходи можуть обмежувати права українських громадян.Як визначити ліміт доходу ФОП при зміні групи оподаткування?

А ось чи потрібно турбуватися за власний транспорт?

При УП закони передбачають, що представники ЗСУ можуть проводити, у тому числі, примусову реквізицію майна, що перебуває у приватній власності. Докладніше про це читайте у ст. 41 Конституції України, ст. 353 ЦК України, ст. 8 Закону України «Про правовий режим військового стану» (ЗП 389) та ст. 3 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму військового чи надзвичайного стану» (ЗП 4765).

Отже, судячи з існуючих законів, для вилучення приватної власності є чотири певні критерії:

  1. Конфіскувати чужу власність можливо лише на підставі відшкодування, тобто у перспективі компенсується цінність вилученого майна. А відсутність компенсаторного механізму стосується лише державної власності (ст. 1, 9 ЗУ 4765).
  2. Весь процес вилучення відбувається через безліч погоджень із державними адміністраціями та за рішенням лише командування ЗСУ, їх структурних одиниць (ст. 3 ЗП 389). Безпосередньо на лінії ведення вогню дозволяється не узгоджувати прийняття таких рішень (ст. 4 ЗП 4765). Якщо йдеться про начальство загону ТРО чи патруля, а також подібні їм посади, то ні, вони не мають права вилучати приватне майно.
  3. Вилучити чиюсь власність можна лише на підставі договору про правочин, де весь процес ретельно документується. Сам випадок фіксується підписанням певного виду документа, де прописуються почергово підстави для проведення таких заходів, опис майна, сума, яку необхідно компенсувати власнику та все, що зазначено у ст. 7 ЗП 4765.
  4. Без ретельного оцінювання майна його конфіскація просто неможлива і немислима. Адже перед тим як його вилучити, необхідно оцінити його ринкову вартість, передати оригінал цього вердикту власнику майна, до того ж розмір компенсаційної суми власник має повне право оскаржувати в органах судової влади на підставі ст. 8 ЗП 4765.

Таким чином, законодавчо немає підстав боятися, що наша держава намірилася якнайбільше забрати собі чужої власності, яка законно належить її громадянам. Ні, ця процедура скоріше існує як вимушена міра, яка застосовується в особливих випадках.

Тому намір забрати транспортний засіб без огляду на вищевказані чотири критерії просто суперечить закону. І це також суперечить самій політиці держави, якій не вигідно налаштовувати проти себе українців, вилучаючи у них всюди власність.

Але й органи влади не можуть повністю контролювати дії своїх громадян у період ВП. Слід пам'ятати, невиконання критеріїв робить конфіскацію протизаконною і криміналізує такі дії.

У випадку, коли відбувається примусове вилучення, від власників власності потрібно спостерігати, чи виконуються четверо критеріїв та чи правильно складаються акти, які потрібно зберегти, щоб отримати свою власність назад або компенсацію за неї у перспективі. Такі питання мають вирішуватись після скасування ВП через військові адміністрації.

Висновок

Незважаючи на бойові дії, є допустимі звичаї, які продовжують принципово діяти та контролюватись з боку держави.

Війна накладає певні умовності на взаємини між різними суб'єктами у державі, але відбирати чужу власність без вагомих підстав, дозволів та гарантованої компенсації – не дозволено нікому.Перейменування вулиці та РРО

За такі дії порушників чекає відповідальність перед законом.

Відібрати автомобіль на потреби армії, якщо людина пересувається у ньому – неможливо.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки